Τα μέτρα γλίστρησαν στο σαπούνι

 

Ανοχύρωτα τα σχολεία απέναντι στη γρίπη καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χρήστος Κάτσικας Νίκος Μάστορας

Για ανοχύρωτα σχολεία και ανέφικτα μέτρα προστασίας από τη νέα γρίπη κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο σχολικό έτος που αρχίζει την Παρασκευή.

Μετά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας κ. ¶ρη Σπηλιωτόπουλο, οι εκπρόσωποι των δασκάλων (ΔΟΕ) και των καθηγητών (ΟΛΜΕ) έκαναν λόγο για μέτρα-κοροϊδία που είναι αδύνατο να εφαρμοστούν λόγω τραγικών ελλείψεων σε υποδομές, πιστώσεις, εκπαιδευτικό προσωπικό και καθαρίστριες.

«Δεν είναι δυνατόν να απαιτούν από τους δασκάλους και τους καθηγητές να κάνουν τους γιατρούς για τη διάγνωση, τους νοσοκόμους για την απομάκρυνση των ασθενών και κατόπιν τις καθαρίστριες για την απολύμανση!», έλεγαν χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτικοί. Ο πρόεδρος των δασκάλων κ. Δ. Μπράτης τόνισε ότι για ένα εξαθέσιο σχολείο χρειάζονται περίπου 300 ευρώ την εβδομάδα για την αγορά των υλικών, χρήματα που δεν υπάρχουν.

Όπως εξηγεί το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσιφάκης, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης στα σχολεία είναι, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, αδύνατον να εφαρμοστούν στην πράξη για τους εξής λόγους: 1Τα μέτρα καθαριότητας σκοντάφτουν στους προϋπολογισμούς των σχολικών επιτροπών.

2Δεν επαρκούν οι καθαρίστριες και υπολογίζεται ότι χρειάζονται ακόμα περίπου 7.500. 3Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της τήρησης μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των θρανίων, επειδή στις τάξεις προβλέπεται να φοιτούν 30 και ίσως περισσότερα παιδιά.

4Στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχουν ελεύθερες αίθουσες ώστε να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή απομόνωση μαθητών ή εκπαιδευτικών που θα ασθενήσουν, όπως προβλέπεται.

5Τα σχολεία δεν συνδέθηκαν με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε να υπάρχουν μηχανοκίνητες μονάδες σε επιφυλακή ή συνεργασίες με τους ΟΤΑ και τις νομαρχίες για άμεση ιατρική επέμβαση όπου χρειαστεί.

«Όλα θα πάνε καλά»

Από την πλευρά του ο κ. Σπηλιωτόπουλος – ο οποίος μάλιστα δίνει σήμερα συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της νέας χρονιάς και τη γρίπη- παρά τις επισημάνσεις των εκπαιδευτικών εκτίμησε ότι όλα θα πάνε καλά. «Προφανώς μέσα σε έναν μήνα δεν μπορούμε να χτίσουμε σχολεία», είπε. Υποστήριξε ότι εγκρίθηκαν πιστώσεις για καθαρίστριες, ότι σχολικές επιτροπές έχουν πάρει τρεις προκαταβολές προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί θα δοθούν επιπρόσθετα χρήματα.

25 ναύτες με συμπτώματα νέας γρίπης

ΕΜΠΥΡΕΤΟ ίωση με συμπτώματα της νέας γρίπης εμφάνισαν χθες 25 νεοσύλλεκτοι ναύτες, που εκπαιδεύονται στο στρατόπεδο Παλάσκας. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Μόνον ένας από αυτούς διακομίστηκε για προληπτικούς λόγους στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν απομονωμένοι και νοσηλευόμενοι στη μονάδα τους.

Λείπουν 185 κλίνες εντατικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα για το εάν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία: εάν δεν χτυπήσει στις 11 Σεπτεμβρίου το κουδούνι για προληπτικούς λόγους, η διασπορά του ιού θα μπορούσε να μειωθεί έως και 89%. Ο αντίλογος; Το συγκεκριμένο μέτρο πιθανόν να κοστίσει έως και το 6% του ΑΕΠ!

Η αιτία δεν είναι άλλη από τις χαμένες εργατοώρες, αφού οι γονείς θα αναγκάζονταν σε αυτήν την περίπτωση να παραμείνουν στο σπίτι για να φροντίζουν τα παιδιά τους. Κι όλα αυτά, ενώ το κόστος για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης Α είναι δυσβάστακτο: αναμένεται να κυμανθεί από 1,5 έως και 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως ωστόσο τόνισε ο γιατρός επιδημιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας κ. Κώστας Ντάνης, κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Συνεδρίου για την Πανδημία της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) και τις Πολιτικές Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, στην παρούσα φάση είναι προτιμότερο να δοθεί έμφαση στην πρόωρη αναγνώριση και απομόνωση των παιδιών που ασθενούν αλλά και στην αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής στα σχολεία.

¶λλωστε, όπως τονίζουν οι ειδικοί, το μέτρο του κλεισίματος των σχολείων θα ήταν αποτελεσματικό μόνον εάν οι μαθητές βρίσκονταν σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Στην πράξη, η εμπειρία στις ΗΠΑ έδειξε ότι έπειτα από κλείσιμο των σχολείων για δέκα ημέρες ύστερα από επιδημία εποχικής γρίπης, το 89% των παιδιών και των εφήβων κυκλοφορούσαν σε δημόσιους χώρους, ενώ το 15% ανέφεραν ότι πήγαιναν σε ολονύχτια πάρτι.

Λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι συμφωνούν πως στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την ετοιμότητα του ΕΣΥ. «Θα υπάρξει τεράστια ανάγκη για εντατική νοσηλεία των ασθενών με νέα γρίπη, οι οποίοι θα παρουσιάζουν επιπλοκές από τη νόσο», υπογράμμισε ο καθηγητής Παθολογίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Σαρόγλου.

Ενδεικτικό των εξελίξεων που περιμένουν οι ειδικοί εξ αιτίας του αναμενόμενου κύματος νέων ασθενών είναι και το γεγονός πως υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον 185 κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά κρούσματα που εμφανίζουν επιπλοκές.

Κλείνουν για έξι ημέρες τα σχολεία με κρούσματα

ΛΙΓΕΣ μόνον ημέρες αφότου άνοιξαν τα σχολεία στη Γαλλία, δύο σχολεία και επτά τάξεις σε άλλα ιδρύματα έκλεισαν και πάλι εξαιτίας της νέας γρίπης. Πρόκειται για σχολεία στην περιοχή του Παρισιού, καθώς και στα νοτιοδυτικά διαμερίσματα Αριέζ, Οντ και Λο (κυρίως στις πόλεις Μονπελιέ, Τουλούζη και Νίκαια), στα οποία εμφανίστηκαν μαθητές που παρουσίαζαν συμπτώματα της γρίπης. Ωστόσο κανένα κρούσμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στη Γαλλία, η απόφαση για να κλείσει μια τάξη ή ένα σχολείο μπορεί να ληφθεί από τον νομάρχη εφόσον εμφανιστούν τρία κρούσματα στην ίδια τάξη μέσα στην ίδια εβδομάδα, ή σε διαφορετικές τάξεις που έχουν κοινές δραστηριότητες- για παράδειγμα μοιράζονται την ίδια καντίνα. Το κλείσιμο επιβάλλεται για έξι ημέρες, όσο χρειάζεται για τη θεραπεία και για την απολύμανση των χώρων. Εκπαιδευτικά προγράμματα

Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε τον Αύγουστο, δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν τα σχολεία, το σχέδιο για την πρόληψη της νέας γρίπης. Αυτό προβλέπει ότι, σε περίπτωση που κλείσει για καιρό μεγάλος αριθμός σχολείων, θα μεταδίδονται από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ήδη ετοιμαστεί. Οι μαθητές θα μπορούν επίσης να εργαστούν στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας στο Ίντερνετ.

Τη Δευτέρα, η Φρανσουάζ Βεμπέρ, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγειονομικής Επαγρύπνησης που παρακολουθεί τη διάδοση της νέας γρίπης στη Γαλλία, δήλωσε ότι υπάρχει σαφής τάση ταχείας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων και ότι στη χώρα καταγράφονται κατά μέσο όρο 20.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα.