Τα νοσοκομεία από τους πλέον ρυπογόνους παράγοντες

Εάν είναι δύσκολος ο έλεγχος βιομηχανιών, ποια μπορεί να είναι η δικαιολογία για τα δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα; Και όμως, οι πιο «μαύρες» σελίδες στον φάκελο «επικίνδυνα απόβλητα στην Ελλάδα» φαίνεται ότι γράφονται στα υπόγεια των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η ετήσια παραγωγή επικίνδυνων αποβλήτων από τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων (νοσοκομείων, ιδιωτικών κλινικών, κέντρων υγείας κ.λπ.) ανέρχεται σε 14.600 τόνους περίπου. Πρόκειται κυρίως για απόβλητα από την περιγεννητική φροντίδα, τη διάγνωση, τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών σε ανθρώπους. Τι γίνονται αυτά τα άκρως επικίνδυνα απόβλητα;

Οπως «παραδέχεται» το ΥΠΕΧΩΔΕ, υπάρχει «ανεπάρκεια στις απαιτούμενες υποδομές διάθεσης των εν λόγω αποβλήτων». Σε όλη τη χώρα υπάρχει μόνο μία εγκατάσταση αποτέφρωσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, στον νομό Αττικής, η οποία δέχεται απόβλητα που προέρχονται από διάφορες υγειονομικές μονάδες της χώρας. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τον «όγκο» των παραγόμενων αποβλήτων (υπολογίζεται ότι το 1/4 των νοσοκομειακών αποβλήτων είναι επικίνδυνα και μολυσματικά και χρήζουν ειδικής επεξεργασίας).

Ετσι, ορισμένες νοσοκομειακές μονάδες αποτεφρώνουν τα επικίνδυνα απόβλητά τους σε κλιβάνους εγκατεστημένους στους χώρους τους, ενώ μόλις το 33% των υγειονομικών μονάδων της χώρας χρησιμοποιεί τεχνικές αποστείρωσης των μολυσματικών αποβλήτων που παράγει. Οπως όμως λέει κατηγορηματικά στην «Κ» ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ειδικός στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, κ. Ευ. Γιδαράκος, οι περισσότεροι κλίβανοι των δημόσιων νοσοκομείων λειτουργούν χωρίς άδεια! «Το μεγαλύτερο ποσοστό των μολυσματικών αποβλήτων καταλήγει στις χωματερές, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία». Αυτό σημαίνει ότι τα επικίνδυνα απόβλητα των νοσοκομείων έχουν «αναμιχθεί» με τα αστικού τύπου απορρίμματα, καθιστώντας τα και αυτά άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσε πρόσφατη έκθεση-καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη για τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων μετά αυτεπάγγελτη έρευνα που διενεργήθηκε σε έξι δημόσια νοσοκομεία. Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε μεγάλη έλλειψη μονάδων επεξεργασίας υγρών μολυσματικών αποβλήτων, καταγράφηκαν περιπτώσεις χαρτοκιβωτίων με αυτού του είδους τα απόβλητα «προσωρινά» τοποθετημένα σε κλιμακοστάσια, διαδρόμους κλινικών ή μη κατάλληλους εξωτερικούς χώρους και εντοπίστηκαν πεπαλαιωμένοι εκτός προδιαγραφών ή και στερούμενοι άδειας λειτουργίας κλίβανοι αποτέφρωσης. Παράλληλα, στις αυτοψίες που διενεργήθηκαν παρατηρήθηκε διακίνηση υπερπλήρων, ανοιχτών κάδων μεταφοράς επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, ενώ διαπιστώθηκε μεγαλύτερη από ό,τι διεθνώς παραγωγή μολυσματικών αποβλήτων ανά κλίνη.