Τα νοσοκομεία “σκοτώνουν” τους εργαζόμενους! Τι δείχνει έρευνα

div class=”article-text”>

 

Το ότι οι λιγοστοί πια εργαζόμενοι στα νοσοκομεία βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόλυτη εξάντληση, μπορεί κανείς εύκολα να το διαπιστώσει με μια επίσκεψη σε ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα εν ώρα εφημερίας. Το ότι η εξάντλησή τους αυτή αποδεικνύεται πια και επιστημονικά, ενδεχομένως να πρέπει να το μάθει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διότι οι ειδικοί τονίζουν: Το εργασιακό άγχος αλλά και η εξάντληση πλήττουν τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ!
 
 
 

 

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται πλέον και από μελέτη που πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 
Οι ερευνητές μελέτησαν το περιβάλλον στο οποίο απασχολούνται οι εργαζόμενοι στην υγεία και διαπίστωσαν ότι το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων βιώνει υψηλά επίπεδα επαγγελματικού άγχους, με αποτέλεσμα συχνά να εμφανίζουν το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.
 
Άλλωστε την περίοδο αυτή και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ έχουν πολλούς λόγους να αγχώνονται καθώς απειλούνται με απολύσεις αλλά και με περαιτέρω μειώσεις μισθών. Οι ειδικοί όμως είναι σαφείς: το υπερβολικό άγχος στο χώρο εργασίας πλήττει το προσωπικό και επηρεάζει αρνητικά τη σωματική και την ψυχική του ευεξία ενώ την ίδια ώρα μειώνει την απόδοση και την παραγωγικότητά του.
 
Και πως να μην εμφανίσουν οι Εργαζόμενοι στο ΕΣΥ το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης όταν από τα δημόσια νοσοκομεία απουσιάζει νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και οι γιατροί εργάζονται νυχθημερόν για να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες ασθενείς που σπεύδουν πια στο δημόσιο σύστημα λόγω οικονομικών δυσκολιών.
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου