Site icon www.ygeianet.gr

Τα Ταμεία πληρώνουν με τιμές… 1991

Στο συρτάρι εδώ και 17 χρόνια η ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων

Δευτέρα, 01.09.08
Στη μαύρη τρύπα του αδηφάγου Δημοσίου καταλήγουν όλες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών που καλούνται ξανά να πληρώσουν νέους φόρους με ελάχιστα, όμως, ανταποδοτικά οφέλη. Η αναντιστοιχία φορολογικών καταβολών και κοινωνικού αντισταθμίσματος είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστική στον τομέα της Υγείας, όπου περίπου 5.000 κατηγορίες εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται εκατομμύρια ασφαλισμένοι και ιατρικές πράξεις αποζημιώνονται με το κρατικό τιμολόγιο του 1991, με τιμές δηλαδή που έχουν πάψει προ πολλού να ανταποκρίνονται στα δεδομένα της αγοράς υγειονομικών υπηρεσιών.

Επί δεκαεπτά χρόνια έξι εκλεγμένες κυβερνήσεις και πολλαπλάσιοι συναρμόδιοι υπουργοί δεν «κατάφεραν» να βάλουν τη μία και μοναδική υπογραφή που απομένει για να προχωρήσουν στην ανακοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, όμως, το κράτος διογκώθηκε σε εξωφρενικό βαθμό ώστε σήμερα το 70% των δημοσίων εσόδων να παροχετεύεται στη μισθοδοσία των -ολοένα και περισσότερων και ολοένα και σε πιο ευφάνταστες, πλην αντιπαραγωγικές, θέσεις προσλαμβανόμενων- δημοσίων υπαλλήλων. Αναπόφευκτα, την ίδια χρονική περίοδο τα φορολογικά νομοσχέδια πέφτουν κατά ριπάς, καλώντας τους Ελληνες πολίτες σε μια αέναη και εκ των προτέρων χαμένη μάχη με το σπάταλο και αβροδίαιτο κράτος.

Μόνο οργή μπορεί να προκαλεί αυτές τις ημέρες το γεγονός ότι οι τιμές βάσει των οποίων αποζημιώνουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί χρονολογούνται από το… 1991, ενώ η αναπροσαρμογή τους μένει στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργείων εδώ και δύο χρόνια. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η περιβόητη ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την Υγεία.

Το ζήτημα έχει επανέλθει το τελευταίο διάστημα και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να «ταξιδέψει» μέχρι τη Θεσσαλονίκη εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης. Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Υγείας -που εισηγείται τις νέες τιμές μέσω του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ)-, το μόνο που χρειάζεται πλέον για να προχωρήσει η ανακοστολόγηση των ιατρικών εξετάσεων είναι μια… υπογραφή από το υπουργείο Οικονομικών.

«Εδώ και δύο χρόνια έχουμε εισηγηθεί τις νέες τιμές για μια σειρά βασικών ιατρικών πράξεων. Υπήρξε συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία και καταλήξαμε σε ένα νέο κατάλογο τιμών, ο οποίος εγκρίθηκε άμεσα από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, η έγκρισή του εκκρεμεί εδώ και δύο περίπου χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών», αναφέρει στον ΕΤ ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, καθηγητής Κυριάκος Στριγγάρης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η άμεση ανακοστολόγηση είναι απαραίτητη, καθώς, «σε ορισμένες περιπτώσεις, η τιμή του 1991 δεν επαρκεί ούτε για καλύψει τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια των εξετάσεων».

Το σίγουρο είναι ότι οι ασθενείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν χρειαστεί να κάνουν εξετάσεις.

Μια γενική αίματος, η απλούστερη εξέταση που μπορεί να κάνει κάποιος στο πλαίσιο ενός ελέγχου ρουτίνας, κοστίζει περίπου 25 ευρώ στα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια. Αποζημιώνεται από τα Ταμεία με λιγότερα από 3 ευρώ. Μια απλή ακτινογραφία αποζημιώνεται με 3,5 ευρώ, ποσό που δεν φτάνει ούτε για το φιλμ…

Τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ σε πιο ακριβές εξετάσεις, οι οποίες έχουν ενταχθεί για τα καλά στην καθημερινή ιατρική πρακτική:

Η αξονική τομογραφία, για παράδειγμα, κοστίζει στον ιδιωτικό τομέα πάνω από 200 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι παίρνουν από τα Ταμεία τους κάτι παραπάνω από 70 ευρώ. Αντίστοιχα, η μαγνητική τομογραφία κοστολογείται από τα Ταμεία προς 116 ευρώ, ενώ κοστίζει ως και πάνω από 500. Για ένα τρίπλεξ καρωτίδων οι ασθενείς πληρώνουν τουλάχιστον 200, αλλά το Ταμείο τούς επιστρέφει περίπου 73.

Τα παραδείγματα είναι ανεξάντλητα αν υπολογίσει κανείς ότι περίπου 5.000 εξετάσεις και ιατρικές πράξεις αποζημιώνονται με το κρατικό τιμολόγιο του 1991, με τιμές δηλαδή που έχουν πάψει προ πολλού να ανταποκρίνονται στα δεδομένα της αγοράς υγειονομικών υπηρεσιών.

Ετσι, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ένα μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων δεν μπαίνει καν στον κόπο να διεκδικήσει αυτές τις ελάχιστες αποζημιώσεις από το Ταμείο του.

Η μόνη επιλογή για να γλιτώσει την επιπλέον χρέωση ένας ασθενής είναι να απευθυνθεί για εξέταση στα ιατρεία του Ταμείου του ή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ωστόσο, τα περισσότερα ιατρεία δεν έχουν εξειδικευμένα ιατρικά μηχανήματα, ενώ, εκτός του ΙΚΑ και μερικών άλλων Ταμείων, τα υπόλοιπα δεν διαθέτουν καν δικά τους ιατρεία – και οι συμβάσεις με διαγνωστικά κέντρα συχνά δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των εξετάσεων. Την ίδια ώρα, η αναμονή για ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία διαρκεί αρκετές μέρες όταν πρόκειται για απλές διαγνωστικές πράξεις, ενώ υπολογίζεται σε πολλούς μήνες για τις πιο εξειδικευμένες. Αρκετό διάστημα περιμένουν οι ασθενείς για να πάρουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τα δημόσια νοσοκομεία.

 

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Exit mobile version