Καζάνι που βράζει θυμίζει για μια ακόμη φορά η κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης, με τους γιατρούς να προσανατολίζονται σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις σε μια ενιαία και συντονισμένη αντίδραση απέναντι στο διάτρητο, όπως χαρακτηρίζεται από τους ίδιους, νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας για την υποτιθέμενη αναβάθμιση του ΕΣΥ.
Η μορφή που θα πάρουν οι κινητοποιήσεις του κλάδου πρόκειται να τεθούν επί τάπητος στις γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Κρήτης συντάσσονται με εκείνους της υπόλοιπης χώρας λέγοντας ένα βροντερό “όχι” στις επιδιώξεις της κυβέρνησης.
Σύσκεψη
Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Παρασκευή στο Ηράκλειο θα βρίσκεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, που θα συμμετάσχει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη ΔΥΠΕ παρουσία των διοικητών των δημόσιων νοσοκομείων του νομού. Την ίδια μέρα αναμένεται να συγκληθεί και γενική συνέλευση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο προκειμένου οι νοσοκομειακοί γιατροί του νομού να ενημερωθούν σχετικά με το νομοσχέδιο αλλά και να καθορίσουν τη στάση τους.
«Η διατύπωση του νομοσχεδίου ήταν λίγο-πολύ όπως την περιμέναμε βάσει των συζητήσεων με την υπουργό. Αυτό που επιδιώκει είναι να εισάγει κριτήρια ιδιωτικονομικής λειτουργίας στα νοσοκομεία. Βλέπουμε να κυριαρχεί μια λογική που μόνο την ασφάλεια και προστασία του πολίτη που δεν προβλέπει», επισήμανε στη “Ν.Κ.” το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ κ. Στέλιος Δημητρακόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η Ομοσπονδία διατύπωσε πρόταση για πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες στα νοσοκομεία μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Λάθος
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου κ. Κώστα Χαχλιούτη, οι στόχοι του νομοσχεδίου είναι αδύνατο να επιτευχθούν με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο ΕΣΥ. «Το νομοσχέδιο ξεκινάει με λάθος τρόπο. Θα έπρεπε να ξεκινήσει από την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ούτως ώστε να σταματήσει το σύστημα να είναι νοσοκομειοκεντρικό, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαχλιούτης, χαρακτηρίζοντας ως επιτακτική ανάγκη την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας με την ενίσχυση του εξοπλισμού και την πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν προβλέπεται η πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού παρά μόνο συμβασιούχων. «Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στους επικουρικούς γιατρούς. Σκοπός είναι να δημιουργήσουν συμβασιούχους που δε θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δε μονιμοποιούνται. Δεν παίρνουν μόνιμους γιατρούς να τους ενσωματώσουν στο σύστημα για να το ενδυναμώσουν και να το αναβαθμίσουν, όπως λέει το νομοσχέδιο, αλλά προτιμούν συμβασιούχους εκ του πονηρού», συμπληρώνει εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το νομοσχέδιο.
Τον προβληματισμό του ιατρικού κόσμου έχει προκαλέσει και το ζήτημα των εφημεριών, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει την επιδοματική αποζημίωσή τους και την καταστρατήγηση της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει το ανώτατο όριο σε εφημεριακές ώρες, με την πρόταση για την πληρωμή τους να χαρακτηρίζεται τουλάχιστον απίθανη.
Πελατειακές σχέσεις
«Όσον αφορά στα απογευματινά ιατρεία το νομοσχέδιο βαφτίζει το κρέας ψάρι. Λένε στον κόσμο για ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι πρόκειται περί ολοήμερου… σχολείου. Ότι κάθονται δηλαδή οι γιατροί από το πρωί μέχρι το βράδυ στο νοσοκομείο και περιμένουν τον κόσμο να εξυπηρετηθεί. Αυτό δεν ισχύει», σημειώνει ο κ. Χαχλιούτης.
«Το ολοήμερο ιατρείο εξαρτάται από την επέκταση των απογευματινών ιατρείων. Σε αυτά τα απογευματινά ιατρεία μπορεί να συμμετάσχει όποιος γιατρός θέλει, αν θέλει. Δεν είναι υποχρεωτικό. Αυτό βέβαια δεν το δέχεται η ΟΕΝΓΕ διότι έχουν γίνει διάφορα με τα απογευματινά ιατρεία με αποτέλεσμα να μεταφέρονται ραντεβού από τα πρωινά στα απογευματινά ιατρεία. Αυτό δεν το αποδεχόμαστε. Δεν αποδεχόμαστε να δημιουργηθούν πελατειακές σχέσεις γιατρών και ασθενών», προσθέτει.