ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο Τηλεϊατρική κι άλλο… ”τηλε-Εντατική”

Η τηλεϊατρική αποτελεί μιά δραστηριότητα που σκοπό έχει να προσφέρει βοήθεια σε ιατρεία και ιατρούς που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ιατρικά προβλήματα, μέχρι ο ασθενής να διακομιστεί στο εφημερεύον νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια και πληρότητα.

Η Τηλεϊατρική εφαρμόζεται σε Περιφερειακά ιατρεία (αγροτικού τύπου) και Κέντρα Υγείας (επίσης αγροτικού τύπου) που είναι σε επικοινωνία και διασύνδεση με μεγάλα Νοσοκομεία και εφαρμόζεται με ολοκληρωμένες διαδικασίες ανταλλαγής ιατρικών πληροφοριών, σε σχέση με τα δεδομένα του ασθενή.

Το τελευταίο διάστημα έχομε γίνει μάρτυρες μιάς πρωτόγνωρης διαδικασίας να ορίζονται Ιατροί, υπεύθυνοι σε περιφερειακές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), χωρίς αυτοί οι γιατροί να έχουν οργανική σχέση με αυτά τα Νοσοκομεία, αλλά να ασκούν ”υψηλή…ιατρική” εξ αποστάσεως κι αυτό αποτελεί ανησυχητική πρακτική.

Ο λόγος είναι ότι, μία ΜΕΘ απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία του ιατρικού της προσωπικού και ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν μπορεί μία ΜΕΘ να διευθυνθεί επιστημονικά από απόσταση και από γιατρούς που ΔΕΝ είναι παρόντες στο πρόβλημα του ασθενή, την δεδομένη στιγμή που το πρόβλημα παρουσιάζεται.

Επίσης είναι αντιεπιστημονικό αλλά και ιατρικά, προσβλητικό για τους γιατρούς των ΜΕΘ στα Περιφερειακά Νοσοκομεία να τους τοποθετούν «Επιστημονικό Επίτροπο» από άλλο Νοσοκομείο που θα έχει εικονικά την επιστημονική ευθύνη της λειτουργίας κάθε ΜΕΘ.

Θεωρώ αναγκαίο, οι συνδικαλιστικές Ενώσεις των γιατρών και οι κατά τόπους ιατρικοί Σύλλογοι να πάρουν θέση υπεύθυνη και να ξεκαθαρίσουν στις υγειονομικές αρχές, αν συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτή την πρακτική που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, απ’όσο έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό, στις ΜΕΘ Ζακύνθου, Πύργου και πρόσφατα στην ΜΕΘ Αγρινίου.

Θεωρούμε πως σε όλες αυτές τις ΜΕΘ εργάζονται αξιόλογοι γιατροί με κατάρτιση και εξειδίκευση στην Εντατικολογία και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να φροντίσει ώστε να αναδιοργανωθούν και να στελεχωθούν με περισσότερους γιατρούς αφού οι ανάγκες στις ΜΕΘ είναι αυξημένες στην περίοδο της πανδημίας και για ασθενείς με Κορονοϊό αλλά και για ασθενείς με άλλα νοσήματα ενώ στις γενικές ΜΕΘ συνεχίζουν νοσηλεία και οι ασθενείς με Κορονοϊό, όταν έχουν αρνητικό PCR αλλά εξακολουθούν να είναι σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Η ”τηλε-Εντατική” πάντως, είναι επικίνδυνη και άνευ χρησιμότητας για τους νοσηλευόμενους σε μία ΜΕΘ. Αυτοί οι βαρειά πάσχοντες ασθενείς χρειάζονται τον γιατρό δίπλα τους, στην Εντατική κλίνη!

Τάκης Γεωργακόπουλος

Γιατρός, Πνευμονολόγος

Διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ Γ. Ν. Πάτρας ”Άγιος Ανδρέας”