ΚΑΤΑ την ενδιαφέρουσα συζήτηση του προϋπολογισμού, στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ”αυτοτελή” φορολόγηση των εφημεριών των Νοσοκομειακών γιατρών ”επιπλήττοντας” την Ν.Δ. επειδή δεν την θεσμοθέτησε έγκαιρα και -όπως υπαινίχθηκε- κατά την δική του(ς) πρόταση.
Φρονώ ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ελλιπώς ενημερωμένος, διότι η ”Αυτοτελής” φορολόγηση των εφημεριών σε ποσοστό 20%, ήταν νομοθετημένη από…καταβολής ΕΣΥ και καταργήθηκε -μάλλον- επί…ΠΑΣΟΚ την περίοδο των μνημονίων, ενσωματώνοντας το εισόδημα των εφημεριών στο εισόδημα του μισθού με συνέπεια να εκτιναχθεί η φορολόγηση των Νοσοκομειακών σε δυσθεώρητα επίπεδα!
Τώρα, η Ν.Δ., μετά και από τις συνεχείς πιέσεις που δέχεται από το 2019 κι έπειτα, ξανανομοθέτησε την ”αυτοτελή” φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών, αλλά σε ποσοστό 22% (!) από 20% που ήταν αρχικά, με έναρξη εφαρμογής τον Απρίλιο του 2025! Έτσι τα εισοδήματα των Νοσοκομειακών γιατρών θα φορολογηθούν και για το 2024 με τον επαχθή συντελεστή 40%…
Ωστόσο πρέπει να πώ ότι, μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τις εφημερίες των Νοσοκομειακών γιατρών, είναι ο συνολικός χρόνος εργασίας-εφημέρευσης, χρόνος σκανδαλωδώς εξουθενωτικός για κάθε γιατρό που κάνει ενεργείς εφημερίες στο Νοσοκομείο, αφού αγγίζει τις 190 ώρες τον μήνα (7 καθημερινές Χ17 ώρες=119 και 3 αργίες Χ 24 ώρες =72 ώρες), όταν η συνολική πρωϊνή εργασία διαρκεί 140 ώρες (4Χ35) μηνιαίως.
Κι ακόμη, η ωρομίσθια αποζημίωση των εφημεριών των γιατρών διαμορφώνεται στα 5,38 ευρώ για τον Ειδικευόμενο, στα 7,06 ευρώ για τον Επιμελητή Β’, στα 8,08 ευρώ για τον Επιμελητή Α’ και φτάνει στα 8,46 ευρώ για τον διευθυντή ΕΣΥ και 8,90 ευρώ για τον Συντονιστή Διευθυντή της Β’ και Γ’ Ζώνης…
Ε, δεν νομίζω πώς πρέπει να χρωστάμε και χάρη στην Ν.Δ. (ούτε και στο ΠΑΣΟΚ) διότι ο χρόνος των εφημεριών ΔΕΝ προσμετράται στα συντάξιμα χρόνια, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει ΝΩΡΙΤΕΡΑ στην σύνταξη, τους Νοσοκομειακούς γιατρούς!
Οπότε, η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, λειτουργεί Αντισταθμιστικά, στην κλοπή της (υπερ)εργασίας μας που διενεργεί το κράτος…
Διότι αν οι μισθοί μας ήσαν επαρκείς και αξιοπρεπείς, οι Νοσοκομειακοί γιατροί ίσως να μην ένοιωθαν την ανάγκη να εφημερεύουν και να εργάζονται εξουθενωτικά, αλλά ούτε και να βγαίνουν, παράλληλα, στο ελεύθερο επάγγελμα όπως γίνεται σήμερα, για να κερδίσουν όσα δεν μπορούν να διεκδικήσουν με αποτελεσματικό τρόπο, πιέζοντας έντονα την Κυβέρνηση και το κράτος, ώστε να αναγνωρίζεται η προσφορά του γιατρού στην κοινωνία και τους πολίτες.
Αν, ”νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”, όπως ακούμε στις πορείες, τότε, πώς αυτό το δίκαιο αίτημα των Νοσοκομειακών γιατρών, θα γίνει νόμος;
—
Τάκης Γεωργακόπουλος
Γιατρός Πνευμονολόγος
Μέλος ΔΣ Ι. Σ. Πάτρας
Εκπρόσωπος Ενωτικής Συνεργασίας Ιατρών-Ε.Σ.Ι.