Οι χρονίως πάσχοντες θα λαμβάνουν πλέον φαρμακευτικές συνταγές για θεραπεία τριών μηνών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μάρθα Καϊτανίδη
Τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων επιχειρεί να βάλει η ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ): περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρονίως πάσχοντες, όπως είναι οι διαβητικοί, οι καρδιοπαθείς και οι νεφροπαθείς, θα μπορούν να λαμβάνουν φαρμακευτική συνταγή από τον γιατρό τους για θεραπεία τριών μηνών.
Ετσι, αναμένεται να υπογραφεί άμεσα υπουργική απόφαση με την οποία θα αποσυμφορηθούν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών, δεδομένου μάλιστα ότι το 80% των ασθενών που στριμώχνονται στις ουρές περιμένουν για επαναλαμβανόμενη συνταγογράφηση.
Ειδική επιτροπή, με πρόεδρο τον καθηγητή Παθολογίας, Χρύσανθο Ζαμπούλη, κατέληξε στον σχετικό κατάλογο, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το 90% των χρόνιων παθήσεων, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η επισκεψιμότητα και οι αναμονές θα μειωθούν κατά 50%. Από την λίστα εξαιρούνται τα ογκολογικά, τα ψυχιατρικά και τα παιδιατρικά περιστατικά, καθώς κρίνεται αναγκαία η τακτική παρακολούθησή τους.
Αίσθηση προκαλεί και η πρόταση του ΚΕΣΥ να υπολογίζεται ο χρόνος συνταγογράφησης σε εβδομάδες αντί για μήνες – δηλαδή τέσσερις, οχτώ ή δώδεκα εβδομάδες αντί για έναν, δύο ή τρεις μήνες. Η αιτία κρύβεται στις συσκευασίες των φαρμάκων: ο κανόνας είναι κάθε κουτί φαρμάκου να περιέχει 28 χάπια. Ετσι, οι γιατροί συνήθιζαν να γράφουν δύο κουτιά για να καλύψουν τη μηνιαία χορήγηση ενός ασθενούς, με το περίπου ένα κουτί να πετιέται στα σκουπίδια.
Το επόμενο βήμα θα είναι να συμμορφωθούν οι εταιρείες με νέες συσκευασίες των 30 χαπιών, έτσι ώστε να μειωθούν οι φαρμακευτικές σπατάλες.
«Πρόκειται για μία ακόμη δουλειά που ολοκλήρωσε το ΚΕΣΥ εγκαίρως και η οποία βασίζεται αποκλειστικά σε εθελοντές. Η πικρή μας πείρα όμως μέχρι τώρα είναι ότι μπορεί οι εθελοντές να εκπληρώνουν τις δουλειές τους αλλά το ίδιο δεν το πράττουν η διοίκηση και η κυβέρνηση», παρατηρεί από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ Γιάννης Δατσέρης.
«Μαχαίρι» μπαίνει και στις τσουχτερές τιμές των ιδιωτικών κέντρων με άλλη απόφαση του ΚΕΣΥ, που αφορά την τιμολόγηση ακτινοθεραπευτικών πράξεων. Το κόστος ακριβών θεραπειών (π.χ. γ-knife, Cyberknife, Χ-knife) στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα, αφού μόνο αυτά διαθέτουν τον εξοπλισμό, μειώνονται από 9.500-13.500 ευρώ στις 5.000-7.000 ευρώ.
«Η παρούσα πρόταση στοχεύει στην επίλυση σειράς προβλημάτων που προκάλεσε η έλλειψη και η μη επικαιροποίηση των τιμών», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Παναγιώτης Παντελάκος. «Τα δημόσια ταμεία πληρώνουν τεράστια ποσά στα ιδιωτικά κέντρα. Αντίστοιχα, χωρίς σωστό σύστημα τιμολόγησης το ΕΣΥ χάνει πολύτιμους οικονομικούς πόρους και δύσκολα μπορεί να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για την ανανέωση του εξοπλισμού».
Και αυτό γιατί εκτός του ότι μειώθηκαν οι «αλμυρές» τιμές των σύγχρονων θεραπειών – ήταν κατά τουλάχιστον 50% υψηλότερες σε σχέση με χώρες τις ΕΕ – παράλληλα αυξήθηκαν υποκοστολογημένες πράξεις ή θεραπείες που δεν είχαν λάβει ποτέ δημόσια τιμή, ανοίγοντας τη «μαύρη τρύπα» του ΕΣΥ.