Της Γαληνης Φουρα
Φαρμακεία συνεργάζονται παράνομα με φαρμακαποθήκες για την εξαγωγή φαρμάκων από τη χώρα, επιτείνοντας το πρόβλημα ελλείψεων στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), πολλά φαρμακεία (κατ’ εκτίμηση πλησιάζουν τα 1.000) συμμετέχουν σε εξαγωγικό εμπόριο, παρ’ ότι αυτό δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία.
Ηδη, εξαιτίας των κερδοσκοπικών παιχνιδιών εκατομμυρίων ευρώ, έχουν παρουσιαστεί σοβαρές ελλείψεις σε δεκάδες σκευάσματα που αφορούν π. χ. το κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά και άλλες κατηγορίες παθήσεων.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μπροστά στα κερδοσκοπικά παιχνίδια που πυροδότησε η μείωση των τιμών στην Ελλάδα, καταφεύγει πλέον σε πολύ δραστικά μέτρα. «Θα προχωρήσουμε στην απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων, που είναι κρίσιμα για τη δημόσια υγεία όταν διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΦ καθηγητής Γιάννης Τούντας.
Οι έλεγχοι
Οι φαρμακαποθήκες έχουν, σύμφωνα με τον νόμο, το δικαίωμα παράλληλων εξαγωγών, υπό την προϋπόθεση ότι έχει διασφαλισθεί η επάρκεια των φαρμάκων στη χώρα. Από τα στοιχεία του ΕΟΦ όμως προκύπτει, καθώς αρχίζουν οι έλεγχοι για τις ελλείψεις που διευρύνονται, ότι δεν ανταποκρίνονται στη βασική υποχρέωσή τους για την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της έλλειψης που παρατηρήθηκε στο «αντιπαρκινσικό φάρμακο Madopar». Κατά τον έλεγχο του ΕΟΦ, η παρασκευάστρια εταιρεία κατέθεσε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι προμήθευσε στις φαρμακαποθήκες την ποσότητα του φαρμάκου που προβλέπεται για την ελληνική αγορά. «Θα συνεχίσουμε τον έλεγχο στις φαρμακαποθήκες για να διαπιστώσουμε εάν διέθεσαν τα φάρμακα στα φαρμακεία όπως όφειλαν ή τα εξήγαγαν και θα προβούμε σε κυρώσεις εναντίον των υπευθύνων», τόνισε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΦ.
«Το πρόβλημα που είχαμε μέχρι τώρα για να ελέγξουμε το ισοζύγιο των φαρμακαποθηκών (πόσα φάρμακα διαθέτουν στα φαρμακεία και πόσα εξάγουν) είναι ότι δεν καταγράφαμε τις πωλήσεις των εταιρειών προς κάθε φαρμακαποθήκη και των φαρμακαποθηκών μεταξύ τους. Διότι μια φαρμακαποθήκη που εμφανίζει φυσιολογικό εξαγωγικό εμπόριο μπορεί να πουλάει τα φάρμακα τα οποία προορίζονταν για τα φαρμακεία και τους Ελληνες ασθενείς σε άλλη φαρμακαποθήκη και αυτή να τα εξάγει.
Ζητήσαμε από τις φαρμακευτικές εταιρείες να μας ενημερώνουν αναλυτικά για το πόσα φάρμακα δίνουν σε κάθε φαρμακαποθήκη και κάθε νοσοκομείο. Παράλληλα, αναρτούμε στην ιστοσελίδα το ισοζύγιο των φαρμακαποθηκών όσον αφορά κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα. Οι φαρμακαποθήκες θα δηλώνουν κάθε δύο μήνες τι φάρμακα αγόρασαν από τις εταιρείες, ποια από αυτά δόθηκαν στην ελληνική αγορά και ποια στο εξωτερικό εμπόριο».
Παράλληλα, ο ΕΟΦ έχει ζητήσει από το υπουργείο Υγείας νομοθετική ρύθμιση ώστε οι ταινίες γνησιότητας που υπάρχουν σε κάθε συσκευασία φαρμάκου να επιστρέφονται στον οργανισμό πριν από την εξαγωγή του. «Γίνεται παράνομο εμπόριο με τις ταινίες γνησιότητας», λέει. «Εχουμε στοιχεία ότι έπαιρναν τις ταινίες γνησιότητας, τις κολλούσαν πάνω σε βιβλιάρια ασθενών και μετά εισέπρατταν από τα ταμεία χρήματα για φάρμακα που δήθεν είχαν καταναλωθεί. Εκτός αυτού, όμως, από τις ταινίες γνησιότητας θα μπορούμε να παρακολουθούμε πόσα και ποια φάρμακα εξάγονται. Εάν δούμε ότι εξάγονται φάρμακα που λείπουν από τα φαρμακεία, τότε μπορούμε να παρέμβουμε, ανεξάρτητα εάν υπάρχει καταγγελία».
«Ελλείψεις παρατηρούνται σε τουλάχιστον πενήντα από τα 300 φάρμακα απολύτου ανάγκης και μεγάλης κυκλοφορίας», επισημαίνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δ. Καραγεωργίου, που εκτιμά ότι εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, οι παράλληλες εξαγωγές από 600 εκατ. (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ) το 2009 θα εκτιναχθούν στο 1,5 δισ. ευρώ το 2010. «Τα αποθέματα των φαρμακείων εξαντλούνται», λέει, «και αν δεν αποκατασταθεί το σύστημα διανομής τους, ο πολίτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με ελλείψεις φαρμάκων απολύτως αναγκαίων».