Τελευταίες διευκρινίσεις για το κάπνισμα

Υπουργική απόφαση που εξειδικεύει τον νόμο, προσδιορίζει επακριβώς τους όρους απαγόρευσης και «ανοχής» στο τσιγάρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΧΗΤΡΑΤΣΑ

Μετά τα «παράθυρα», και η συνήθης ελληνική ανοργανωσιά απειλεί να αφήσει ελεύθερους τους καπνούς των τσιγάρων και εκεί όπου θα έπρεπε από σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων για την απαγόρευση του καπνίσματος, η ατμόσφαιρα να είναι καθαρή και… περιφρουρούμενη. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε μόλις χθες, την ύστατη ώρα, την εγκύκλιο με τη δημοσιευθείσα στο ΦΕΚ υπουργική απόφαση για τα μέτρα και τους περιορισμούς που υποτίθεται ότι ισχύουν από σήμερα, αλλά οι
περισσότεροι συναρμόδιοι φορείς- οι οποίοι προβλέπεται να συνδράμουν τους ελέγχους για τους παραβάτες, όπως η Αστυνομία και το Λιμενικό- υπηρεσιακώς τουλάχιστον δεν την είχαν παραλάβει. Τελευταία στιγμή, μόλις χθες το πρωί, ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος συνέστησε άρον άρον και το Σώμα Επιθεωρητών του Τομέα Ελέγχου Καπνού & Αλκοόλ, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διαπίστωση των παραβάσεων με τη συνδρομή των υπόλοιπων υπηρεσιών. Οι διαδικασίες του ελέγχου ωστόσο, η βεβαίωση των παραβάσεων και η επιβολή των προστίμων απομένει να ρυθμιστούν με άλλη
υπουργική απόφαση, η οποία πρόκειται να εκδοθεί στο μέλλον… Χθες παρέλαβε την υπουργική απόφαση ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος και την κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να μελετηθεί και ζητηθούν από τους δήμους- οι οποίοι δίνουν τις άδειες λειτουργίας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος- διευκρινίσεις και διορθώσεις σε ασάφειες και κενά του νόμου. Περιθώριο αλλαγών και τροποποιήσεων άφησε και ο ίδιος ο υπουργός, προσθέτοντας στην υπουργική απόφαση ρήτρα για «επικαιροποίησή» της ως την 1η Ιανουαρίου 2010.

Στην υπουργική απόφαση που εξειδικεύει τον νόμο 3730/2008 για την προστασία ανηλίκων από τον καπνό και το αλκοόλ περιγράφεται εκτενώς πού επιτρέπεται να δημιουργηθεί χώρος για καπνίζοντες πελάτες.

Oεπιχειρηματίας χώρου υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κτλ.) μπορεί να επιλέξει αν θα λειτουργήσει αποκλειστικά ως χώρος καπνιζόντων (με δήλωσή του στην αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του δημόσια αρχή) εφόσον η συνολική επιφάνεια του καταστήματος, όπως προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο έγγραφο, έχει μεικτό εμβαδόν μικρότερο των 70 τ.μ. Για τη λειτουργία του καταστήματος ως χώρου καπνιζόντων πρέπει να τροποποιηθεί η άδεια λειτουργίας του. Η τροποποίηση αυτή προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, επαρκή μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με συνολική επιφάνεια από 70 τ.μ. ως και 300 τ.μ. πρέπει να έχουν χώρους καπνιζόντων με συγκεκριμένες προδιαγραφές: να έχουν μέγιστο εμβαδό ίσο με το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος, να είναι πλήρως διαχωρισμένοι από το υπόλοιπο κατάστημα, να είναι εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα για τον εξαερισμό του και τον καθαρισμό του εσωτερικού του αέρα μηχανήματα κτλ. Για τη χορήγηση της αιτούμενης άδειας δημιουργίας χώρου καπνιζόντων πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια δημόσια αρχή σχετική μελέτη για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του χώρου καπνιζόντων καθώς και πλήρης κάτοψη και τοπογραφικό του καταστήματος.

Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η είσοδος, παραμονή και η οποιασδήποτε μορφής απασχόληση ανηλίκων στους χώρους καπνιζόντων.

Ακόμη, η υπουργική απόφαση αναφέρεται εκτενώς στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική (άνω των 300 τ.μ.), στα οποία ο χώρος καπνιζόντων διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό ύψους δύο μέτρων και στα καζίνα, που προσωρινώς εξαιρούνται του νόμου.

Στο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης του νόμου δεν εμπίπτουν οι εξωτερικοί χώροι, ακόμη και αν καλύπτονται με σκέπαστρο.

O ι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων είναι υποχρεωμένοι να έχουν αναρτημένες σε εμφανή σημεία του καταστήματος επιγραφές για την απαγόρευση του καπνίσματος, να αποσύρουν το σύνολο των σταχτοδοχείων, να ενημερώνουν τους πελάτες για την απαγόρευση και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την απομάκρυνση των πελατών που παραβιάζουν τις απαγορεύσεις.

Ηαρμόδια αρχή- πέραν των όσων καθορισθούν από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3730/ 2008- για τον έλεγχο των παραβάσεων είναι ο Τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του ΣΕΥΥΠ (του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας). Τους επιθεωρητές συνδράμουν στο έργο τους οι αστυνομικές και οι λιμενικές αρχές.

Στους χώρους των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, και στους χώρους των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα. Εξαιρούνται τα ψυχιατρικά ιδρύματα και οι μονάδες ψυχικής υγείας, καθώς για τους ασθενείς τους δύναται να επιτραπεί το κάπνισμα κατόπιν έγγραφης γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού για θεραπευτικούς και μόνο λόγους.

Σ τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζομένους επιτρέπεται η δημιουργία χώρων για καπνίζοντες. Από τον Σεπτέμβριο απαγορεύεται και η κάθε μορφής διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους.

Η υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ (Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως), θα επικαιροποιηθεί την 1.1.2010, με βάση την κτηθείσα εμπειρία, στην κατεύθυνση υλοποίησης των σκοπών του νόμου, εφαρμογής της αντικαπνιστικής πολιτικής και προάσπισης της δημόσιας υγείας.