Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε επισήμως τέλος χθες στην εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που ήταν σε ισχύ για τρία χρόνια σε μια χώρα που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα στον κόσμο, με πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προσπάθησε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο της υπογραφής του Τζο Μπάιντεν λέγοντας ότι η απόφαση «δεν επηρεάζει την ικανότητά μας να λύσουμε τις αρχές με τακτικό τρόπο». Ωστόσο, τα κεφάλαια που είχαν κατανεμηθεί από το 2020 για να διανέμονται τεστ, δωρεάν εμβόλια και τα άλλα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά συνέπεια καταργούνται.
Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Γερουσία τον περασμένο μήνα με δικομματική ψηφοφορία 68-23 και νωρίτερα φέτος από τη Βουλή με 11 Δημοκρατικούς να περνούν τις γραμμές του κόμματος για να ψηφίσουν υπέρ του κοινού ψηφίσματος.
«Από τη στιγμή που το Κογκρέσο ψήφισε για τον τερματισμό της Εθνικής Έκτακτης Ανάγκης νωρίτερα από το αναμενόμενο, η κυβέρνηση εργάστηκε για να επισπεύσει την κατάργησή της και να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερη ειδοποίηση σε άτομα που ενδέχεται να επηρεαστούν», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση από ό,τι ήταν τον Ιανουάριο.
Η κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, χωριστό μέτρο, αναμένεται να λήξει την 11η Μαΐου. Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι η απόφαση Μπάιντεν δεν θα επηρεάσει αυτό το μέτρο, που επέτρεψε στην κυβέρνηση να παρέχει σε πολλούς Αμερικανούς τεστ, θεραπείες και εμβόλια για τον Covid-19 χωρίς χρέωση, καθώς και να προσφέρει ενισχυμένα οφέλη από το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας, για να βοηθήσει το έθνος να αντιμετωπίσει την πανδημία και να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπό της.
«Αλλά δεδομένου ότι το Κογκρέσο κινήθηκε για να αναιρέσει την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί, συνεργαζόμαστε με τις υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του πρόωρου τερματισμού της κήρυξης», είπε ο αξιωματούχος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης συνεπάγεται τη λήξη ενός άλλου μέτρου, που εφαρμόστηκε το 2020 από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και επέτρεπε την άμεση απέλαση μεταναστών που δεν διέθεταν βίζα, ακόμη και ανθρώπων που δυνητικά δικαιούνταν πολιτικό άσυλο.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως όταν θα αρθεί το μέτρο αυτό, γνωστό με την ονομασία «Title 42», πρόκειται να το αντικαταστήσει με διαφορετικό μηχανισμό για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.