Τέλος στα σενάρια κατάργησης ή συρρίκνωσης του ΕΚΑΒ

Τέλος στα σενάρια περί κατάργησης, συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας βάζει η διοίκησή του. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι “το ΕΚΑΒ είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας προνοσοκομειακής φροντίδας και ο χαρακτήρας του είναι αδιαπραγμάτευτος”.

Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Η εξέλιξη αυτή σκόρπισε ανακούφιση στους εργαζόμενους και απέτρεψε, έστω και την τελευταία στιγμή, τις κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων από ασθενοφόρα.
Ωστόσο το ΕΚΑΒ συνεχίζει να βρίσκεται στο… κόκκινο, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που αντιμετωπίζει, τόσο σε προσωπικό όσο και σε ασθενοφόρα. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αυτή τη στιγμή υπηρετούν πανελλαδικά 3.500 διασώστες, αλλά για την πλήρη ανάπτυξη του ΕΚΑΒ χρειάζονται τουλάχιστον 6.000.
Τραγική όμως είναι και η κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τον αριθμό των ασθενοφόρων, αφού από το 2004 δεν έχει αγοραστεί ούτε ένα ασθενοφόρο, ενώ είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την αγορά 200 καινούργιων. “Αγκάθι” βέβαια για το ΕΚΑΒ αποτελούν και οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές καλούν την τηλεφωνική γραμμή “166” χωρίς λόγο. Μάλιστα, από τις 6.000 κλήσεις που δέχεται καθημερινά το ΕΚΑΒ, μόνο το 10%-15% είναι πραγματικά επείγουσες.
Απογοητευτική είναι και η εικόνα του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΚΑΒ, Ιερόθεος Γιαμουρίδης, τα περισσότερα παραρτήματα του ΕΚΑΒ είναι αποδεκατισμένα, με χαρακτηριστικότερα αυτά της Ημαθίας, της Φλώρινας, της Καστοριάς, της Δράμας, της Ξάνθης και της Κομοτηνής, τα οποία διαθέτουν από ένα ασθενοφόρο και δεν προλαβαίνουν να καλύπτουν τα περιστατικά. Την ίδια στιγμή, στην Πιερία υπάρχουν μόλις τέσσερα ασθενοφόρα για να καλύψουν περιστατικά σε όλο τον νομό, ενώ με το… κιάλι ψάχνουν τα ασθενοφόρα στη Χαλκιδική, η οποία “υποφέρει”, ειδικά τους θερινούς μήνες.
“Υπάρχουν μόλις τρία ασθενοφόρα, ένα στα Μουδανιά, ένα στην Κασσανδρεία, ένα στο Παλαιοχώρι, κι από… μισό στον Πολύγυρο και τον Άγιο Νικόλαο. Χρειαζόμαστε ενίσχυση. Συνεχώς ζητάμε, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Τα ασθενοφόρα δεν φτάνουν. Φοβόμαστε ότι μπορεί να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές”, επισημαίνει ο κ. Γιαμουρίδης.

Στη Θεσσαλονίκη
Προβλήματα και ελλείψεις όμως καταγράφονται και στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ-2 Θεσσαλονίκης, Αντώνη Αντωνόπουλο, υπάρχουν 205 διασώστες, οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τις ανάγκες όλου του νομού, ενώ πρέπει να προσληφθούν άλλοι 40-50 διασώστες.
“Ολόκληρες περιοχές, όπως το Ωραιόκαστρο, το Ρετζίκι και η Ραιδεστός, είναι ακάλυπτες, οπότε χρειάζεται να ξεκινήσει ασθενοφόρο από τον Φοίνικα ή από το κέντρο υγείας Θέρμης (όταν έχει ασθενοφόρο) για να εξυπηρετήσει κάποιο περιστατικό”, λέει ο κ. Αντωνόπουλος.
Παράλληλα, αναφέρει ότι το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης έχει στη διάθεσή του 24 ασθενοφόρα, εκ των οποίων αρκετά μετρούν πολλά… χιλιόμετρα και παρουσιάζουν συχνές βλάβες, με αποτέλεσμα στην πρωινή βάρδια να υπάρχουν μόλις 20 ασθενοφόρα, το απόγευμα 17 και το βράδυ 13.