Τέλος στις ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων

Να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της που διαβίβασε στα υπουργεία Οικονομίας, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ αναμένονται και νέες επιστολές που αφορούν την απελευθέρωση των λεγομένων κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, οπτικοί, διαμεταφορείς κ.ά.). Η ΕΕ υποστηρίζει ότι ο καθορισμός ελαχίστων αμοιβών για τους δικηγόρους αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία που αφορά την απελευθέρωση των υπηρεσιών και την ελεύθερη διακίνηση των επαγγελματιών από χώρα σε χώρα και τον ανταγωνισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει επίσης ότι ένας βούλγαρος ή εσθονός ή ούγγρος δικηγόρος, π.χ., μπορεί να ζητήσει να παρέχει υπηρεσία με χαμηλότερες αμοιβές και στα επίπεδα που καθορίζονται από τον ελεύθερο ανταγωνισμό στη χώρα τους. Τα συναρμόδια υπουργεία δεν ανέμεναν την εξέλιξη αυτή διότι θεωρούσαν ότι λόγω της κρίσης όλες οι σχετικές οδηγίες που αφορούν την απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς θα «πάγωναν». Ωστόσο το Συμβούλιο Υπουργών πριν από λίγες ημέρες παρότρυνε για μία ακόμη φορά τις χώρες-μέλη να προχωρήσουν στην απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς. Ειδικότερα το Εco/Fin στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε (Συμπεράσματα Εco/Fin) ότι «η ενιαία αγορά είναι ένα από τα πολυτιμότερα επιτεύγματα της ΕΕ και παραμένει η κύρια κινητήριος δύναμη για τη βελτίωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης». Επίσης επεσήμανε ότι η ενιαία αγορά αποτελεί μοναδικό πλεονέκτημα, πρέπει να διαφυλαχθεί κατά την τρέχoυσα χρηματοπιστωτική κρίση και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, ιδίως στην αγορά υπηρεσιών, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι «27» θα πρέπει να εφαρμόσουν εγκαίρως την οδηγία των υπηρεσιών.

Εξάλλου σε πρόσφατη κοινή θέση του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει ρητώς ότι πρέπει να αρθούν όλα τα εθνικά εμπόδια που δυσχεραίνουν την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών από τους διεθνείς διαμεταφορείς από χώρα σε χώρα. Παράλληλα βέβαια τίθενται και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να έχουν πραγματικό και σταθερό τόπο εγκατάστασης, να παρέχουν εχέγγυα αξιοπιστίας και να διαθέτουν κατάλληλη οικονομική επιφάνεια και επαγγελματική επάρκεια.

Η εξυπηρέτηση

Η οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών όχι μόνο αποβλέπει στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών αλλά και προβλέπει τη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) στα κράτη-μέλη για τους παρόχους υπηρεσιών. Τα ΕΚΕ θα αποτελούν τον μοναδικό θεσμικό συνομιλητή για τον πάροχο υπηρεσιών ώστε ο τελευταίος να μη χρειάζεται να έλθει σε επαφή με πολλές αρμόδιες αρχές ή φορείς για να συγκεντρώνει όλες τις συναφείς πληροφορίες και να διεκπεραιώνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με τις δραστηριότητές του για παροχή υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πάροχος υπηρεσιών από τη Βουλγαρία, την Πολωνία ή την Εσθονία, π.χ., θα μπορεί να ολοκληρώνει (στην Αθήνα ή σε άλλη πόλη της Ελλάδας) όλες τις απαιτούμενες διατυπώσεις και διαδικασίες σχετικά με τις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, ιδίως αυτές που αφορούν τη χορήγηση άδειας, ώστε να αποφεύγεται η μετάβασή του σε πολλούς οργανισμούς, φορείς, διευθύνσεις κτλ.

Ταυτόχρονα όμως και ο έλληνας δικηγόρος ή συμβολαιογράφος κτλ. θα μπορεί να στραφεί σε ένα ΕΚΕ στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, στην Εσθονία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ και όχι μόνο να ζητήσει πληροφορίες για την άσκηση του επαγγέλματός του σε άλλη χώρα-μέλος αλλά και να προμηθευθεί κάθε απαραίτητο πιστοποιητικό.

Πολλοί παράγοντες στην Ελλάδα και φυσικά και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ δεν βλέπουν με καλό μάτι τις απλουστεύσεις των διαδικασιών. Ορισμένοι έλληνες πάροχοι, αν εν τω μεταξύ δεν απλουστευθούν οι διαδικασίες και γι΄ αυτούς, θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι παρόχων από άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομίας απορρίπτει την άποψη αυτή διότι η οδηγία αναφέρει, εκτός των άλλων, ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταφοράς τα κράτη-μέλη πρέπει πρώτα να διενεργήσουν αξιολόγηση της νομοθεσίας τους για να εξετάσουν αν οι απαιτήσεις στις οποίες αναφέρονται τα άρθρα της οδηγίας καλύπτονται αλλά και να τις αξιολογήσουν ώστε ή να τις προσαρμόσουν στο κοινοτικό δίκαιο ή να τις καταργήσουν. Το υπουργείο Οικονομίας είχε αναθέσει σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή την κατάρτιση σχεδίου νόμου για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, αλλά το όλο θέμα έχει «παγώσει» από πέρυσι το φθινόπωρο.