Τεράστιες οι ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης που διακινούνται κάθε χρόνο

Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τ ις «ανάγκες» 5,5 εκατομμυρίων ατόμων εξαρτημένων από τα ναρκωτικά για έναν μήνα, αριθμός ίσος με τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, θα μπορούσαν να «καλύψουν» οι ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης οι οποίες διακινούνται στη χώρα κάθε χρόνο. Συνολικά οι ποσότητες αυτών των ναρκωτικών φθάνουν στους 4 τόνους, οι οποίοι αποδίδουν κέρδος άνω των 90 εκατ. ευρώ στους «νονούς» του ναρκεμπορίου. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έρευνας ομάδας επιστημόνων που διεξήχθη για λογαριασμό του Οργανισμού για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) για την παραοικονομία των ναρκωτικών. Τα πορίσματα προέκυψαν από τις προσωπικές μαρτυρίες πρώην εξαρτημένων, αστυνομικών, στελεχών θεραπευτικών κοινοτήτων και δικαστικών λειτουργών.

Οι ποσότητες που κατάσχονται κάθε χρόνο φθάνουν στα 60 κιλά για την κοκαΐνη και στα 361 κιλά για την ηρωίνη. « Αυτές οι ποσότητες αποτελούν μόνο το 10% των πραγματικά διακινούμενων ναρκωτικών » τόνισε σε παρέμβασή της η επίκουρη καθηγήτρια της Εγκληματολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και επικεφαλής του ερευνητικού προσωπικού, κυρία Σοφία Βιδάλη. Ακόμη στα πορίσματα της έρευνας επισημαίνεται « η ευρύτητα των δικτύων που συνεργάζονται για να φθάσει από την παραγωγή στην κατανάλωση ένα και μόνο κιλό ναρκωτικών. Σε αυτά τα δίκτυα, που τα διέπει ένα καθεστώς “ομερτά” εντάσσονται παραγωγοί ουσιών,έμποροι,μεσάζοντες, αποθηκάριοι, φύλακες και διακινητές,από τους οποίους κανείς δεν είναι εξαρτημένος για να διατηρείται το μίνιμουμ εμπιστοσύνης και εσωτερικής αλληλοκάλυψης » σημείωσε η κ. Βιδάλη.

Η κλασική πιάτσα αγοραπωλησιών, η πλατεία Ομονοίας, βρίσκεται πλέον να περνά σε δεύτερο πλάνο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, καθώς « στα κέντρα διασκέδασης στήνονται πλέον πιάτσες προώθησης,με την,τουλάχιστον, ανοχή των ιδιοκτητών, οι οποίοι προσβλέπουν σε παράπλευρη αύξηση των κερδών τους » σχολίασε για το φαινόμενο η κ. Βιδάλη.

Την ανοχή, την αδιαφορία και την εσφαλμένη αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων « από την κοινωνία και την ποινική Δικαιοσύνη » τόνισε ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Ν. Παρασκευόπουλος, ενώ ο καθηγητής της Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γ. Πανούσης πρότεινε την ίδρυση συντονιστικού φορέα, με το όνομα «Αναπνοή», όλων των υπαρχόντων πρωτοβουλιών κατά των ναρκωτικών.