Τετ α τετ αρχηγών για νέες θυσίες

Στη μέγγενη οι μισθοί και φωτιά στα καύσιμα – διάγγελμα από τον Γ. Παπανδρέου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Ώρα μηδέν για τη λήψη σκληρών μέτρων για την κυβέρνηση. Ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο τεστ του Προγράμματος Σταθερότητας στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση θέτει στο τραπέζι όλα τα σενάρια για τα σκληρά μέτρα που απαιτεί η Κομισιόν και δίνοντας δραματικό τόνο στις εξελίξεις, καλεί σήμερα εκτάκτως τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις για διαβουλεύσεις.

Προαναγγέλλεται επίσης ότι ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, ίσως και απόψε, με διάγγελμα.

Ηπρόσκληση που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης έγινε ασμένως αποδεκτή, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα είναι το ίδιο εύκολη και η συναίνεση που θα ζητήσει στα μέτρα που προτίθεται να λάβει. Με εξαίρεση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, που δημοσίως από το βήμα της Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί έως αρνητικοί, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα του Πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ενημερώσει αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση που αντιμετώπισε στο Νταβός, αλλά και για τα σημερινά δεδομένα όσον αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύεται ότι θα τους ενημερώσει και για τις περαιτέρω κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την «εξειδίκευση» των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και απαιτούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παραλλαγή Σχεδίου Β΄
Πρόκειται για μια παραλλαγή του Σχεδίου Β΄, το οποίο η χώρα έχει δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει σε περίπτωση κατά την οποία το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν αποφέρει τα αναμενόμενα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο μέτρα όπως η αύξηση του φόρου στα καύσιμα, ενώ μελετά και ανακοίνωση σκληρής εισοδηματικής πολιτικής με πάγωμα των μισθών άνω των 2.000 ευρώ (σ.σ. εξετάζονται και πιο σκληρά σενάρια), καθώς και περικοπές ή κατάργηση επιδομάτων. Ακόμη εξετάζονται- σε περίπτωση που το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν αποφέρει τα προϋπολογιζόμενα έσοδαη επιβολή φόρου πολυτελείας, η απαγόρευση προσλήψεων στο Δημόσιο αλλά και αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ή δύο μονάδες.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρότι όπως φάνηκε και στην πολύωρη προχθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά ανήσυχος και θορυβημένος από τις εξελίξεις, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Διχασμένοι υπουργοί
Υπουργοί που μετείχαν στη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Κυριακής ανέφεραν ότι ο κ. Παπανδρέου παρακολουθούσε χωρίς να παρεμβαίνει τους υπουργούς του να διχάζονται και πάλι για το αν λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα, πιο σκληρά και επώδυνα ή αρκούν τα ληφθέντα και περιλαμβανόμενα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Όπως έγινε γνωστό, υπέρ της λήψης μέτρων τάχθηκαν κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Φιλ. Σαχινίδης και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ενώ στο αντίθετο στρατόπεδο με τους γνωστούς αντιρρησίες στη λήψη μέτρων υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστο Παπουτσή συντάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν εκείνων που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ

Ο Πρωθυπουργός δίνοντας δραματικό τόνο στις εξελίξεις, καλεί σήμερα εκτάκτως τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου

Τέσσερα σενάρια για τις περικοπές στο Δημόσιο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά

ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΙ ΤΗΝ ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής τις αμέσως επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, ύστερα από τις πιέσεις για το θέμα αυτό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αγορών, προκειμένου να αποδείξει ότι πράγματι προχωρεί σε περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και άρα των δαπανών του προϋπολογισμού.

Τα μέτρα προβλέπονται επώδυνα για μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, που θα δουν από πάγωμα έως και περικοπές των αποδοχών τους μέσω της μείωσης των επιδομάτων τους, αλλά η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις που να εξασφαλίζουν- τουλάχιστον για τους χαμηλόμισθους- μια ελάχιστη έστω αύξηση της τάξεως των 15 ευρώ τον μήνα. Πάντως, πόσο σκληρά θα είναι τελικά τα μέτρα είναι θέμα πολιτικής απόφασης, που μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχε ληφθεί.

Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια που τοποθετούν το πλαφόν για το πάγωμα των μισθών εναλλακτικά στις αποδοχές των 1.500

ευρώ, των 2.000 ευρώ, των 2.500 ευρώ και των 3.000 ευρώ. Πρόκειται για μεικτές, ονομαστικές αποδοχές, μαζί με τα επιδόματα. Υπολογίζεται ότι το 40% των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μεικτές αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ. Τα σενάρια αυτά συνδυάζονται με άλλες εναλλακτικές λύσεις για περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανώτατη περικοπή που εξετάζεται είναι κατά 20% και μόνο στα πολύ υψηλά επιδόματα.

Η μελέτη του υπουργείου Οικονομικών γίνεται με στόχο να εξοικονομηθούν 650 εκατ. ευρώ από το κονδύλι των επιδομάτων, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Από το ποσό αυτό, τα 510 εκατ. ευρώ αφορούν την κεντρική κυβέρνηση και τα άλλα 140 εκατ. ευρώ τους εργαζομένους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Το κρίσιμο σημείο είναι βεβαίως πού θα μπει το πλαφόν και αν κάτω από αυτό δεν θα γίνει καμία απολύτως περικοπή. Τα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά την εξοικονόμηση των 650 εκατ. ευρώ με μόνο περικοπές των επιδομάτων των υψηλόμισθων υπαλλήλων.

Τον φιλόδοξο στόχο της αύξησης των εσόδων των ΔΟΥ κατά 10,6% ή κατά 5,3 δισ. ευρώ έθεσε χθες με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση κατά 7%, επομένως ο νέος στόχος περιέχει «μαξιλάρι» για λόγους ασφαλείας.
«Έρχεται Αρμαγεδδών για όσους μέχρι τώρα δεν πλήρωναν» 

ΧΘΕΣ Ο κ. Πάγκαλος, θέλοντας να περάσει ένα σαφές μήνυμα στους αντιδρώντες με τα μέτρα της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «έρχεται Αρμαγεδδών γι΄ αυτούς που τόσα χρόνια δεν πληρώνουν- όχι για τους μικρούς». Οι δηλώσεις Πάγκαλου (στο ραδιόφωνο του Αntenna) συνοδεύθηκαν και από μια περιγραφή της κατάστασης της χώρας, σύμφωνα με την οποία «έχουν βρει (οι κερδοσκόποι) τους τέσσερις αδύναμους της Ευρώπης, που μας λένε και γουρούνια (από την αγγλική λέξη pigs που σχηματίζουν τα αρχικά στα αγγλικά των χωρών του Νότου Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία), και ειδικότερα το πιο αδύναμο γουρουνάκι, και μας βαράνε».