Θ.ΛΕΒΕΝΤΗΣ Συνέχιση της λειτουργίας του Δρακ.Κέντ. Αιμ. – όχι στη ποινικ. της συνδικ.δράσης

p class=”MsoHeader”>ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΚΕ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς 1) Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

2) Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

____________

 

ΘΕΜΑ: Συνέχιση της λειτουργίας του Δρακοπούλειου Κέντρου Αιμοδοσίας – όχι στη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Το  Δρακοπούλειο Κέντρο Αιμοδοσίας ιδρύθηκε το 1958 ως κληροδότημα και στη περίπου πενηντάχρονη λειτουργία του, αρχικά ως μονάδα του ΕΕΣ και έπειτα ως αποκεντρωμένη μονάδα του ΝΕΕΣ Κοργιαλένειου-Μπενάκειου, σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ ΕΕΣ και Δημοσίου, που επικυρώθηκε με  το νόμο 1821/1988 ,έχει να επιδείξει σοβαρό έργο. Σήμερα το Δρακοπούλειο Κέντρο Αιμοδοσίας συγκεντρώνει 15.000 μονάδες αίματος κάθε χρόνο, είτε από εθελοντές αιμοδότες που προσέρχονται στα ιατρεία του είτε με τις εξορμήσεις της κινητής μονάδας για διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας. Συγχρόνως λειτουργεί μονάδα μεταγγίσεων για 173 θαλασσαιμικά παιδιά.

Όλη αυτή η δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αφού υπάρχει σημαντική έλλειψη επαγγελματιών υγείας. Σημειωτέον ότι για τη κινητή μονάδα υπάρχει μόνο ένας οδηγός και κατά την απουσία του το Κέντρο καταφεύγει σε επινοικίαση μεταφορικού μέσου για εξορμήσεις για διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας με σημαντική οικονομική επιβάρυνση, πολλαπλάσια της μισθοδοσίας δεύτερου οδηγού.

Χρόνια οι διαδόσεις ήθελαν τον ΕΕΣ να μεταφέρει το Δρακοπούλειο Κέντρο Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Κοργιαλένειο- Μπενάκειο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συρρίκνωση του φυσικού χώρου και ταυτόχρονα την υποβάθμιση της λειτουργίας του. Ακόμα και για παράβαση των όρων του κληροδοτήματος.

Βάσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Διοίκηση του ΝΕΕΣ συγκρότησε επιτροπή για να οργανώσει τη μεταφορά της μονάδας αιμοδοσίας στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Νοσοκομείο.

Μάλιστα όλη αυτή η διαδικασία περί μεταφοράς του εξελίσσεται τη στιγμή που εκκρεμεί η υλοποίηση του πρόσφατου νόμου για την αιμοδοσία και η λειτουργία κέντρων μοριακού ελέγχου του αίματος, προς αποφυγήν μετάδοσης λιμωδών νοσημάτων σε μεταγγιζόμενους θαλασσαιμικούς και άλλους ασθενείς. Στο συγκεκριμένο νόμο, όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για λειτουργία κέντρου μοριακού ελέγχου, αρχικά συγκεκριμένης έκτασης χώρων.

Η εκφρασθείσα άποψη του Υφυπουργού Υγείας κ. Γιαννόπουλου σε κινητοποίηση των εργαζομένων ότι «περιουσία του ΕΕΣ είναι και τη χειρίζεται όπως θέλει», αντίκειται στη μέχρι σήμερα χρήση των νοσηλευτικών μονάδων και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του ΕΕΣ, που λειτουργούν στα πλαίσια του ΕΣΥ, για τις οποίες το Δημόσιο έχει καταβάλλει υψηλό τίμημα. ¶λλωστε βρίσκεται σε ισχύ η σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και ΕΕΣ. Υποκρύπτει μάλλον συναίνεση στις όποιες επιδιώξεις του ΕΕΣ για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, αν συνδυαστεί με τη προσπάθεια έξωσης του ΟΚΑΝΑ από τα κτίριο της Γ΄ Σ/βρίου και με την προσπάθεια αντιπαροχής του Ασκληπιείου Βούλας. ΄Ερχεται σε πλήρη αντίθεση με τη τότε δέσμευσή του ότι το Δρακοπούλειο θα αναβαθμιστεί και θα στελεχωθεί κατάλληλα.

Η παρέμβαση στελεχών, και δη της διευθύντριας, του Δρακοπούλειου Κέντρου Αιμοδοσίας στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, οι οποίοι ζητούν  τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου και τη βελτίωσή της με την αναγκαία στελέχωση και η ποινικοποίηση της δράσης συνδικαλιστών γιατρών αντίκειται ρητά και κατηγορηματικά στις σχετικές διατάξεις του ν. 1264/82 και μας ξαναγυρίζει σε άλλες εποχές, εκείνες του ν.3239 που καταδικάστηκαν από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Παρ’ ότι υπάρχει σχετική απόφαση μετακίνησής της στο Νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, συνεχίζει την παρουσία της και όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι την αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε:

  • Να εφαρμοσθούν οι σχετικές διατάξεις του ν.1264/82 και να σταματήσει η παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και οι διώξεις των συνδικαλιστών του χώρου;

  • Να συνεχίσει και να βελτιωθεί η λειτουργία του Δρακοπούλειου Κέντρου Αιμοδοσίας με τη κατάλληλη στελέχωση;

  • Ποιο το σκεπτικό πιθανής μεταφοράς του Δρακοπούλειου Κέντρου στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Νοσοκομείο και σε ποια συγκεκριμένη έκταση;

Να κατατεθούν οι όροι παραχώρησης του κληροδοτήματος στον ΕΕΣ για τη λειτουργία του Δρακοπούλειου Κέντρου Αιμοδοσίας.

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ