Θα σώζονταν 3.000 εάν λειτουργούσαν όλες οι κλίνες ΜΕΘ

Πεννυ Μπουλουτζα

«Κλειστή» παραμένει σχεδόν μία στις τέσσερις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας εξαιτίας της έλλειψης -κυρίως νοσηλευτικού- προσωπικού.

Και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εάν οι κλίνες αυτές «άνοιγαν» θα μπορούσαν να περιθάλψουν επιπλέον 4.500 ασθενείς ετησίως, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 3.000 θα σώζονταν.

Οπως τόνισαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Αντώνης Μαυρομμάτης και ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Απόστολος Αρμαγανίδης, με αφορμή το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται μεθαύριο στην Αθήνα (ξενοδοχείο Κάραβελ), στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 500 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), και οι οποίες σαφώς δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας μας. Παράλληλα, περισσότερες από 150 κλίνες είναι διαθέσιμες -έτοιμες με τον εξοπλισμό τους- αλλά δεν λειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα εκτιμάται ότι το 70% των ΜΕΘ έχουν έστω και μία «κλειστή» κλίνη, η ανάπτυξη της οποίας έχει κοστίσει στο ελληνικό κράτος έως και 200.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν λειτουργούσαν οι 150 «κλειστές» κλίνες, θα εξυπηρετούνταν επιπλέον 4.500 ασθενείς το χρόνο, πολλοί εκ των οποίων αυτή τη στιγμή «χάνονται», λόγω έλλειψης διαθέσιμης κλίνης Εντατικής. Μάλιστα από τους 4.500 ασθενείς, σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα (ποσοστό επιβίωσης κ. α.), εκτιμάται ότι θα επιβίωναν περισσότεροι από 3.000.

Την ίδια στιγμή, κάθε ημέρα 20-30 ασθενείς αναζητούν μέσω του ΕΚΑΒ μία κλίνη Εντατικής. Και όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση στην εισαγωγή ενός ασθενούς στη ΜΕΘ, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του. Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο κ. Αρμαγανίδης, «μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Αγία Ολγα κατέδειξε ότι από τους εσωτερικούς ασθενείς του νοσοκομείου για τους οποίους ζητήθηκε εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής, μόνο οι μισοί τελικά «έφτασαν» στη μονάδα. Και αρκετοί από τους υπόλοιπους ασθενείς χάνουν τη ζωή τους, περιμένοντας ένα κρεβάτι ΜΕΘ».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση που επικρατεί στις ΜEΘ σε σχέση με τις ελλείψεις προσωπικού είναι δραματική και επιδεινώνεται διαρκώς τα τελευταία τρία χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι, όταν διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί θέτουν ως όριο ασφαλείας για τη λειτουργία των ΜΕΘ τους 6 νοσηλευτές ανά κλίνη, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας το 2004 αντιστοιχούσαν 3 νοσηλευτές ανά κλίνη Εντατικής, και το 2006 περίπου 2 νοσηλευτές ανά κλίνη. Και μάλιστα σύμφωνα με τους εντατικολόγους, τους τελευταίους μήνες καταγράφεται περαιτέρω μείωση προσωπικού στο 73% των Μονάδων Εντατικής.

Εκτός όμως από τις ελλείψεις προσωπικού, ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι εργάζονται στις ΜΕΘ, είναι η επαγγελματική -σωματική και συναισθηματική- εξουθένωση, η αλλιώς το σύνδρομο «burn-out». Σύμφωνα με τους ειδικούς, σύνδρομο «burn-out» παρατηρείται στο 30% των εργαζομένων στις ΜΕΘ γεγονός που έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά τους και τη συνεργασία τους με τους άλλους, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε λάθη και -στο τέλος- σε παραίτηση. Ο κ. Μαυρομμάτης και ο κ. Αρμαγανίδης επεσήμαναν την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν οι κλειστές κλίνες, αλλά και τη θέσπιση κινήτρων για το προσωπικό των ΜΕΘ με παράλληλα μέτρα αντιμετώπισης του συνδρόμου «burn-out».