Εικόνες στο ΕΣΥ του 2024, την ώρα που στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητείται η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων:
Ένας νέος άνδρας έχει υποβληθεί σε ενδοσκόπηση στο Θεαγένειο και περιμένει να συνέλθει από τη μέθη. Ελλείψει θαλάμου ανάνηψης ξαπλώνει σε τρεις πλαστικές καρέκλες στον χώρο αναμονής του 4ου ορόφου του Θεαγένειου αντικαρκινικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Στο ίδιο σαλόνι βρίσκονται ασθενείς που περιμένουν τη σειρά τους να κάνουν κι εκείνοι ενδοσκόπηση.
Η εικόνα δημοσιοποιήθηκε από τον διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Θεαγένειου, κ. Δημήτρη Τζιλβέ, με τη συναίνεση του ασθενή και με απόκρυψη των χαρακτηριστικών του.
“Ζητούμε ΣΥΓΝΩΜΗ από τους ασθενείς μας για τη διαθέσιμη ‘αίθουσα ανάνηψης’. Λυπούμαστε που όλα μας τα διαβήματα σε όλα τα επίπεδα, για καλύτερες συνθήκες απέβησαν άκαρπα”, έγραψε στην ανάρτησή του ο γιατρός.
Θέμα αξιοπρέπειας, αλλά και ασφάλειας του ασθενή
“Η γαστροσκόπηση και η κολονοσκόπηση είναι ιατρικές πράξεις που προϋποθέτουν την χορήγηση καταστολής με φάρμακα και ο ασθενής χρειάζεται ώρα για να συνέλθει”, επισημαίνει ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, προσθέτοντας: “Σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, στα ενδοσκοπικά εργαστήρια υπάρχει ένας θάλαμος ανάνηψης, όπου οι ασθενείς ξαπλώνουν σε κρεβάτια, και όταν συνέλθουν παίρνουν τις οδηγίες τους και αποχωρούν”.
Εκτός από το ζήτημα προσβολής της αξιοπρέπειας του εξεταζόμενου, τίθεται θέμα διακινδύνευσης της υγείας του, όπως διευκρινίζει. “Έχουν υπάρξει και περιπτώσεις δύσκολες. Ένας νέος άνθρωπος έκανε λιποθυμικό επεισόδιο και βρέθηκε ξαπλωμένος στο πάτωμα με τον σωλήνα στο στόμα για να αναπνέει”, υπογραμμίζει και συμπληρώνει: “Ο άνθρωπος πρέπει να ξαπλώσει σε κρεβάτι μέχρι να ανανήψει πλήρως και να είναι σε θέση να σηκωθεί ασφαλώς. Δεν είναι δικά μου αυτά, είναι οδηγίες επιστημονικών εταιριών, ευρωπαϊκών και αμερικάνικων, να υπάρχει ένας χώρος ανάνηψης σε κάθε εργαστήριο”.