Υπηρεσίες που παρέχονταν από τα νοσοκομεία, περνούν σε εταιρείες που με τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις ανάλογες υπηρεσίες για τη νοσηλεία, εξασφαλίζουν τη θεραπεία στο σπίτι
Πάντα υπό την επίβλεψη των θεραπόντων ιατρών, εκπαιδευμένο προσωπικό εγκαθιστά υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα στον χώρο των ασθενών, εκπαιδεύει τους ίδιους και τους οικείους τους στον ασφαλή χειρισμό τους, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει τη συντήρηση των μηχανημάτων, τον ανεφοδιασμό τους καθώς και τις διοικητικές διαδικασίες που αφορούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τα μηχανήματα αυτά είναι απλά στον χειρισμό τους, αφού θεωρητικά απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν έχουν γνώσεις μηχανικού, παράλληλα όμως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν σημαντικά στοιχεία, χρήσιμα στον θεράποντα ιατρό που παρακολουθεί την εξέλιξη της θεραπείας.
Οι πιο συνήθεις ασθένειες που μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν στο σπίτι είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, το Σύνδρομο Απνοιας κατά τον Υπνο και η ανάγκη για Μηχανική Υποστήριξη της Αναπνοής.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) εμφανίζεται στο 6-8% περίπου του πληθυσμού, προσβάλλει σχεδόν αποκλειστικά καπνιστές μέσης ηλικίας και χαρακτηρίζεται από μειωμένη ροή στους αεραγωγούς. Η μείωση της ροής έχει ως αποτέλεσμα τη δύσπνοια. Η δύσπνοια είναι το πιο κοινό σύμπτωμα που περιορίζει την ικανότητα για άσκηση στους ασθενείς με ΧΑΠ και σχετίζεται άμεσα με διαταραχές που αφορούν στην ψυχική διάθεση και στην ποιότητα ζωής τους. Η θεραπευτική αγωγή στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και μακροπρόθεσμα στη σταθεροποίηση της αναπνευστικής λειτουργίας, τη μείωση των εξάρσεων της νόσου που απαιτούν νοσηλεία και τελικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Το Σύνδρομο Απνοιας κατά τον Υπνο (ΣΑΥ) είναι η πιο συχνή διαταραχή του ύπνου. Οταν υπάρχει σύνδρομο άπνοιας, η αναπνοή κατά τον ύπνο γίνεται μη φυσιολογική: οι ανώτεροι αεραγωγοί έχουν την τάση να χαλαρώνουν και να στενεύουν, με αποτέλεσμα να προκαλείται θορυβώδης αναπνοή και ροχαλητό. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κλείνουν τελείως, ο αέρας δεν μπορεί πλέον να περάσει και η αναπνοή σταματά προσωρινά. Το φαινόμενο της απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών καλείται αποφρακτική άπνοια.
Το αποτέλεσμα είναι ύπνος πολύ κακής ποιότητας που οδηγεί σε μεγάλη υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας. Το ΣΑΥ μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Είναι παράγοντας κινδύνου για αρτηριακή υπέρταση, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια. Η ελλιπής συγκέντρωση και η υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων στον εργασιακό χώρο και στην οδήγηση. Η διάγνωση του απνοϊκού συνδρόμου γίνεται εύκολα με πολυγραφική εξέταση κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, σε ειδικά εργαστήρια ύπνου που υπάρχουν στα μεγάλα νοσοκομειακά ιδρύματα.
Οι περισσότεροι των πασχόντων με απνοϊκό σύνδρομο ανακουφίζονται ή και ανακάμπτουν πλήρως με καθημερινή χρήση μηχανήματος συνεχούς θετικής πίεσης αέρος.
Επεμβατικός ή μη, Μηχανικός Αερισμός (ΕΜΑ ή μη ΕΜΑ). Η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής στο σπίτι άρχισε να εφαρμόζεται πριν από περίπου 50 χρόνια σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια από νευρομυϊκή νόσο ή χρόνια πνευμονική πάθηση από τραχειόστομα. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η λύση του μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων. Σήμερα εφαρμόζονται και οι δύο μέθοδοι αερισμού στο σπίτι, εφόσον τηρούνται σχολαστικά οι προϋποθέσεις εφαρμογής και εξασφαλίζεται η κατάλληλη παρακολούθηση του ασθενούς.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η τεχνογνωσία των ανθρώπων του χώρου έχουν μετατρέψει το σπίτι σε έναν προνομιακό χώρο θεραπείας. Ετσι ο ασθενής, πάντα υπό την επίβλεψη του θεράποντα ιατρού, με μικρότερη οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης, απολαμβάνει τα προνόμια μίας ήρεμης καθημερινής ζωής στον οικείο χώρο του σπιτιού του, έχοντας στη διάθεσή του τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους.
Σημειώσεις
Αμεση εξυπηρέτηση
Το πρόγραμμα Τηλεειδοποίησης και Βοήθειας στο Σπίτι δίνει στους ηλικιωμένους τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας μέσω αμφίδρομης και ανοιχτής ακρόασης, σε 24ωρη βάση και για όλες τις ημέρες του χρόνου, με ένα πλήρως εξειδικευμένο και υπερσύγχρονο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιονδήποτε τηλεφωνικό αριθμό. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες: Κοδράτου 4,104-37, Μεταξουργείο, Αθήνα Τηλέφωνο: 210.69.17.125, 210-52.46.202
Νοσηλεία στο Σπίτι
Η Υπηρεσία «Νοσηλεία στο Σπίτι» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αποτελεί αυτοτελή μονάδα νοσηλευτικής Φροντίδας, κυρίως για ασθενείς που εξέρχονται από το Νοσοκομείο και κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της θεραπείας τους στο σπίτι. Η Υπηρεσία διαθέτει εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από νοσηλεύτριες – επισκέπτριες, ιατρό και φυσιοθεραπευτές που επισκέπτονται και παρακολουθούν τους ασθενείς, στηρίζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Το συγγενικό περιβάλλον εκπαιδεύεται και ενισχύεται για τη φροντίδα του μέλους που έχει ανάγκη. Ετσι, κάθε ασθενής νοσηλεύεται στον δικό του χώρο, μεταξύ των συγγενών του, ενώ ταυτόχρονα αποσυμφορίζεται το νοσοκομείο και μειώνεται το κόστος νοσηλείας.
ΗΛΙΑΝΝΑ ΠΛΑΤΗ