Θεραπεία θανάτου;

ΝΕΚΡΟΙ ΑΚΟΜΑ ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ»

 

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Του Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

 

Ακόμη δύο ασθενείς πέθαναν από τους 7 -ή 17- στους οποίους είχε τοποθετηθεί αντισυμφυτική μεμβράνη στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το περασμένο καλοκαίρι. Οι επεμβάσεις είχαν γίνει στις 24 Ιουλίου και 7 ασθενείς, κατά τη διοίκηση του νοσοκομείου, 17 κατά τους καταγγέλλοντες, παρουσίασαν προβλήματα στη νεφρική λειτουργία. Επτά διακομίστηκαν σε κέντρα αιμοκάθαρσης της Θεσσαλονίκης για να κάνουν αιμοκάθαρση. Σχεδόν τρεις μήνες μετά, οι εξετάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί στα εργαστήρια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

 

Το Αντικαρκινικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου έγιναν οι επεμβάσεις το περασμένο καλοκαίρι

Οι ασθενείς έκαναν επέμβαση στο «Θεαγένειο» καθώς έπασχαν από κάποια μορφή καρκίνου. Σε μερικές περιπτώσεις η κατάσταση της υγείας ορισμένων από αυτούς ήταν πολύ επιβαρημένη, καθώς έπασχαν από μεταστατικές μορφές της νόσου. Στην περιπέτεια της υγείας τους προστέθηκαν και οι αναγκαστικές αιμοκαθάρσεις στις οποίες υποχρεώθηκαν να υποβληθούν.

Από την πρώτη στιγμή η αντισυμφυτική μεμβράνη δεσμεύτηκε και εστάλη στον ΕΟΦ για εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος κύκλος των εξετάσεων ολοκληρώθηκε, αλλά ακόμη δεν είναι σίγουρο αν η μεμβράνη ευθύνεται ή όχι για την πρόκληση νεφρικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς, στους οποίους τοποθετήθηκε το συγκεκριμένο ιατροφαρμακευτικό υλικό. Ολοι τους χειρουργήθηκαν στην κοιλιακή χώρα και η μεμβράνη αυτή τοποθετείται στα σημεία των τομών, ώστε να μην προκληθούν θρόμβοι κατά την επανασύνθεση των ιστών.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «ST Medical Products» που προμήθευσε το νοσοκομείο με το προϊόν, Σπύρο Τσούτσουρα, η μεμβράνη αυτή είναι απλό ζαχαρόνερο, είναι ουδέτερο και ο ίδιος αποκλείει το ενδεχόμενο να ευθύνεται για τα προβλήματα που προκλήθηκαν στους ασθενείς. Δείγματα της μεμβράνης στάλθηκαν στην παρασκευάστρια εταιρεία στην Τουρκία και ήδη τα αποτελέσματα δύο εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν εκεί ήταν αρνητικά.

Το τελικό πόρισμα αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων του ΕΟΦ, τα αποτελέσματα των οποίων μαζί με τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Τουρκίας θα δοθούν σε επιστημονική επιτροπή, η οποία και θα αποφανθεί αν όντως ευθύνεται η συγκεκριμένη μεμβράνη ή άλλος παράγοντας.*