Σχεδόν ένας στους τέσσερις θανάτους ανθρώπων 15-64 ετών στην Ελλάδα συνδέεται με τη χρήση ναρκωτικών, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών και τον Εθισμό στα Ναρκωτικά.
Το ποσοστό θανάτων ανθρώπων 15-64 ετών υπολογίζεται στο 23% για την περίοδο 2000-2008. Στην έκθεση συνυπολογίζονται πέρα από τους θανάτους που οφείλονται στην υπερβολική χρήση ναρκωτικών και οι θάνατοι που γενικότερα συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών, όπως τροχαία δυστυχήματα, οι βίαιοι θάνατοι, αυτοκτονίες και οι θάνατοι από χρόνιες παθήσεις λόγω επαναλαμβανόμενης χρήσης, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότεροι συνδεόμενοι με τα ναρκωτικά θάνατοι παρατηρούνται σε προβληματικούς χρήστες ναρκωτικών, αν και κάποιοι θάνατοι παρατηρούνται και σε άλλες ομάδες, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που κάνουν περιστασιακή χρήση.
16η στην Ευρώπη
Με βάση σχετικό διάγραμμα που περιλαμβάνεται στην έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ ανθρώπων 15-64 ετών που οφείλεται στα ναρκωτικά. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο με ποσοστό 85% και στην τελευταία θέση βρίσκεται η Τουρκία με ποσοστό 2%.
Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έρευνα, συμπεριλαμβάνεται μαζί με την Πορτογαλία και τη Φινλανδία στις χώρες όπου παρατηρήθηκε κορύφωση των θανάτων που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών το 2000.
Γενικότερα, το διάστημα 1990-2006 σε ετήσια βάση αναφέρθηκαν από 6.400 μέχρι 8.500 θάνατοι οφειλόμενοι στα ναρκωτικά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, την Κροατία, τη Νορβηγία και την Τουρκία. Το 2006, οι μισοί από τους θανάτους αναφέρθηκαν από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Οι θάνατοι λόγω υπερβολικής δόσης ναρκωτικών αντιστοιχούν στο 4% του συνόλου των θανάτων Ευρωπαίων ηλικίας 15-39 ετών, σύμφωνα με την έρευνα.
Αδικήματα
Με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από την Ελλάδα για αδικήματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ναρκωτικών με δράστες ανθρώπους ηλικίας 15-64 ετών για την περίοδο 2002-2007 παρατηρείται ότι το 50% των αδικημάτων σχετίζονται με χρήση, το 25% με χρήση και προμήθεια ναρκωτικών και το 25% με προμήθεια ναρκωτικών.
Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκε άνοδος των σχετικών αδικημάτων στην Ελλάδα, αν και δεν περιλαμβάνονται σχετικά στοιχεία γύρω από τον αριθμό των υποθέσεων στην έρευνα. Γενικά, σημειώθηκε αύξηση στην ΕΕ κατά 29% του αριθμού των αδικημάτων που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ναρκωτικών μεταξύ των ετών 2002 και 2007.
Τα αδικήματα που σχετίζονται με την κοκαΐνη αυξήθηκαν το διάστημα 2002-2007 σε όλες τις χώρες που υπέβαλαν στοιχεία με εξαίρεση τη Βουλγαρία και τη Γερμανία. Συνολικά στην ΕΕ τα αδικήματα που σχετίζονται με την κοκαΐνη σημείωσαν αύξηση της τάξης του 59% κατά το ίδιο διάστημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ