ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Χωλαίνει το σχέδιο για τη νέα γρίπη

Στον… αέρα βρίσκεται η στελέχωση των 50 κέντρων εμβολιασμού για τη νέα γρίπη στο νομό Θεσσαλονίκης.

Της Νικολέτας Μπούκα

bouka@makthes.gr

Από τα συνολικά 300 άτομα, που εκτιμάται ότι πρέπει να αποτελούν τις ομάδες που θα αναλάβουν τη διαδικασία του εμβολιασμού, προς το παρόν υπάρχουν μόνο τα 150.

Αποτέλεσμα είναι η νομαρχία Θεσσαλονίκης να απευθύνει έκκληση σε δήμους, εθελοντικές οργανώσεις και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υγείας προκειμένου να συμβάλουν με δικό τους προσωπικό στην ενίσχυση των κέντρων εμβολιασμού.

Την ίδια στιγμή οι περιφερειακοί δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης δηλώνουν ανέτοιμοι σε επίπεδο υποδομών και προσωπικού, καθώς δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός και καμία πρόνοια για το θέμα του εμβολιασμού.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε η αντινομάρχης Υγείας, Αθηνά Αηδονά, οι εμβολιασμοί δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι το υπάρχον προσωπικό της διεύθυνσης Υγείας δεν επαρκεί για να καλύψει όλα τα κέντρα.

“Ο εθνικός σχεδιασμός προβλέπει τη στελέχωση κάθε κέντρου εμβολιασμού με έξι άτομα: έναν διοικητικό υπάλληλο που θα βρίσκεται στο χώρο διαλογής, έναν γιατρό, τρεις επαγγελματίες υγείας, από τους οποίους ο ένας θα ετοιμάζει το εμβόλιο κι οι άλλοι δύο θα εμβολιάζουν, κι ακόμη έναν διοικητικό υπάλληλο, ο οποίος θα χορηγεί τη βεβαίωση ότι ο πολίτης έχει εμβολιαστεί”, εξήγησε η κ. Αηδονά.

Παράλληλα ανέφερε ότι με απόφαση του νομάρχη αναμένεται να συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα καταγράψει σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Επίσης είπε ότι προβλέπεται η ύπαρξη κινητής μονάδας εμβολιασμού αλλά και η διερμηνεία σε περιπτώσεις εμβολιασμού μεταναστών που δεν μιλούν ελληνικά.

Ο διευθυντής της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Διαπούλης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα λειτουργήσουν πιλοτικά δύο κέντρα εμβολιασμού και πρόσθεσε ότι τέτοια κέντρα έχουν δημιουργηθεί σε δημοτικά σχολεία του κέντρου της πόλης, αλλά και στους δήμους Ευόσμου, Κορδελιού, Νεάπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας, Τριανδρίας κι Ασβεστοχωρίου. Επίσης στο 1ο δημοτικό σχολείο Σοχού και στα δημοτικά σχολεία Νέας Απολλωνίας, Ασσήρου, Βασιλικών, Ασπροβάλτας και Ζαγκλιβερίου. 

“Δεν υπάρχει οργάνωση, δεν αρκούν τα κέντρα”

Οι εκπρόσωποι πολλών δήμων εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη της νομαρχίας, μίλησαν για έλλειψη προγραμματισμού και οργάνωσης και αμφισβήτησαν τη δυνατότητα των υπαρχόντων κέντρων εμβολιασμού να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Όπως είπαν, τα αγροτικά ιατρεία σε κάποιες περιοχές, όπως στο δήμο Αγίου Γεωργίου, έχουν μόνο έναν νοσηλευτή, ενώ πολλοί δήμοι αναγκάζονται να πληρώνουν από τα κονδύλιά τους τα έξοδα για αγορά μασκών, γαντιών και αντισηπτικών στα σχολεία. Επίσης, έθεσαν το πρόβλημα της έλλειψης ιατρείων του ΙΚΑ στις περιοχές τους, με αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει πού θα εμβολιαστούν οι ασφαλισμένοι του ιδρύματος.