«Στεγνά» από μετρητά είναι τα νοσοκομεία και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
Τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν να πληρώσουν προμηθευτές από το 2005 και ο ΟΠΑΔ τους φαρμακοποιούς πριν από τον Ιούνιο. Αποτέλεσμα του «παγώματος» στις πληρωμές είναι να έχει συσσωρευτεί στα νοσοκομεία χρέος κοντά στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι οφειλές του ΟΠΑΔ θα φτάσουν τα 600 εκατομμύρια έως το τέλος του χρόνου.
Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών και η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) έχουν ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Υγείας, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Οι προμηθευτές θεωρούν ότι η «ρύθμιση» της προηγούμενης κυβέρνησης δεν απέδωσε τίποτε, καθώς έδινε απλά τη δυνατότητα στις εταιρείες ιατρικού υλικού να δανειστούν. Το χειρότερο είναι ότι -μετά την περιβόητη «ρύθμιση»- οι διοικήσεις των νοσοκομείων σταμάτησαν σχεδόν κάθε πληρωμή για το 2009.
Χάος επικρατεί με πολλές από τις ήδη πραγματοποιηθείσες προμήθειες, καθώς επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου θεωρούν ασαφή τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο (3763/2009)!
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Δημήτρης Βαγιωνάς τόνισε χθες στο «Εθνος» ότι οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να συνεχίσουν την πιστωτική πολιτική προς το κράτος. Ζήτησε άμεση εξόφληση των οφειλών, οι οποίες ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια.
Προβληματισμός
Το οικονομικό προβληματίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς διαμορφώνει ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων μονάδων.
Η διεύρυνση του χρέους δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα σε μία δημοσιονομικά δύσκολη περίοδο. Το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε αλλαγές στον τομέα των προμηθειών, καθώς η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας που συνεστήθη από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν απέδωσε. Με επιστολή της προς την υπουργό Υγείας, η διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται «στα πρόθυρα της χρεοκοπίας»:
«… Οι προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπαιδικού υλικού είναι απλήρωτοι από το 2005, οι τράπεζες έχουν σταματήσει κάθε δανεισμό και οι προμηθευτές τους από το εξωτερικό αρνούνται να τους προμηθεύσουν, επιβάλλοντάς τους παράλληλα και εξοντωτικούς τόκους υπερημερίας.
Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι πολλές επιχειρήσεις αναγκάζονται να απολύουν προσωπικό, αρκετές μάλιστα ήδη χρεοκόπησαν και για τις υπόλοιπες τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ επικίνδυνα…».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ