«Θηλιά» στο δικαίωμα της απεργίας

Δίκες-εξπρές για να κρίνεται η νομιμότητα της απεργίας

«Δικαστική θηλιά» στο δικαίωμα της απεργίας βάζει ουσιαστικά η κυβέρνηση με τροπολογία που προβλέπει να γίνονται δίκες-εξπρές και στον δεύτερο βαθμό, για να κρίνεται ταχύτατα και από το Εφετείο η νομιμότητα μιας απεργίας.

Με δεδομένο ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δικαστικές αποφάσεις για απεργίες κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές, γεγονός που ικανοποιεί προφανώς την κυβέρνηση, είναι σαφές ότι η επιτάχυνση των δικών αυτών στο Εφετείο έχει στόχο να ανατρέπονται το ταχύτερο δυνατό όποιες δικαστικές αποφάσεις «ξεφεύγουν» και κρίνουν νόμιμες τις απεργίες αλλά και να διαμορφωθεί μια νομολογία αρνητική για τους εργαζομένους υπό την κοινωνική πίεση ή αναστάτωση που επικρατεί σε μια συγκεκριμένη περίοδο.

Εχει παρατηρηθεί ότι συνήθως οι εφετειακές αποφάσεις για τη νομιμότητα μιας απεργίας είναι καλύτερες για τους εργαζομένους, γιατί τα θέματα εξετάζονται πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά και όχι υπό την κοινωνική και πολιτική πίεση που προκαλείται στο διάστημα της απεργίας, όταν υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές και άλλου είδους εντάσεις.

Ενώ το Πρωτοδικείο κρίνει αμέσως υπό το καθεστώς της αναταραχής και των δεδομένων πιέσεων, το Εφετείο δικάζοντας την υπόθεση έναν χρόνο αργότερα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να κρίνει αντικειμενικά και ψύχραιμα τα πράγματα.

Αυτό ακριβώς θέλει να εμποδίσει η κυβέρνηση αλλά και να εξασφαλίσει την άμεση ανατροπή των ελάχιστων θετικών αποφάσεων υπέρ των απεργών. Ετσι οι δίκες στο Εφετείο θα προσδιορίζονται πλέον τάχιστα και κατ εξαίρεση με απόφαση του διευθύνοντος το Εφετείο (ή του προέδρου Εφετών) που θα προσδιορίζει και την τριμελή σύνθεση του δικαστηρίου.

Ετσι καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να κληρώνονται οι συνθέσεις για τις υποθέσεις αυτές, γιατί συχνά στον πρώτο βαθμό έχει διαπιστωθεί ότι η χρέωση «καυτών» απεργιών σε συγκεκριμένους δικαστές έχει λειτουργήσει εκ του αποτελέσματος σε βάρος των εργαζομένων στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Με τις νέες διατάξεις επιτρέπεται αναβολή της δίκης στο Εφετείο μόνο για εξαιρετικά σπουδαίο λόγο.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης υποστηρίζεται ότι εάν η απεργία κρίνεται νόμιμη και από το Εφετείο, οι εργαζόμενοι θα μπορούν ανενόχλητοι να το ασκούν και με την έγκριση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ενώ εάν κρίνεται παράνομη, «θα ξέρουν ότι πρέπει να διακόψουν»…

Επιχορήγηση

Με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Οικονομίας και Δικαιοσύνης Γ. Αλογοσκούφης και Σ. Χατζηγάκης αντίστοιχα, η κυβέρνηση θα επιχορηγήσει με ποσό τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ τη μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς», για να καλύψει τις δαπάνες που θα προκληθούν από τη διοργάνωση της παγκόσμιας διάσκεψης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που θα γίνει τον Νοέμβριο στην Αθήνα.

Η τροπολογία προβλέπει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κάνει μέσα σε έναν μήνα από τη διάσκεψη διαχειριστικό έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν όλο το ποσό δόθηκε για τις ανάγκες της.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ