Μόλις μια αδρή εικόνα της πραγματικότητας δίνουν τα στοιχεία που συγκεντρώνονται για τη χρήση ουσιών στην Ελλάδα, όμως το πρόβλημα είναι τεράστιο και η αντιμετώπισή του από αυτούς που χαράζουν πολιτική ανεπαρκέστατη έως ανύπαρκτη, κατήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου η επιστημονικά υπεύθυνη του δημόσιου προγράμματος απεξάρτησης 18ΑΝΩ κ. Κατερίνα Μάτσα.
Δεν έχει γίνει τίποτε πέραν του ΚΕΘΕΑ τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία μονάδων απεξάρτησης ανά την Ελλάδα και μεγάλη είναι η πίεση που δέχεται το 18ΑΝΩ από την αύξηση του αιτήματος για θεραπεία εξαρτημένων από την επαρχία.Επίσης, επισήμανε την έλλειψη μονάδων σωματικής αποτοξίνωσης (υπάρχει μία στη Θεσσαλονίκη και μια για εφήβους στην Αθήνα) γεγονός που, μεταξύ άλλων, έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουν οι ψυχιατρικές κλινικές με το αζημίωτο. Ακόμη, πολλά από τα εξαρτημένα άτομα που προσεγγίζουν το 18ΑΝΩ έχουν εμπειρία από παράνομες «δομές θεραπευτικές», που λειτουργούν χωρίς καν άδεια, αλλά ούτε βέβαια εγκεκριμένο θεραπευτικό πλαίσιο. «Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται εκεί μέσα» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ φοβερή είναι η οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών από αυτές τις «θεραπείες», μετά τις οποίες, εξάλλου, σύντομα τα άτομα υποτροπιάζουν.
Επισήμανε τη διαρκή αύξηση των προσερχόμενων για θεραπεία μεταναστών, που σημειώνεται και στους εφήβους.
Παρά το γεγονός ότι σήμερα η αναλογία προσερχόμενων γυναικών είναι μία προς 4 άντρες έναντι του παλαιότερου 1 προς 6, χαρακτήρισε πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα τη χαμηλή προσέλευση γυναικών και μανάδων τοξικομανών στις εξειδικευμένες μονάδες του 18ΑΝΩ. Ενας από τους λόγους χαμηλής προσέλευσης είναι ο βαρύτατος στιγματισμός της γυναίκας τοξικομανούς από την κοινωνία και την οικογένειά της. Κλίμα ανοχής προς τη χρήση ουσιών επικρατεί στην κοινωνία τόνισε, με αποτέλεσμα να έχουμε εφήβους που εντάσσονται κατευθείαν στο τμήμα ενηλίκων καθώς έρχονται με πλήρως εγκατεστημένη εξάρτηση, όταν η ηρωίνη έχει μπει για τα καλά στη ζώη τους.
Ν.Γ.