Αν και η διαδικασία για τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε εφεδρεία έχει προχωρήσει σε αρκετά υπουργεία, η συνολική καταγραφή των "εφέδρων" παρουσιάζει δυσκολίες.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σήμερα είναι η τελευταία ημέρα όπου οι διευθύνσεις διοικητικού και προσωπικού θα πρέπει να έχουν συντάξει τους πίνακες με τους μόνιμους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας και είναι τουλάχιστον 53 ετών.
Αντίστοιχα, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, στις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου αλλά και στους δημόσιους οργανισμούς θα πρέπει μέχρι τέλους της ημέρας να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι χρειάζονται δύο ακόμη χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.
Η άμεση εφαρμογή του μέτρου κρίνεται απαραίτητη συνθήκη για να προχωρήσουν σε δεύτερη φάση η μείωση των οργανικών μονάδων και η αναδιάρθρωση των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο.
Σε αρκετά υπουργεία, σύμφωνα με πληροφορίες του "Εθνους" έχει προχωρήσει η καταγραφή των υπαλλήλων που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς εφεδρείας, όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο υπουργείο Οικονομικών.
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι η διαδικασία της συνολικής καταγραφής των υπό συνταξιοδότηση "εφέδρων" στο Δημόσιο αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω του εύρους της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.
Εχουν εντοπιστεί οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια και το ηλικιακό όριο για να συνταξιοδοτηθούν και παραμένουν στις υπηρεσίες για τουλάχιστον 3 χρόνια αξιοποιώντας διάταξη του ασφαλιστικού νόμου, με την οποία αιτήθηκαν να συνεχίσουν την εργασία τους. Η διάταξη καταργήθηκε με τον πολυνόμο του υπουργείου Οικονομικών (4024/2011), οπότε απολύονται και βγαίνουν στη σύνταξη.
Τι προβλέπεται
Αρχικά είχε υπολογιστεί ότι ο αριθμός των μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα ξεπερνούν τις 20.000, ενώ περίπου 4.000 είναι οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει την προϋπηρεσία και θα συνταξιοδοτηθούν. Οσοι υπάλληλοι τεθούν σε "προσυνταξιοδοτική" εφεδρεία θα αμείβονται με το 60% του μισθού που λάμβαναν με το παλαιό μισθολόγιο μέχρι και 24 μήνες, οπότε και θα συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη.
Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός των "εφέδρων" αυτής της κατηγορίας μπορεί να ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα μπορούν να καταθέσουν ενστάσεις όσοι υπάλληλοι ανήκουν σε κλάδους που εξαιρούνται της εφεδρείας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα τεθούν σε εφεδρεία 30.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του έτους.
ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ
"Αγκάθι" οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου
Προβλήματα υπήρχαν με τον εντοπισμό των υπαλλήλων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και πρέπει να ενταχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς της εφεδρείας. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους ισχύουν διαφορετικά ηλικιακά όρια ανά ειδικότητα, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν (π.χ. 35 χρόνια για εργάτη και 36 ή 37 χρόνια για διοικητικό υπάλληλο).
Οι υπηρεσίες ζητούν από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους να υπογράψουν δηλώσεις βάσει των οποίων πιστοποιούν ότι δεν έχουν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα ελέγχονται οι βάσεις δεδομένων των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει προϋπηρεσία που δεν έχει δηλωθεί. Με αυτή τη διαδικασία, που είναι χρονοβόρα, αναμένεται να τεθεί μεγαλύτερος αριθμός υπαλλήλων σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία.
ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Σε τρεις φάσεις το πρόγραμμα μετατάξεων
Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να υλοποιηθούν από τις αρχές του 2012 η αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών και η ανακατανομή οργανικών θέσεων που επιφέρουν σαρωτικές μετατάξεις χιλιάδων υπαλλήλων στο κράτος.
Με ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου 4024/2011, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Δ. Ρέππα, παράλληλα με την εφαρμογή της "προσυνταξιοδοτικής" εφεδρείας, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου, τίθεται πρόγραμμα δράσης σε τρεις φάσεις για την αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών:
- Η πρώτη φάση ξεκινά με τη σύσταση των Επιτροπών Αναδιοργάνωσης Δημοσίων Υπηρεσιών σε κάθε υπουργείο υπό την ευθύνη του αντίστοιχου γενικού γραμματέα, οι οποίες μέχρι τις 28 Νοεμβρίου θα πρέπει να καταθέσουν εισηγήσεις στο υπουργείο για την κατάργηση οργανικών μονάδων που δεν έχουν αντικείμενο, την ανακατανομή των θέσεων σε κάθε υπουργείο και στα εποπτεύοντα νομικά πρόσωπα, καθώς και για τις θέσεις που πλεονάζουν. Η ανακατανομή των θέσεων που θα επιφέρει μετατάξεις προσωπικού θα πρέπει να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σε κοινές υπουργικές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου και του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι την 31/12/11. Η προεργασία των υπουργικών αποφάσεων πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 9/12.
- Στη δεύτερη φάση περιλαμβάνεται η μεταφορά οργανικών θέσεων σε άλλα υπουργεία ή οργανισμούς που έχουν ανάγκες σε δυναμικό. Οι ΚΥΑ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου και να έχουν δημοσιευτεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2011.
- Στην τρίτη φάση, που θα ολοκληρωθεί και αυτή στις 31/12 /11, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι ΚΥΑ με τις οποίες θα καθορίζονται οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί του στενού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα που θα αξιολογηθούν με τη συνδρομή εξωτερικών συμβούλων από την 1-1-2012 μέχρι και το τέλος του επόμενου έτους. Η αξιολόγηση του πλεονάζοντος προσωπικού το οποίο θα τεθεί σε εφεδρεία θα γίνει με τη συμβολή του ΑΣΕΠ. Η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών με τη σύσταση νέων οργανογραμμάτων θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΟΙΚ. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Σχέδιο για άμεση κατάργηση οργανικών θέσεων
Σε επίσπευση των διαδικασιών για τη μείωση κατά τουλάχιστον 30% των οργανικών μονάδων στις δημόσιες υπηρεσίες προχωρεί η κυβέρνηση. Με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε όλα τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ θα πρέπει μέχρι τη 18η Νοεμβρίου να έχουν αποσταλεί τα σχέδια των νομοθετικών ρυθμίσεων για την κατάργηση των οργανικών μονάδων στη βάση συγκεκριμένων οδηγιών.
Η εγκύκλιος, που φέρει την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Δ. Ρέππα, ζητεί να συγκροτηθούν άμεσα οι Επιτροπές Αναδιοργάνωσης Δημοσίων Υπηρεσιών σε κάθε υπουργείο με επικεφαλής τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς.
Μέχρι τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που έχουν ετοιμάσει τα υπουργεία για την κατάργηση των οργανικών μονάδων, διαφορετικά θα προετοιμαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ενταχθούν στον νόμο για το Επιτελικό Κράτος, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος του έτους.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταγράφονται οδηγίες για την εφαρμογή της μείωσης των οργανικών μονάδων στα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ οι οποίες είναι:
- Κατάργηση των οργανικών μονάδων που δεν έχουν αντικείμενο, είναι σε αδράνεια ή υπολειτουργούν
- Στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου θα συγκεντρωθούν όλες οι υποστηρικτικές μονάδες (Διοικητικού, Προσωπικού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.τ.λ.)
- Κατάργηση των ενδιάμεσων μονάδων (υποδιευθύνσεις και γραφεία)
- Περιορισμός των περιφερειακών μονάδων κάθε υπουργείου είτε με κατάργηση είτε με μεταφορά στις Αποκεντρωμένες Κρατικές Διοικήσεις
- Συγκέντρωση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων σε μία διεύθυνση.
Από τις 21 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί κύκλος συσκέψεων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εκπροσώπους όλων των υπουργείων όπου θα συζητηθεί η αναδιοργάνωση των οργανισμών στη βάση του κεντρικού κυβερνητικού σχεδιασμού.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ