Θρίλερ με τα απογευματινά ιατρεία

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν εξετάσεις οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νανά Νταουντάκη, Ρούλα Τσουλέα, Γιάννης Δεβετζόγλου

Την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση προσπαθεί να «μαζέψει» το κλείσιμο των απογευματινών ιατρείων, που η ίδια είχε δρομολογήσει με νόμο πριν από δύο μήνες.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του θέματος, συνάντηση του υφυπουργού Υγείας κ. Γ. Παπαγεωργίου με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Ν. Λέγκα και υπηρεσιακούς παράγοντες για την εξεύρεση λύσης η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχε οριστεί για σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε εσπευσμένα χθες το βράδυ έπειτα από παρέμβαση του Μαξίμου.

Σε αυτήν, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο κ. Λέγκας υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων από την κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού και διαβεβαίωσε ότι σήμερα θα στείλει εγκύκλιο προς τις οικονομικές υπηρεσίες με σχετικές διευκρινίσεις. Ωστόσο, υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου Υγείας εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους, φοβούμενοι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, στην πράξη θα δημιουργηθούν προβλήματα. «Δεν πρόκειται να κλείσουν τα απογευματινά ιατρεία», είναι η κατηγορηματική θέση του υπουργού Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλου καθώςόπως ανέφεραν από το ιδιαίτερο γραφείο του σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τα πνεύματα«πήρε σαφείς διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη»

 

Εκρηκτική κατάσταση
Όμως, η κατάσταση στην Υγεία παραμένει εκρηκτική, αφού τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιώτες γιατροί προστέθηκαν σε αυτούς που κλείνουν την επί πιστώσει στρόφιγγα των παροχών προς τα δημόσια νοσοκομεία και τους ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα:

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Από την τσέπη τους θα πληρώνουν, από τις 15 Δεκεμβρίου, τις μικροβιολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων που κάνουν τις εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα με τα οποία έχουν σύμβαση τα ταμεία τους και στη συνέχεια θα διεκδικούν το ποσό από το Ταμείο τους. Η απόφαση αυτή θα ισχύσει για τους ασφαλισμένους (πλην ΟΓΑ) της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα 9.500 φαρμακεία όλης της χώρας ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με αίτημα την οριστική επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων πληρωμών προς τα φαρμακεία των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΟΠΑΔ.

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ: Σε πανελλαδική- πανιατρική απεργία και από την 1η Ιανουαρίου 2009 και αναστολή των συμβάσεών των γιατρών με τον ΟΠΑΔ ανακοίνωσε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μανώλης Καλοκαιρινός τόνισε πως «για πρώτη φορά έχει υπάρξει αυτή η καθυστέρηση στην εξόφληση των οφειλόμενων στους γιατρούς από τον ΟΠΑΔ, καθώς οι συμβεβλημένοι γιατροί έχουν να πληρωθούν από τις αρχές του χρόνου».

● Σε αναστολή της σύμβασης έχουν προχωρήσει από χθες οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί της Αττικής.

Αναστάτωση σε 79 νοσοκομεία

Η ΕΙΔΗΣΗ της κατάργησης του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΑΠΙ) προκάλεσε χθες αναστάτωση στα 79 νοσοκομεία στα οποία γίνονται απογευματινά ιατρεία.

Στον Ευαγγελισμό τα προγραμματισμένα ραντεβού ακυρώθηκαν, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) διεκόπησαν οι συμβάσεις 48 εργαζομένων οι οποίοι πληρώνονταν μέσω του Ειδικού Λογαριασμού για τα απογευματινά ιατρεία- το ίδιο και αυτές των συμβασιούχων του Γενικού Κρατικού Αθηνών και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Σε πολλά νοσοκομεία, εξάλλου, έγιναν θυελλώδεις συναντήσεις μεταξύ διοικητών, γιατρών και εργαζομένων των απογευματινών ιατρείων, στις οποίες αποφασίστηκε τελικά να μη διακοπούν για λίγες μέρες ή εβδομάδες τα απογευματινά ιατρεία, ώστε να μη μείνουν έκθετοι οι ασθενείς που είχαν κλείσει ραντεβού.

Σημειώνεται ότι από τα έσοδα των απογευματινών ιατρείων δεν πληρώνονται μόνον οι γιατροί και οι εργαζόμενοι, αλλά απομένει ποσοστό 30% για τα ίδια τα νοσοκομεία, με το οποίο καλύπτονται διάφορες ανάγκες.

Ξαναφέρνουν τη λίστα φαρμάκων

ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ της λίστας στους ασφαλιστικούς οργανισμούς με δύο λίστες φαρμάκων- μία για τα ασφαλιστικά ταμεία και μία για νοσοκομειακά φάρμακα- και την κοστολόγηση των φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του «Εconomist» με θέμα την αξιολόγηση της καινοτομίας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε σε διαχωρισμό των φαρμάκων κατά θεραπευτικές κατηγορίες σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, και στη δημιουργία λίστας 90 νοσοκομειακών φαρμάκων, τα οποία θα πωλούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, πέραν των νοσοκομειακών φαρμακείων στα οποία πωλούνται σήμερα. Όπως είπε, από αυτά τα δύο μέτρα αναμένεται περιστολή των δαπανών κατά 170 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε με την Αμερικανική Ένωση Φαρμακευτικών Βιομηχανιών ΡhRΜΑ, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και με τη στήριξη του εμπορικού τμήματος της αμερικανικής πρεσβείας.

Κατά τον χαιρετισμό του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Daniel Speckhard, αναφέρθηκε και στα χρέη των νοσοκομείων.