Κρίσιμες αποφάσεις σήμερα από τους λιμενεργάτες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Πουλερές
Κορυφώνεται η αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ενδεχόμενο νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.
Oι πληροφορίες λένε ότι εκτός από την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ως έσχατο μέσο ακόμη και η πολιτική επιστράτευση παρ΄ ότι χθες αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Σήμερα οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν αν θα διακόψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους ή όχι. Χθες πάντως σε ευρεία σύσκεψη επαγγελματικών φορέων του Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ, οι εκπρόσωποι της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ έδειξαν διατεθειμένοι να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση. Οι όροι όμως που θέτουν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να γίνουν αποδεκτοί.
Οι όροι αυτοί είναι να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν για άλλους δύο μήνες (με τους Κινέζους δηλαδή εκτός λιμανιού), να εξασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και η διατήρηση της ασφάλειας του ΣΕΜΠΟ στο σύνολό του να παραμείνει στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου. Στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου ελπίζουν και εύχονται η κατάσταση να μη φθάσει στα άκρα, καθώς οποιαδήποτε αρρυθμία διαρκείας στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με αγαθά πρώτης ανάγκης αλλά και πρώτες ύλες.
Στο πλευρό των απεργών
Χθες στο πλευρό των απεργών τάχθηκε με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, η οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ο αγώνας των εργαζομένων στοχεύει στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των εργαζομένων» και επιβάλλεται να «κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες και οι διαπραγματεύσεις με την Cosco στη βάση των προτάσεων της ΟΜΥΛΕ».
Στο πλευρό των εργαζομένων στον ΟΛΠ τάχθηκε εκ νέου χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας. Επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι ο ΟΛΠ πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει στην Cosco να εγκατασταθεί στο λιμάνι μέχρις ότου τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολή της έθεσε στη διάθεση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τις υπηρεσίες της, ώστε να υπερκεραστεί η νέα κρίση και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο πρώτο λιμάνι της χώρας, προτείνοντας μάλιστα κατεπείγουσα σύγκληση σύσκεψης με τη συμμετοχή του υπουργείου, της διοίκησης του ΟΛΠ, των συνδικαλιστικών φορέων των λιμενεργατών, αλλά και των χρηστών των υπηρεσιών της ΟΛΠ Α.Ε.
Εξάλλου, με ανακοίνωσή της η Διεθνής Ναυτική Ένωση κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, «για απαξίωση του εμπορικού τμήματος του λιμένα Πειραιά, καθώς λόγω των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αναπροσδιορίσει τις προσεγγίσεις των πλοίων τους». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δύσκολα μπορεί να αντιστραφεί, καθώς οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε ραγδαία συρρίκνωση των θέσεων εργασίας ακόμα και σε ικανό αριθμό παραπλήσιων προς τον Ναυτιλιακό Κλάδο επιχειρήσεων.