Θύμα ανιστόρητης πολιτικής και το Νοσοκομείο Καλαβρύτων

p align=”center” style=”text-align: center; background: white; margin-left: 21pt”>Θύμα ανιστόρητης πολιτικής και το Νοσοκομείο Καλαβρύτων

* Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα (7μ.μ.) στο προαύλιο του Νοσοκομείου Καλαβρύτων με ομιλητές τον Δήμαρχο κ. Γ. Λαζουρά και τον καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πάτρας κ. Κ. Μάρκου.

 

  ΤΗΝ τύχη του Νοσοκομείου-ΚΥ Σαντορίνης -που ο υπουργός υγείας κάλεσε τον Δήμο να αναλάβει την λετουργία του!-  φαίνεται πως θα έχει και το Νοσοκομείο-ΚΥ Καλαβρύτων.

Από την εποχή του Ανδρέα Λοβέρδου που εφάρμοσε αρχικά, την διασύνδεση των διοικήσεων μέχρι και σήμερα που εφαρμόζεται πλέον η ενιαία διοίκηση, το Νοσοκομείο-Κ.Υ. Καλαβρύτων διαρκώς αποψιλώνεται από προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, είτε λόγω συνταξιοδότησης που δεν αναπληρώνονται με νέες προσλήψεις, είτε λόγω μετακίνησης, από τον κοινό διοικητή, στο Νοσοκομείο Αιγίου.

Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων που συστεγάζεται με το ΚΥ της περιοχής, εδώ και χρόνια υποβαθμίζεται, χωρίς κανείς πό τους εκάστοτε κυβερνωντες,  να ενδιαφέρεται ουσιαστικά, αφήνοντας τους κατοίκους της περιοχής Καλαβρύτων το έλεος του Θεού.

Η θέση της ιστορικής πόλης, η γεωγραφική διαμόρφωση της περιοχής, η σύνθεση του πληθυσμού αλλά και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, κάνουν δύσκολη την μετακίνηση των πολιτών ακόμη και μέχρι τα Καλάβρυτα, πόσο μάλλον θα δυσκολεύονται να μετακινηθούν στην Πάτρα ή το Αίγιο, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Γι αυτούς τους λίγους λόγους, η διατήρηση της νοσοκομειακής δομής των Καλαβρύτων καθίσταται αναγκαία και επιβεβλημένη!

Άλλωστε πως θα εξυπηρετηθούν οι υπερήλικες που σχεδόν όλοι λαμβάνουν χρόνιες θεραπείες και έχουν ανάγκη μηνιαίας συνταγογράφησης;

Κι ακόμη που και πώς θα αντιμετωπισθούν άμεσα, οι επικίνδυνοι τραυματισμοί που υφίστανται οι σκιέρ, στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, αν καταργηθεί η Νοσοκομειακή δομή της μαρτυρικής πόλης; Άλλωστε η επισκεψιμότητα των Καλαβρύτων είναι αδιάκοπη, όλο τον χρόνο, αφού και τους καλοκαιρινούς μήνες συρρέουν εκεί επισκέπτες για τις διακοπές τους…

Υπάρχουν όμως και μόνιμοι κάτοικοι μέσα στα Καλάβρυτα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ τα μικρά παιδιά τους μένουν χωρίς παιδίατρο όλο το χρόνο!

Η δρομολογούμενη συρρίκνωση ή και κατάργηση της Νοσοκομειακής δομής των Καλαβρύτων πρέπει να ακυρωθεί, επειδή η διατήρηση της λειτουργίας της είναι αναγκαία για τους πολίτες!

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αποψινή εκδήλωση (7 μ.μ.), συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων με ομιλητή τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Γ. Λαζουρά και τον καηγητή της Ιατρικής Σχολής Πάτρας, Καλαβρτινό στην καταγωγή, κ. Κ. Μάρκου.

Θυμίζουμε πώς με το θέμα της σταδιακης υποβάθμισης του Νοσοκομείου-Κ.Υ. Καλαβρύτων είχε ασχοληθεί έγκαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποίησε δύο συναντήσεις της τοπικής οργάνωσης και της Μ. Κανελλοπούλου με την διοίκηση και τους εκπροσωπους των εργαζομένων, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκε και ειδική ερώτηση (Μ. Κανελλοπουλου, Β. Χατζηλάμπρου) για την τύχη του Νοσοκομείου.

Τον Φεβρουάριο του 2013 ωστόσο, η δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΣΔΥ είχε προκαλέσει σάλο, αφού με βάση την αντίληψη των τεχνοκρατών της υγείας το Νοσοκομείο Καλαβρύτων είχε χαρακτηρισθεί ως το …ακριβότερο Νοσοκομείο(!) μεταξύ των νοσηλευτηρίων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με βάση όμως στοιχεία και υπολογισμούς που είχαν αμφισβητηθεί για την αξιοπιστία τους.

Συγκεκριμένα, η μέση διάρκεια νοσηλείας ασθενών δείχνει να είναι 8,10 ημέρες και αυτό θεωρήθηκε ‘’επλήψιμο’’ από τους μελετητές. Ταυτόχρονα, το κόστος υγειονομικού υλικού ανά νοσηλευθέντα ασθενή φαίνεται να ανέρχεται σε 280 ευρώ, την στιγμη που το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έδειχνε (;) κόστος 422 ευρώ/ασθενή. Από αυτά και μόνο τα ενδεικτικά στοιχεία αντιλαμβάνεται καθένας πόσο αναξιόπιστη και –θα λέγαμε- ‘’σκοπούμενη’’ ήταν η μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Η ανασφάλεια ωστόσο των κατοίκων παραμένει και με την συμπεριφορά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού υγείας, οι κάτοικοι των Καλαβρύτων αλλά και των γύρω 64 χωριών που εξυπηρετούνται από την συγκεκριμένη νοσοκομειακή δομή, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.

Ζητούμενα για τα Καλάβρυτα είναι:

Η διατήρηση της Νοσοκομειακής δομής της μαρτυρικής πόλης.  

Η ενίσχυση με ειδικούς γιατρούς, πέρα από τους Γενικούς ιατρούς που είναι απαραίτητοι για το ΚΥ, προκειμένου να αντιμετωπίζονται  οι θεραπευτικές ανάγκες των κατοίκων, η μηνιαία συνταγογράφηση των χρονίως πασχόντων αλλά και η νοσηλεία των τροφίμων του Γηροκομείου της πόλης.

Ταυτόχρονα είναι αναγκαία η διάθεση ασφαλούς μέσου μεταφοράς των ασθενών (εξοπλισμένου ασθενοφόρου) προς τα Νοσοκομεία της Πάτρας ή του Αιγίου, όταν είναι αναγκαίο.

Η σημερινή πολιτική της Κυβέρνησης ΝΔ/ΠΑΣΟΚ καθίσταται  επισφαλής για την δημόσια υγεία, αφού θεωρεί ‘’μεμπτό’’ το ότι οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών διεκδικούν το δικαίωμα στην ζωή, το δικαίωμα στην παροχή ισότιμης υγειονομικής φροντίδας με τους κατοίκους των πόλεων που έχουν άμεση πρόσβαση σε νοσοκομειακές δομές, όποτε έχουν ανάγκη.     

Πολύ ορθά στις 7 Φεβρουαρίου 2013 η ιστοσελίδα kalavrytanews επεσήμανε: ‘’μήπως για την μείωση κόστους να θεσπίσουμε την ευθανασία ή να δημιουργήσουμε έναν νέο καιάδα; Να πούμε λοιπόν στους γραφιάδες και στους κοστολογητές της ζωής μας, ότι το συνταγματικό δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη δεν είναι μετρήσιμο και η υποχρέωση της Πολιτείας είναι να δίνει τα ίδια δικαιώματα σε κάθε πολίτη, όπου κι αν ζει, όσο κι αν στοιχίζει…’’

Τάκης Γεωργακόπουλος