- Διαχωρισμός του τομέα ασφάλισης από τον τομέα υγείας του ΙΚΑ.
- Αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
- Αντιμετώπιση των πλασματικών αναπηρικών συντάξεων.
- Ενιαία μηχανοργάνωση και ενιαίος έλεγχος δαπανών των ταμείων.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κώστας Καραμανλής χθες επισκέφθηκε το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και συζήτησε με την υπουργό Φάνη Πάλλη – Πετραλιά για την πορεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκονται επίσης η εξυγίανση του ΟΣΕ, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κ.ά.
Όπως εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής, η επόμενη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, μετά την ενοποίηση των ταμείων από 133 σε 13, είναι οι αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όπως επίσης και η αντιμετώπιση των πλασματικών αναπηρικών συντάξεων.
ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ, προαναγγέλλοντας το διαχωρισμό του τομέα ασφάλισης από τον τομέα υγείας. Όπως είπε, το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο για ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής και “στόχος είναι το ΙΚΑ να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της αξιοπιστίας, της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας”. Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η ενιαία μηχανοργάνωση και ο ενιαίος έλεγχος δαπανών των ταμείων, ενώ ο κ. Καραμανλής είπε πως με τον ΑΜΚΑ επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην εισφοροδιαφυγή και τον έλεγχο των δαπανών.
Είπε επίσης πως το 2008 η ανεργία περιορίστηκε στο 7,6% από 11,3% που ήταν το 2004, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται προγράμματα 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούν 1,3 εκατ. πολίτες.
_______________________________________________________________
Τι αλλάζει στο ΙΚΑ με το διαχωρισμό των κλάδων υγείας και ασφάλισης
Γράφει ο Γιάννης Σωπασής, πρώην αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ
Ο διαχωρισμός του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης στο ΙΚΑ είναι θετικό μέτρο. Αυτήν τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ένας οργανισμός-μαμούθ με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους εκατομμύρια -έμμεσα κι άμεσα- ασφαλισμένους για τον κλάδο της υγείας και του κλάδου της ασφάλισης. Ο διαχωρισμός θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο αυτοτελών ταμείων, τα οποία θα διαχειρίζονται, το ένα τον κλάδο υγείας στο σύνολό του (για τα ασφαλιστικά ταμεία που απαρτίζουν τον κλάδο υγείας σήμερα) και το άλλο τον κλάδο ασφάλισης, παροχών και συντάξεων. Αυτό θα δημιουργήσει καλύτερους λειτουργικούς κανόνες με την προώθηση της μηχανογράφησης σε όλα τα επίπεδα και για τον κλάδο υγείας, στον οποίο σήμερα δεν υπάρχει, και για τον κλάδο της ασφάλισης, όπου σήμερα υπάρχει, αλλά δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις της ασφάλισης.
Ο διαχωρισμός μπορεί να φέρει έσοδα εκ των έσω στο ΙΚΑ λόγω επιτάχυνσης των ελέγχων από το νέο φορέα που θα δημιουργηθεί, και από τον μηχανογραφικό έλεγχο του κλάδου υγείας στα επίπεδα της συνταγογράφησης και των αδειών ασθενείας.
Το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών έχει ήδη ωριμάσει και πρέπει να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση, δίνοντας δικαίωμα σε εργαζόμενους, ειδικότερα νέων ειδικοτήτων, που εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, να αντιμετωπίζονται με τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με τους ασφαλισμένους που είναι ήδη ενταγμένοι στα βαρέα κι ανθυγιεινά. Επιπλέον, είναι φυσικό κάποια επαγγέλματα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για κατάταξη στα βαρέα κι ανθυγιεινά να μην συμπεριλαμβάνονται στο νομοθετικό πλαίσιο.
Όσο για τις πλασματικές αναπηρικές συντάξεις, αυτό είναι δυστυχώς το υπΆ αριθμόν ένα πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων. Θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος, αλλά, λόγω του πολιτικού κόστους, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη.