Τιμολόγηση των παθήσεων από τον Οκτώβριο

 

«Τελείως αποσπασματική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα χρεώνουν στα ταμεία τη νοσηλεία των ασφαλισμένων τους εκφράζοντας επιπλέον φόβους ότι με τον τρόπο αυτόν τα νοσήλια θα πλησιάζουν το πραγματικό κόστος νοσηλείας μετακυλίοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερο βάρος στα είδη ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως έγινε γνωστό, με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα κοστολογούν τη νοσηλεία των ασθενών. Η αλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο ΕΣΥ ενώ οριστικά θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου.

Μέχρι τώρα η χρέωση διαμορφωνόταν με βάση έναν πίνακα ημερήσιων νοσηλίων, δηλαδή με το πόσες μέρες νοσηλεύτηκε ο ασθενής και σε ποια θέση. Με το νέο σύστημα το κόστος της νοσηλείας θα εξαρτάται από την πάθηση.

Πρόκειται για ενοποιημένα νοσήλια ανά πάθηση, που θα αφορούν το σύνολο της νοσηλείας (με βάση τη μέση διάρκεια) θα αντιστοιχούν σε περίπου 700 θεραπευτικές κατηγορίες (DRG) που θα έχουν και τον ανάλογο κωδικό. Το τιμολόγιο των παθήσεων θα κυμαίνεται από 136 ευρώ αν πρόκειται για μια απλή αιμοκάθαρση μέχρι και 94.009 ευρώ για εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης.

Ο Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε ακόμη ότι «τα πράγματα θα έπρεπε να ιδωθούν συνολικά όσον αφορά το πώς λειτουργεί η δημόσια υγεία και τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία, όπως επίσης και αναφορικά με τη σχέση νοσοκομείων και ταμείων.

Ο νέος τρόπος κοστολόγησης που είναι συνδεδεμένος με τα λεγόμενα (DRG) προσπαθεί να δημιουργήσει κλειστούς προϋπολογισμούς τμημάτων αναπροσαρμόζοντας τα νοσήλια. Η κατάσταση ασφυξίας που πρόκειται να δημιουργηθεί είναι προδιαγεγραμμένη καθώς καταργείται με αυτόν τον τρόπο και η οποιαδήποτε ευελιξία του γιατρού».

Μέχρι τώρα το χαμηλό νοσήλιο, το οποίο βασιζόταν στις μέρες νοσηλείας, συμπληρωνόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τώρα το κράτος αποσύρεται ουσιαστικά από αυτήν του την υποχρέωση χωρίς ταυτόχρονα να δίνει χρήματα στα νοσοκομεία.

Όσον αφορά τον νέο τρόπο κοστολόγησης ο Στρατής Πλωμαρίτης μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΙΘ, δήλωσε ότι «είτε η κοστολόγηση γίνεται με βάση τις μέρες νοσηλείας είτε με την πάθηση, από τη στιγμή που τα ταμεία είναι ελλειμματικά τα νοσοκομεία θα εξακολουθούν να μην εισπράττουν».