Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το Υπουργείο Υγείας: «Το γαρ πολύ θλίψεως…»

Οι «φωστήρες» της Νέας Δημοκρατίας στο Υπουργείο Υγείας ανακάλυψαν στην ανακοίνωση του «Υγειονομικού Ισοδύναμου» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Κω, προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ!! Και έβγαλαν ολόκληρη επίσημη ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι αυτά που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα νησιά προβλέπονται ήδη με δικό τους νόμο, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.

Ότι και να πει κανείς για τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του είναι λίγο. Η φράση του Μενέλαου Λουντέμη «Ειπώθηκαν τόσα ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, αφού δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν», έχει πλέον ξεπεραστεί και το μόνο που εκφράζει πια τη ΝΔ είναι η φράση του Καισάριου Δαπόντε «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».

Οι άνθρωποι που υποστήριζαν ότι το να νοσηλεύεται κάποιος στη ΜΕΘ είναι το ίδιο με εκτός ΜΕΘ, αυτοί που διαλύουν τα νοσοκομεία, που υποστηρίζουν σκανδαλωδώς τα μεγαλοϊδιωτικά συμφέροντα της υγείας, που ιδιωτικοποιούν την υγεία και έχουν εξαπολύσει με την πολιτική τους απηνή διωγμό εναντίον των εντίμων γιατρών του ΕΣΥ, στέλνοντας τους είτε στο εξωτερικό είτε στον ιδιωτικό τομέα, κατηγορούν άλλους για ιδιωτικοποίηση! Αυτοί που έχουν αδειάσει τα νησιωτικά νοσοκομεία από γιατρούς και φτάσαν στο σημείο με αεροπλάνα και βαπόρια οι νησιώτες να μετακινούνται, μέχρι και σε γειτονικές χώρες για να βρουν τη γιατρειά τους, κουνάνε ανερυθρίαστα το δάχτυλο!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξήγγειλε ένα απόλυτα κοστολογημένο πρόγραμμα για ένα ΝΕΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΕΣΥ, με πρωταρχικό στόχο την προσέλκυση και παραμονή γιατρών ΕΣΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα νησιά. Ένα πακέτο μέτρων με οικονομικά-στεγαστικά-φορολογικά-επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα για τους γιατρούς (και λοιπούς υγειονομικούς). Αν παρόλα αυτά κάποια ιατρική ειδικότητα δεν υπάρχει προσκαίρως ή δεν προβλέπεται στο νοσοκομείο, και ο ασθενής χρειάζεται να εξεταστεί ιδιωτικά (είτε στο νησί είτε εκτός νησιού), η σχετική δαπάνη θα αποζημιώνεται από τον ασφαλιστικό φορέα του.

Τί σχέση έχει αυτό το προοδευτικό μέτρο του Υγειονομικού Ισοδύναμου με την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, την κατάργηση της πλήρους και απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ και τους αντιδραστικούς νόμους για την υγεία της Νέας Δημοκρατίας, μόνο οι κατασκευαστές fake news της ΝΔ μπορούν να εξηγήσουν.

Στο ταραγμένο τους μυαλό δυο πράγματα φαίνεται ότι συμβαίνουν: είτε έχουν βάλει στόχο να ξεπεράσουν τον Γκαίμπελς (οπότε τα πράγματα είναι σοβαρά) είτε πραγματικά έχουν χάσει εντελώς επαφή με την πραγματικότητα και δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν οι ίδιοι και τι προτείνουν οι άλλοι (οπότε τα πράγματα είναι σοβαρότερα).

Σε οποιαδήποτε περίπτωση καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί για το επίδομα αγόνου στους γιατρούς ΕΣΥ των νησιών, για τα κίνητρα που χρειάζονται για την παραμονή τους, για την ενίσχυση των δημόσιων δομών ΕΣΥ και όχι για την ιδιωτικοποίηση τους.

Οι νησιώτες και οι υγειονομικοί και αυτιά έχουν για να ακούσουν και μάτια για να διαβάσουν και νου για να σκεφτούν. Κυρίως έχουν αγάπη για το ΕΣΥ και τα νησιά κι ενδιαφέρον για την υγεία τους.

Και ξέρουν ότι αυτά τα εξασφαλίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ένα ΝΕΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΕΣΥ.

Για να υπάρξει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ, και στην ΥΓΕΙΑ και στα ΝΗΣΙΑ.

 

Ανδρέας Ξανθός: Το «υγειονομικό ισοδύναμο» προϋποθέτει γενναία επένδυση  στο ΕΣΥ 


Η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας των νησιών, αλλά και γενικότερα της χώρας, είναι τραγική. Η πλήρης αποδιοργάνωή τους, οι συνεχείς παραιτήσεις γιατρών και η εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ, έχουν «υπογραφή Μητσοτάκη». Δεν πρόκειται για διαχειριστική ανικανότητα  ή αντικειμενική δυσκολία, αλλά για συνειδητή πολιτική επιλογή απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.  Η απάντηση στην κρίση στελέχωσης των νοσοκομείων και ΚΥ δεν είναι ούτε το δέλεαρ του ιδιωτικού Ανδρέας Ξανθός / Το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία | Αυγήιατρείου των γιατρών ΕΣΥ, ούτε η προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης για να καλύψουν τα κενά οι  ιδιώτες γιατροί. Η πανδημία απέδειξε ότι, ειδικά στα νησιά, οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις για συνδρομή στο ΕΣΥ, γιατί οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής στις δομές του είναι δυσβάσταχτες και  αποτρεπτικές.
Η μόνη ουσιαστική πρόταση που έχει κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο για την αντιστροφή του διαλυτικού κλίματος και την  αναδιοργάνωση  του  ΕΣΥ είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Υγεία και τα κίνητρα στελέχωσης των άγονων –νησιωτικών περιοχών που έχουμε παρουσιάσει.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κω αναφέρθηκε σ’ αυτά και ανέδειξε την πρόταση για «υγειονομικό  ισοδύναμο» στα νησιά. Η πρόταση περιλαμβάνει δέσμη μέτρων  που ξεκινούν από  ειδικά κίνητρα  (οικονομικά-επιστημονικά-διοικητικά) για την προσέλκυση και  παραμονή γιατρών στις νησιωτικές δομές του ΕΣΥ, προχωρούν στην πλήρη κάλυψη διαγνωστικών και θεραπευτικών αναγκών ακόμα και από μη συμβεβλημένους  με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ή ιδιωτικά κέντρα (όταν οι δημόσιες δομές  αδυνατούν)  και καταλήγουν στην  αποζημίωση των κατοίκων των νησιών  για υπηρεσίες που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός τόπου διαμονής τους για να έχουν πρόσβαση σε αυτές.
Με άλλα λόγια, το «υγειονομικό ισοδύναμο» προϋποθέτει γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και ταυτόχρονα αποτελεί συστατικό στοιχείο της στρατηγικής για «Δικαιοσύνη στην Υγεία», δηλαδή για καθολικότητα, ισότητα και ποιότητα στην περίθαλψη.
Απέναντι σ’ αυτή την καινοτόμα πρόταση που έχει τεράστια απήχηση στους νησιώτες, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε για  άλλη μια φορά να διαστρεβλώσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να κοροϊδέψει την κοινωνία. Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε τις απόψεις της κυβέρνησης! Μόνο που η κυβέρνησή του δεν έχει θεσμοθετήσει κίνητρα για να ενισχυθεί κατά προτεραιότητα το ΕΣΥ και να καλυφθούν αποτελεσματικά  οι υγειονομικές ανάγκες  των νησιωτών, αλλά για να εγκαταλείψουν οι γιατροί το ΕΣΥ και να αναζητήσουν καλύτερους όρους  εργασίας, αμοιβής και επιστημονικής εξέλιξης στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Άλλωστε, η δυνατότητα να αξιοποιηθούν ιδιώτες γιατροί στα νησιά και να παρέχουν  υπηρεσίες στο ΕΣΥ με «μπλοκάκι» υπάρχει εδώ και χρόνια , αλλά δεν έχει λύσει το πρόβλημα. Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης αποδομούν το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ , ενισχύουν την επί πληρωμή ιατρική φροντίδα και αυξάνουν τις ανισότητες στη πρόσβαση σε αξιόπιστες δημόσιες υπηρεσίες υγείας .  Και γι’ αυτό το λόγο είχαν απέναντι τους όχι μόνο το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά το σύνολο των υγειονομικών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης .
Αν κάποιος κοροϊδεύει λοιπόν τον κόσμο, ειδικά στα νησιά, είναι  ο αμετανόητα νεοφιλελεύθερος κ.Μητσοτάκης που δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα  και υπόσχεται ότι θα ασχοληθεί με το ΕΣΥ την  επόμενη 4ετία!