Η Βρετανία δεν ήταν καλά προετοιμασμένη για μια πανδημία, εν μέρει επειδή οι κυβερνητικοί πόροι είχαν εκτραπεί από τον πανδημικό σχεδιασμό για να προετοιμαστεί για μια πιθανώς χαοτική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Ματ Χάνκοκ είπε επίσης ότι οι αξιωματούχοι έπρεπε να προσπαθήσουν να προμηθευτούν προστατευτικό εξοπλισμό, να δημιουργήσουν συστήματα μαζικών δοκιμών και ανίχνευσης επαφών «από την αρχή» μόλις ξέσπασε η πανδημία του κορoνοϊού, επειδή η σχεδιαστική στάση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν εξ ολοκλήρου «προσανατολισμένη στο πώς να ξεκαθαρίσει μετά από μια καταστροφή, όχι πώς να την αποτρέψει».
«Το δόγμα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν να σχεδιάσει τις συνέπειες μιας καταστροφής – μπορούμε να αγοράσουμε αρκετούς σάκους πτωμάτων; Πού θα θάψουμε τους νεκρούς;» διερωτήθηκε ο Χάνκοκ.
«Δεν υπήρχαν δοκιμές μεγάλης κλίμακας και δεν υπήρχε ιχνηλάτηση επαφών μεγάλης κλίμακας, επειδή υποτέθηκε ότι μόλις υπήρχε μετάδοση από την κοινότητα, δεν θα ήταν δυνατό να σταματήσει η εξάπλωση, και επομένως, ποιος είναι ο λόγος για τον εντοπισμό επαφών;» πρόσθεσε.
Αυτή η υπόθεση ήταν «εντελώς λανθασμένη» και μια «κολοσσιαία» αποτυχία, είπε ο Χάνκοκ.
Ο Χάνκοκ αναγνώρισε ότι ένα επίσημο συμβούλιο ετοιμότητας για την πανδημία διέκοψε τις εργασίες του από το 2018 έως το 2019, επειδή οι πόροι απομακρύνθηκαν για να επικεντρωθούν στην απειλή ενός «αποδιοργανωμένου Brexit».
Η βρετανική κυβέρνηση εξαντλήθηκε το 2019 με το ενδεχόμενο να βγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία για τους ισχύοντες όρους αποχώρησης. Ένα πολύ διχασμένο κοινοβούλιο απέρριψε το σχέδιο της τότε πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit τρεις φορές. Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε τελικά το εμπορικό μπλοκ το 2020.
Ως υπουργός Υγείας, ο Χάνκοκ έγινε ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς στη Βρετανία καθώς ηγήθηκε των προσπαθειών για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού προτού αναγκαστεί να παραιτηθεί τον Ιούνιο του 2021, όταν συνελήφθη να παραβαίνει τους κανόνες κοινωνικής απόστασης με έναν βοηθό του. Ο
Ο Χάνκοκ έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν επικρίσεις σχετικά με τα μέτρα για τα τεστ COVID του Ηνωμένου Βασιλείου και τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές απέτυχαν να διαχειριστούν την εξάπλωση της πανδημίας σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων από COVID-19 στην Ευρώπη, με τον ιό να καταγράφεται ως αιτία θανάτου για σχεδόν 227.000 άτομα.
Ο Χάνκοκ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για όλους όσους πέθαναν και επλήγησαν. Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε στο πλαίσιο ευρείας έρευνας με επικεφαλής έναν συνταξιούχο δικαστή, που στοχεύει να διερευνήσει την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου για την πανδημία του, το πώς αντέδρασε η κυβέρνηση και ποια μαθήματα μπορούν να αντληθούν για το μέλλον.
Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ηγήθηκε του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμφώνησε στα τέλη του 2021 να διεξάγει την έρευνα μετά από βαριές πιέσεις από οικογένειες πενθούντων.