Το ΔΝΤ «έθρεψε» το κουνούπι

 

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Εφτασαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ τα πολυαναμενόμενα τεστ για τον έλεγχο των 2.000 δειγμάτων του ύποπτου αίματος από τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

 Στο μεταξύ, στη Βουλή έφεραν το θέμα των μέτρων κατά του ιού του Δ. Νείλου με ερώτησή τους οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, οι οποίοι, όπως και η Ειδική Κομματική Ομάδα Νοσοκομειακών Ιατρών της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι συρρίκνωσε τη χρηματοδότηση της εντομοκτονίας, παρά τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων φορέων για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία, με αποτέλεσμα την εμφάνιση και ταχεία εξάπλωση της επικίνδυνης αυτής νόσου.

Οπως επισημαίνει ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Βέργουλας, μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις και δοκιμές των μηχανημάτων μοριακού ελέγχου και σήμερα το Νοσοκομείο θα βρίσκεται σε θέση να δώσει τα αποτελέσματα των ελέγχων. Ο Γ. Βέργουλας υπογραμμίζει ότι τα δείγματα αίματος που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ΑΧΕΠΑ δεν ξεπερνούν τα 2.000, αλλά επισημαίνει ότι, αν χρειαστεί, θα παραγγελθεί και νέα ποσότητα αντιδραστηρίων, ώστε να μην υπάρχει φιάλη αίματος στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας που να μην έχει περάσει από μοριακό έλεγχο για την ανίχνευση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ο φετινός προϋπολογισμός για τις κωνωποκτονίες μειώθηκε κατά 50%, οι ανάγκες όλης της περιφέρειας και των όμορων με τη Θεσσαλονίκη νομών είναι γνωστές και τα αιτήματα των κατοίκων διαρκή και έντονα, ενώ είναι ανύπαρκτο ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για την έγκαιρη επιδημιολογική επιτήρηση των νόσων, αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι νοσοκομειακοί ιατροί της Ν.Δ. κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απέκρυψε από την κοινή γνώμη για σημαντικό χρονικό διάστημα την ύπαρξη των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μη λάβουν έγκαιρα τα κατάλληλα προφυλακτικά μέτρα και να προσβληθεί σήμερα αριθμός πολιτών που υπολογίζεται περί τις 10.000, καθώς, όπως επισημαίνουν, οι εγκεφαλίτιδες αφορούν το 1/150 των προσβεβλημένων. Ζητούν από την υπουργό Μ. Ξενογιαννακοπούλου την άμεση παραίτηση των μελών της Επιτροπής Αιμοδοσίας του υπουργείου Υγείας, «που αποδείχτηκαν πολύ κατώτερα των περιστάσεων», και γενναία χρηματοδότηση των προγραμμάτων εντομοκτονίας.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, και όσον αφορά τα πρώτα 69 περιστατικά, εμφανίστηκαν συμπτώματα στις αρχές Ιουλίου. Από την κατανομή των περιστατικών ανά ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων, κατά τον μήνα Αύγουστο παρατηρείται περίπου σταθερός ρυθμός εμφάνισης των κρουσμάτων. Η αύξηση των κρουσμάτων τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο μπορεί είτε να είναι πραγματική είτε να οφείλεται σε καλύτερη αναγνώριση περιστατικών μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων κρουσμάτων στις 6 Αυγούστου.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 72 έτη, 55% ήταν πάνω από 70 ετών και 7% ήταν κάτω των 30 ετών. Οι 39 (57%) ήταν άνδρες και οι 30 (43%) γυναίκες. Η πλειονότητα των ασθενών κατοικούν στις πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες έχουν ιδιαίτερα υδρομετεωρολογικά χαρακτηριστικά. Οι κύριες εκδηλώσεις που εμφάνισαν οι εργαστηριακά διαγνωσμένοι ασθενείς είναι: οι 54 (70%) εμφάνισαν συμπτώματα εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας, 15 (20%) άσηπτης μηνιγγίτιδας και 8 (10%) δεν εκδήλωσαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εμφάνισαν κυρίως πυρετό και κεφαλαλγία). Εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα εμφάνισαν κυρίως ασθενείς άνω των 50 ετών (50/54, 93%). *