Σοβαρές κοινωνικές ανισότητες παρουσιάζουν οι δείκτες υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη εφαρμογής μιας προληπτικής ιατρικής που θα μπορεί να προσεγγίζει με τον ίδιο τρόπο όλα τα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού ανά την επικράτεια.
Οπως αναφέρεται στη μελέτη του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη γενικής θνησιμότητας (768,3 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους). Η ίδια περιφέρεια έχει και το υψηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών νοσημάτων με το 51,7% των θανάτων των κατοίκων να οφείλεται σε αυτά, ενώ το μικρότερο ποσοστό παρατηρείται στην Κρήτη όπου το 43,1% των θανάτων αποδίδεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τα χρόνια νοσήματα
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα χρόνια νοσήματα είναι πιο συχνά στις κατώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις (36,9%) σε σύγκριση με τις ανώτερες (30,4%). Μάλιστα σε ορισμένες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης η διαφορά είναι διπλάσια (6,2% έναντι 3%). Τέλος, ανισότητες καταγράφονται και στη χρήση των υπηρεσιών υγείας, με τους πολίτες των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων να έχουν συχνότερη επαφή για προληπτικές εξετάσεις με τους γιατρούς.