ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ |
Το Πάσχα «έφυγε», ο καιρός είναι πλέον καλοκαιρινός και το τρίτο κύμα γρίπης, το οποίο αρκετοί επιστήμονες ανέμεναν στην Ελλάδα μέσα στον Μάρτιο ή στον Απρίλιο, δεν ήλθε. Μάλιστα σήμερα δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που δηλώνουν ότι «ουδέποτε το περίμεναν» . Ετσι περισσότερες από 3 εκατ. δόσεις πανδημικού εμβολίου, οι οποίες παραλήφθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν, μπαίνουν στον… πάγο. Οι ελληνικές Αρχές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι θα απογίνουν τα περισσευούμενα εμβόλια, το κόστος των οποίων ανέρχεται περίπου σε 21 εκατ. ευρώ, καθώς τον επόμενο χρόνο αναμένεται να κυκλοφορήσει άλλο εμβόλιο με στελέχη του ιού της νέας γρίπης και της εποχικής. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των τριών φαρμακευτικών εταιρειών προκειμένου να επανεξεταστούν οι συμβάσεις και να μην κληθεί η Ελλάδα να πληρώσει εμβόλια τα οποία δεν πρόκειται να παραλάβει.
Στα μέσα της εβδομάδας εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας συναντήθηκαν με τον έγκριτο νομικό, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Καράκωστα, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα στραφεί εναντίον της μιας από τις τρεις εταιρείες η οποία πληρώθηκε με 9,6 εκατ. ευρώ για εμβόλιο το οποίο όταν έγινε η συμφωνία δεν είχε πάρει έγκριση κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων. «Η Ελλάδα θα κάνει αγωγή στη φαρμακευτική εταιρεία, διεκδικώντας το σύνολο του χρηματικού ποσού που δόθηκε ως προκαταβολή. Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο εταιρείες, θα αποπληρωθεί μόνον ό,τι έχει παραληφθεί.Η παραλαβή επιπλέον εμβολίων σταμάτησε στα μέσα του Δεκεμβρίου και τον περασμένο Ιανουάριο καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις» δηλώνει προς «Το Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Υγείας. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα έχει παραλάβει 1,5 εκατ. δόσεις του πανδημικού εμβολίου από την εταιρεία Νovartis και 2,2 εκατ. δόσεις από την εταιρεία Glaxo. Στον «πάγο» έχουν μπει 12,4 εκατ. δόσεις εμβολίων (το υπόλοιπο της πρώτης παραγγελίας και το σύνολο της δεύτερης η οποία δόθηκε λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές και αφορούσε 8 εκατ. δόσεις εμβολίων). «Ως τώρα τα πανδημικά εμβόλια μας κόστισαν 30 εκατ. ευρώ. Αν δεν “παγώναμε” τις παραγγελίες θα αναγκαζόμασταν να πληρώσουμε 140 εκατ. ευρώ» αναφέρουν πηγές του υπουργείου.
Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τα εμβόλια που έχουν παραληφθεί. «Θα δούμε…» είναι η απάντηση που δίνουν. «Οι προβλέψεις μας,με βάση τα ποσοστά ανοσίας του πληθυσμού, ήταν ότι πιθανότατα στην Ελλάδα δεν θα είχαμε τρίτο κύμα γρίπης» δηλώνει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτ.Τσιόδρας. Τονίζει ωστόσο ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού. Επίσης- σημειώνει- σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού ήταν χαμηλά, ήταν δυνατόν να υπάρξουν επιπλέον κρούσματα. Ο κ. Τσιόδρας ευελπιστεί ότι τον προσεχή χειμώνα περισσότεροι Ελληνες θα εμβολιαστούν έναντι της νέας γρίπης, καθώς θα κυκλοφορεί ένα αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο θα περιλαμβάνει στελέχη του «θανατηφόρου» ιού (ΑΗ1Ν1) και αυτών της εποχικής γρίπης (Β και ΑΗ3Ν2). Ανάλογη είναι η άποψη του διευθυντή της Α΄ Παθολογικής Κλινικής και της Μονάδας Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και μέλους του Εθνικού Επιστημονικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης κ. Παν. Γαργαλιάνου . «Τα υπάρχοντα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και της επιδημιολογικής επιτήρησης δεν κατέδειξαν νέο κύμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα. Ωστόσοπρέπει ως χώρα να προετοιμαζόμαστε πάντα για το χειρότερο σενάριο. Ευτυχώς που δεν ήλθε…» επισημαίνει. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γ. Σαρόγλου παραδέχεται ότι το τρίτο κύμα γρίπης στην Ελλάδα δεν ήλθε. Διατηρεί ωστόσο τις επιφυλάξεις του. «Θα δούμε τι θα συμβεί στην Αυστραλία τώρα που μπαίνει το φθινόπωρο» λέει. Οποια κι αν είναι η εξέλιξη, ο κ. Σαρόγλου θεωρεί ότι επειδή μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, πρέπει να ξεκινήσει από το φθινόπωρο μεγάλη καμπάνια προκειμένου να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.
Οι σχέσεις ΠΟΥ και φαρμακοβιομηχανιών
Ηταν δικαιολογημένος ο πανικός που προκλήθηκε γύρω από το θέμα της αντιμετώπισης της νέας γρίπης; Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχουν κατηγορηθεί για οικονομικούς δεσμούς με φαρμακευτικές εταιρείες. Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Υπουργικής Συνάντησης για τη Ζωική και Πανδημική Γρίπη, προσφάτως στο Βιετνάμ, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ κ. Jean Μarc Οlive υποστήριξε ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητη καθώς η παραγωγή των εμβολίων γίνεται από ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες. Ωστόσο τόνισε: «Οσοι συμμετέχουν στις ομάδες του ΠΟΥ πρέπει να δηλώνουν τις επαγγελματικές τους διασυνδέσεις με τη φαρμακοβιομηχανία». Απαντήσεις στα ερωτήματα θα δοθούν τον Μάιο του 2011, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το πόρισμα ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων (από 26 κράτη) για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον ΠΟΥ.