Το ΕΣΥ αιμορραγεί στην Εντατική

 
Το 25% των κλινών δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη
 
SΟS εκπέμπουν οι γιατροί, αφού ένα στα τέσσερα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστά εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το αποτέλεσμα είναι- όπως τονίζουν- 3.000 άνθρωποι να χάνουν κάθε χρόνο την ευκαιρία να παλέψουν για τη ζωή τους, αφού λουκέτο διαρκείας έχει μπει σε περίπου 180 κρεβάτια!
Ελάχιστα, όμως, είναι και αυτά που λειτουργούν: μετά βίας παραμένουν ανοιχτές πεντακόσιες κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, ενώ όπως τονίζουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς χρειάζονται τουλάχιστον 2.000. Κι όμως, εάν ένας βαριά τραυματισμένος ή κάποιος που έχει υποβληθεί σε βαριά χειρουργική επέμβαση λάβει εξειδικευμένη φροντίδα, έχει 70% πιθανότητες να επιβιώσει, σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές.
Παρ΄ όλα αυτά, όπως αποκαλύπτει έρευνα που διεξήχθη στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», ένας στους δύο ασθενείς που έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χάνουν τη μάχη με τη ζωή τους, επειδή δεν βρίσκουν κρεβάτι. Και αυτό, διότι η πληρότητα των κρεβατιών φτάνει το 100%, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Μόνο στην Αττική, 20 άνθρωποι κατά μέσον όρο ζουν τη δική τους οδύσσεια για ένα κρεβάτι Εντατικής, ενώ υπάρχουν και μέρες που η λίστα αναμονής ξεπερνά ακόμη και τους 40!

Χάος στη Νίκαια

Στο νοσοκομείο της Νίκαιας, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων λειτουργούν μόλις 6 κρεβάτια στη ΜΕΘ. «Και όλα αυτά, όταν τον χρόνο δεχόμαστε περίπου 220.000 επείγοντα περιστατικά. Αυτό είναι ένα απο τα δεκάδες παραδείγματα της ανεπάρκειας που διαγράφεται στη χώρα μας, η κατάσταση της οποίας μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να χαρακτηριστεί “τριτοκοσμική”, λόγω της αδιαφορίας της Πολιτείας», υπογράμμισε, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), κ. Αντώνης Μαυρομάτης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Η σύγκριση της χώρας μας σε σχέση με τις λοιπές χώρες- μέλη της Ε.Ε. είναι απογοητευτική: στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 20% των κλινών των νοσοκομείων είναι κλίνες Εντατικής Θεραπείας, ενώ μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 30% τα τελευταία 5 χρόνια. Αντίθετα, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό μετά βίας φτάνει το 2,2%! Σε ερώτηση για το πού οφείλεται το θλιβερό για τη χώρα μας φαινόμενο, οι απαντήσεις των ενταντικολόγων 66 νοσοκομείων (δημόσιων- πανεπιστημιακών- ιδιωτικών) είναι αποστομωτικές: όλοι οι ερωτηθέντες συμφώνησαν πως η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού οδηγεί τις ΜΕΘ σε λουκέτο. Σε ποσοστό 50% δηλώνουν πως δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, ενώ τέσσερις στους δέκα τονίζουν πως λείπει και σημαντικός αριθμός ειδικευμένων γιατρών.

Όλο και χειρότερα

Και αντί να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά, μήνα με τον μήνα μεγαλώνουν: τους τελευταίους 12 μήνες το ιατρικό προσωπικό μειώθηκε κατά 19%, ενώ το 12% του απαραίτητου εξοπλισμού έχει «καεί», ύστερα από τόσα χρόνια 24ωρης λειτουργίας! Κάθε άλλο παρά περίεργο, εάν σκεφτεί κανείς πως εφτά στους δέκα αναπνευστήρες έχουν αγοραστεί πριν από δέκα χρόνια- στην καλύτερη περίπτωση.
Ωστόσο, οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι σαφής: ο απαραίτητος αριθμός νοσηλευτών είναι 6 φορές ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ- παραδείγματος χάριν, για 10 κρεβάτια χρειάζονται 60 νοσηλευτές. Εάν, ωστόσο, τα περιστατικά δεν κρίνονται «δύσκολα», τότε ο αντίστοιχος αριθμός πέφτει στους 4 νοσηλευτές. Τι συμβαίνει, όμως, στη πράξη; Στη χώρα μας, αντιστοιχούν μόλις 2,3 νοσηλευτές για κάθε άρρωστο. «Ειδικά στη νυχτερινή βάρδια, μπορεί ένας νοσηλευτής να έχει την ευθύνη για τη νοσηλεία τριών ή και περισσότερων ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση. Και βέβαια το 2008 αναμένεται μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων εξαιτίας του Ασφαλιστικού. Πότε θα αντικατασταθούν αυτοί; Έπειτα από 4 με 5 χρόνια», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕΕΘ, κ. Μαυρομάτης.