Το ΕΣΥ καταφύγιο στην κρίση

Σε καταφύγιο κατά της οικονομικής κρίσης εξελίσσεται το ΕΣΥ. Η ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών Υγείας είναι αυξημένη κατά 20% έως 30% τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της αδυναμίας των νοικοκυριών να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα. Τουλάχιστον 50.000 ελληνικές οικογένειες πλήττονται άμεσα από την κρίση, κινδυνεύοντας να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ημερίδα με θέμα για την Πολιτική Υγείας, την οποία διοργάνωσε χθες στην Αθήνα το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στις δημόσιες δομές υγείας, την οποία απέδωσε στην κρίση.

Ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) καθηγητής κ. Γιάννης Κυριόπουλος τόνισε ότι το 2,44% των νοικοκυριών αντιμετωπίζουν το φάσμα των «καταστροφικών δαπανών» για περίθαλψη. Να πληρώσουν, δηλαδή, σε ώρα ανάγκης ποσό πολλαπλάσιο απ’ όσο μπορεί να αντέξει το πορτοφόλι τους.

Την ώρα που οι πολίτες προστρέχουν στο ΕΣΥ, το δημόσιο σύστημα βρίσκεται το ίδιο αντιμέτωπο με μία σοβαρή οικονομική κρίση.

Απαισιοδοξία

Οι ομιλητές εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι με τα ίδια οικονομικά της Υγείας, με τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και καθηγητή κ. Ηλία Μόσιαλο να κάνει λόγο για ανάγκη διακομματικής συναίνεσης στις εισροές του συστήματος.

Ο καθηγητής της ΕΣΔΥ κ. Νίκος Μανιαδάκης κάλεσε την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει με προσοχή στις όποιες αλλαγές, προκειμένου να μη χρειαστεί ο πολίτης να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη του. Ο κ. Μανιαδάκης προειδοποίησε ότι οι δαπάνες Υγείας θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται και να ξεπεράσουν το 10% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) που είναι σήμερα. Ενδέχεται -είπε- να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι Ελληνες καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, κατέχοντας πανευρωπαϊκά την πρώτη θέση σε χρήση αντιβιοτικών και την τρίτη θέση σε κατανάλωση φαρμάκων για τον διαβήτη στις χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Μόνο το 50% των ασθενών χρησιμοποιούν τα φάρμακα σωστά.

Ο νοσοκομειακός τομέας -εξήγησε- τροφοδοτεί κατά κύριο λόγο την αύξηση των δαπανών, αλλά με καλύτερη διαχείριση θα μπορούσε να υπάρξει εξοικονόμηση 30% έως 40%.

Παρατηρούνται, όμως, παράδοξα φαινόμενα στη ζήτηση υπηρεσιών. Οσο περισσότερα νοσοκομεία δημιουργούνται και όσο περισσότεροι γιατροί απασχολούνται, τόσο αυξάνεται η ζήτηση. Η Ελλάδα διαθέτει, επίσης, τεράστιο αριθμό μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας.

Οι ομιλητές έδωσαν έμφαση στην ανάγκη χρηματοδότησης της Υγείας, λέγοντας ότι κάθε ευρώ που επενδύεται σωστά, αποδίδει 2,5 ευρώ, με μείωση νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Δημήτρης Καραγιώργος