Tο ΙΚΑ χρειάζεται άμεσα 2 δισ.!

Δύο δισ. ευρώ θα χρειαστεί άμεσα το ΙΚΑ, πέραν της κρατικής επιχορήγησης, για να ανταποκριθεί φέτος στις παροχές του (συντάξεις κ.ά.). Παράλληλα, η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, -μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τη διοίκηση του ιδρύματος- «φωτογράφισε» συμφέροντα που μάχονται τον εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Τονίζεται ότι ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ εμφανίζει ετήσιο έλλειμμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ κατά την τριετία 2007-2009 οι παροχές ασθενείας αυξήθηκαν κατά 25% και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 40%. Σύμφωνα με την ομοσπονδία συλλόγων εργαζομένων του ιδρύματος (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό «μίγμα» προβλημάτων που ταλανίζουν το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ με σημαντικότερα τα ακόλουθα:

1. Την ασυνέπεια της κυβέρνησης. Εχει να κάνει με την ελλιπή χρηματοδότηση των κλάδων υγείας και σύνταξης, τη μη εφαρμογή των νόμων για τις ενοποιήσεις ταμείων, την εισφοροδιαφυγή, την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, την αναγκαία στελέχωση.

2. Την αύξηση των οργανικών ελλειμμάτων. Το 2007 το έλλειμμα ήταν 2,4 δισ. ευρώ και το 2008 σκαρφάλωσε στα 2,6 δισ. ευρώ. Για το 2009 προβλέπεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, έλλειμμα 3,2 δισ. ευρώ και αν συνυπολογιστεί και το οργανικό έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ των συγχωνευθέντων ταμείων, το οργανικό έλλειμμα ανέρχεται στο δυσθεώρητο ύψος των 4,4 δισ. ευρώ που καλείται να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

3. Την εισφοροδιαφυγή. Νόμιμη και παράνομη, αυξάνεται συνεχώς και ανέρχεται στα 3,8 δισ. ευρώ ετησίως.

4. Την αύξηση των οφειλετών και οφειλών. Οι επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις οφειλών δε λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως το κάνουν μόνιμο και επικίνδυνο αφού είναι χαριστικές. Σήμερα, οι βεβαιωμένες οφειλές ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ.

5. Τις χαμηλές συντάξεις και τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας. Οι οκτώ στους δέκα (77,8%) συνταξιούχοι του ΙΚΑ λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω από 750 ευρώ. Οι ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας αυξάνονται συνεχώς με μεγαλύτερο ρυθμό από τα έσοδα.

6. Ελλειψη προσωπικού. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα με άμεσες επιπτώσεις στους ασφαλισμένους. Σήμερα, οι κενές οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 3.570 επί συνόλου 12.448. Το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων σε διοικητικό, υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό ανέρχεται στις 7.000. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται, μάλιστα, με αλματώδεις ρυθμούς λόγω της ανασφάλειας του ασφαλιστικού και των αποχωρήσεων υπαλλήλων, οι οποίες έχουν ήδη τριπλασιαστεί.

Συνάντηση Πετραλιά με διοίκηση ΙΚΑ

«Προχωράμε στον εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ σε πείσμα πολλών και διαφόρων», ανέφερε η υπουργός Απασχόλησης μετά το πέρας της συνάντησης που είχε χτες με τη διοίκηση του ιδρύματος. Για το διαχωρισμό του κλάδου Υγείας από τον κλάδο Ασφάλισης υποστήριξε πως «θα διατηρηθεί η διοικητική συνοχή και η αυτοτέλεια του ταμείου».

Η απόφαση για το διαχωρισμό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προσκρούει, πάντως, στην έντονη αντίδραση των συνδικάτων. Η ΓΣΕΕ εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της με τα σχέδια της κυβέρνησης ως προς το ΙΚΑ, ζητώντας, αντί διαχωρισμού του κλάδου υγείας, περισσότερη ενίσχυση στις υπηρεσίες και το προσωπικό του για τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων και τον αντίστοιχο έλεγχο των δαπανών που θα οδηγήσει και σε περιστολή τους.