Το κραχ στα Ταμεία ανοίγει το Ασφαλιστικό

Ανοίγει το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση που αναζητά επειγόντως… ζεστό χρήμα για να στηρίξει τα υπό κατάρρευση Ταμεία. Η κατάσταση που «κληρονόμησε» η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είναι τραγική, με δεδομένο πως κάθε μήνα οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί φορείς της χώρας ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση.

Με τους χειρισμούς της η προηγούμενη κυβέρνηση… κατάφερε να επισπεύσει κατά επτά ολόκληρα χρόνια την «ώρα μηδέν» του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτήν τη στιγμή επικαιροποιείται μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πως τα προβλήματα στο σύστημα ξεκινούν από το 2010 (η προηγούμενη μελέτη είχε γίνει το 2005 και προέβλεπε πως το σύστημα θα έχει προβλήματα μετά το 2017).

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως μία σειρά Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Πρόνοιας Δημοσίου) ζητούν συνεχώς… δανεικά από το κράτος για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, το ποσό «αλλάζει» κάθε εβδομάδα, αφού το ΙΚΑ διαπίστωσε πριν από λίγες μέρες πως χρειάζεται 200 επιπλέον εκατομμύρια σε σχέση με τα 1,2 δισ. «έξτρα» χρηματοδότηση που είχε ζητήσει πριν από περίπου έναν μήνα.

Υπό την πίεση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι σαφές πως το υπουργείο Εργασίας πρέπει να βρει άμεσα τρόπο για να εισρεύσει… ρευστό στους ασφαλιστικούς φορείς.

Ενδεικτικό της ανάγκης υλοποίησης αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα είναι το ότι η επιχορήγηση των Ταμείων με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι μειωμένη το 2010.Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ θα δοθούν την επόμενη χρονιά 2,45 δισ. ευρώ, όταν φέτος προβλέπονταν στον προϋπολογισμό 2,6 δισ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τελικά το μεγαλύτερο Ταμείο θα χρειαστεί 4 δισ. για να βγάλει τη χρονιά.

Ο στόχος

Για να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» του ασφαλιστικού συστήματος ο υπουργός Εργασίας Αντρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης θα εστιάσουν στον περιορισμό των δαπανών. Στόχος είναι με τις παρεμβάσεις να εξοικονομήσουν 1,2 δισ. ευρώ το 2010, ποσό που θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Από τα χρήματα που θα καταφέρει να εξοικονομήσει το υπουργείο Εργασίας θα εξαρτηθούν και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα. Μια σειρά θεμάτων έχουν εκ των πραγμάτων ανοίξει (κατάργηση ασφαλιστικών νόμων Πετραλιά και Αλογοσκούφη) και μόλις βρεθεί ρευστό θα ανακοινωθούν και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Προς το παρόν αυτό που έχει «κλειδώσει» είναι οι ευνοϊκές αλλαγές στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης, με το σχετικό νομοσχέδιο να περνά από τη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Η υλοποίηση αυτής της ρύθμισης εκτιμάται πως δεν θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τα Ταμεία, καθώς το κόστος είναι 15 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 30 εκατ. ευρώ τον δεύτερο χρόνο.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας περιμένει στοιχεία από τα Ταμεία για το κόστος που θα έχει η κατάργηση επίμαχων ρυθμίσεων του νόμου Πετραλιά.

Προτεραιότητα δίνεται στο «πάγωμα» της ρύθμισης που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων και στην κατάργηση της διάταξης για τον περιορισμό των επικουρικών συντάξεων στο 20%.

Τέλος, αλλαγές θα υπάρξουν και στον νόμο Αλογοσκούφη για το ασφαλιστικό των τραπεζών, θέμα που έχει βγει… εκτός συνόρων με δεδομένο πως απασχόλησε ακόμη και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας ξεκινά άμεσα διάλογο, με την ΟΤΟΕ να ζητά κοινό επικουρικό ταμείο για όλους τους τραπεζικούς υπαλλήλους και ενιαίο κλάδο υγείας.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ «ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ»

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των φορέων

Τα τρία πρώτα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο Εργασίας για την αύξηση των εσόδων:

1, Περιορισμός των δαπανών στους κλάδους υγείας, μέσα από τη σύμπραξη των τεσσάρων μεγάλων Ταμείων ( ΙΚΑ, ΟΓΑ, Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου). Ουσιαστικά δημιουργείται ένα «υπερ-ταμείο», το οποίο θα καλύπτει εννιά εκατομμύρια ασφαλισμένους. Στόχος είναι να υπάρχει από κοινού έλεγχος των δαπανών αλλά και συνδιαπραγμάτευση για την αγορά των υπηρεσιών υγείας (π.χ. φάρμακα)

2, Αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, που έχει εκτοξευτεί στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν μια σειρά ρυθμίσεων, όπως είναι η δημιουργία ενιαίου μηχανισμού ελέγχου στα μεγάλα Ταμεία και ενδεχομένως η βελτίωση στο πάγιο σύστημα ρύθμισης των οφειλών.

3, Αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων. Τα περιθώρια των παρεμβάσεων στην κινητή περιουσία δεν είναι μεγάλα και για τον σκοπό αυτό το βάρος θα πέσει στα ακίνητα. Μία λύση είναι όσα Ταμεία νοικιάζουν ακριβά γραφεία να «μετακομίσουν» σε κτίρια που έχουν στην κατοχή τους και τα οποία ενδεχομένως δεν αξιοποιούν σήμερα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ