Το παιχνίδι με τις παράλληλες εξαγωγές

Μέτρα για να σταματήσει τη δράση κυκλωμάτων που λυμαίνονται το χώρο του φαρμάκου, αξιοποιώντας τις παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων στο εξωτερικό, αναζητά εναγωνίως η κυβέρνηση.

 Κυκλώματα στα οποία φαίνεται ότι εμπλέκονται φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί, γιατροί και διάφοροι άλλοι επιτήδειοι που εφηύραν μια ελληνικής έμπνευσης «πατέντα» ώστε να χρεώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία με φάρμακα τα οποία δεν καταναλώνουν οι έλληνες ασφαλισμένοι.

* Αρχικά το πρόβλημα εστιαζόταν στις παράλληλες εξαγωγές, δηλαδή, στις εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό που ήταν συμφέρουσα δραστηριότητα για τις φαρμακαποθήκες, δεδομένου ότι η χώρα μας διαθέτει φάρμακα με χαμηλές τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια η υποτίμηση της στερλίνας προκάλεσε την καθίζηση των ελληνικών παράλληλων εξαγωγών και την άνοδο των αντίστοιχων βρετανικών, δεδομένου ότι τα σκευάσματα στην Αγγλία πωλούναι πια στις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης. Ετσι, οι παράλληλες εξαγωγές που κινούνταν τα προηγούμενα χρόνια στα 700-800 εκατ. ευρώ στη χώρα μας, εμφανίζουν μείωση που αγγίζει ακόμη και το 40%.

**Αποτέλεσμα, όμως, είναι να αναπτυχθούν άλλες κερδοφόρες παράνομες δραστηριότητες για τις οποίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά λύσεις, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πόσο επιβαρύνουν τα κρατικά ταμεία, εξαιτίας έλλειψης στατιστικών που έπρεπε να διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, με βάση τη νομοθεσία, όταν εξάγονται φάρμακα πρέπει να αφαιρούνται από τις συσκευασίες τα κουπόνια μέσω των οποίων αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ομως, οι επιτήδειοι φροντίζουν να τα αφαιρούν και να χρεώνουν τα σκευάσματα (τα οποία εξήχθησαν σε άλλη χώρα) μέσω πλαστών συνταγών στα ταμεία.

**Οπως αποδείχθηκε, τα διάφορα κυκλώματα που δρουν με τον τρόπο αυτό διαθέτουν και βιβλιάρια ασθενών μέσω των οποίων χρεώνουν τα φάρμακα στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να έχουν καταναλωθεί από έλληνες ασθενείς.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι ότι ουδείς μπορεί να υπολογίσει τα διαφυγόντα κέρδη, καθώς τα ταμεία εξαιτίας έλλειψης μηχανογράφησης δεν γνωρίζουν καν τι αριθμό σκευασμάτων πληρώνουν. Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ότι από την παράνομη αυτή δραστηριότητα μπορεί να χάνονται από 100 εκατ. ευρώ ετησίως έως πολύ περισσότερα.

**Λύση επιδιώκεται να δοθεί μέσω της άμεσης μηχανογράφησης, σε πρώτη φάση του ΙΚΑ και στη συνέχεια και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να είναι σε θέση ο κρατικός μηχανισμός ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει τι φάρμακο έχει συνταγογραφηθεί από ποιον και για ποιον αποδέκτη.

ΔΗΜΗΤΡΑ

ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ