Eνα 12χρονο αγόρι είναι το πρώτο παιδί που «χτύπησε» η νέα γρίπη και με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»
Το παιδί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» χωρίς να έχει ιστορικό υποκείμενης νόσου, απολύτως υγιές δηλαδή, προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης και από την περασμένη Τρίτη εισήχθη στην Εντατική, με τους γιατρούς να αισιοδοξούν ότι θα ξεπεράσει τον κίνδυνο.
Το τελευταίο 10ήμερο έχουν γίνει στο ίδιο νοσοκομείο άλλες 6 εισαγωγές παιδιών, ηλικίας κάτω των 12 ετών, με τη νέα γρίπη, που νοσηλεύονται σε ειδικό τμήμα και ακολουθούν θεραπεία με ισχυρή φαρμακευτική αγωγή για λοίμωξη του αναπνευστικού.
Λόγω της έξαρσης της γρίπης τις τελευταίες ημέρες, προκαλεί σύγχυση και πλήθος προβλημάτων στους γονείς η έλλειψη οργάνωσης ειδικών τμημάτων σε όλο το σύστημα Υγείας, όπου θα μπορούν να λαμβάνονται επιχρίσματα για εξέταση.
Οταν ασθενήσει ένα παιδί, οι γονείς δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν, παραπέμπονται στα νοσοκομεία Παίδων, όπου ήδη υπάρχει το αδιαχώρητο και ελλοχεύει ο κίνδυνος, αν τελικά δεν έχουν γρίπη, να την… κολλήσουν εκεί!
Σύσκεψη για «μέτρα εξπρές». Για το θέμα αυτό, αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του συστήματος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αυξημένη ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας συγκαλεί αύριο επείγουσα σύσκεψη προκειμένου να ληφθούν «μέτρα- εξπρές» για την οργάνωση υποδομών και την ετοιμότητα των υπηρεσιών Υγείας.
Και αυτό γιατί διαπιστώνεται τώρα ότι η εξαγγελθείσα από το καλοκαίρι σοβαρή προετοιμασία, υπήρξε μόνο… επί χάρτου. Πλήθος σελίδων σχεδιασμού, χωρίς όμως να έχουν περάσει στην υλοποίηση μέτρων.
Την ώρα που κορυφαίοι Ελληνες λοιμωξιολόγοι, δίνουν μάχη να πείσουν τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές -έναν μήνα αφότου άρχισε ο εμβολιασμός σε άλλες χώρες, δεν αναφέρθηκε καμιά σοβαρή παρενέργεια- και πρέπει να το κάνουν όλοι, γιατί έτσι θα σταματήσει το κύμα διασποράς της γρίπης, βλέπουμε και στη χώρα μας να κλείνουν σχολεία σχεδόν καθημερινά και να αυξάνουν τα κρούσματα, κυρίως σε νέους ανθρώπους.
Παρ’ όλο που εξαγγέλθηκε από το καλοκαίρι η «άμεση» πρόσληψη προσωπικού, για να λειτουργήσουν τουλάχιστο οι 150 κλειστές ΜΕΘ, δεν έγινε ποτέ. Ούτε ο αναγκαίος εξοπλισμός εξασφαλίστηκε ούτε καν οι απλές αναπνευστικές συσκευές, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες. Αποδείχθηκε η παντελής έλλειψη μέριμνας για στοιχειώδη οργάνωση των υποδομών σε επίπεδο ΜΕΘ, που θα υποδεχθούν τα νέα -τουλάχιστο τα πιο επικίνδυνα- περιστατικά της γρίπης.
Ακόμα και τα πιο απλά και εύκολα, όπως οι συσκευές με υγρό απολύμανσης στα νοσοκομεία που έχουν υποδείξει οι λοιμωξιολόγοι, δεν υπάρχουν. Σε μεγάλα νοσοκομεία όπως ο «Ευαγγελισμός», το «Γ. Γεννηματάς» κ.ά., στα σημεία που συνωστίζεται κόσμος, δεν υπάρχουν διαθέσιμα απολυμαντικά.
Εφιάλτης το κρύο
Με τα πρώτα κρύα καταγράφεται έξαρση της νέας γρίπης, αφού αυτή την εβδομάδα τα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι υπερδιπλάσια από την προηγούμενη. Από τα 60 την προηγούμενη, φτάσαμε στα 137 και αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η έξαρση να βαίνει αυξανόμενη μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου.
Δίχως να αποτελεί «επιδημιολογικό δεδομένο», ενδεικτικά του πόσο με τις χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, είναι τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ: Στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη), όπου καταγράφονται ήδη χαμηλές θερμοκρασίες, από τα 31 περιστατικά της προηγούμενης εβδομάδας, είχαμε 52 αυτή την εβδομάδα. Αντίθετα σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, όπου ακόμα δεν… χειμώνιασε, δεν είχαμε κανένα νέο την προηγούμενη εβδομάδα και αυτήν σημειώθηκαν μόλις 2.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
Μπορούμε να στελεχώσουμε τα νοσοκομεία
Mια πολύ σημαντική πρόταση, για να λειτουργήσουν σύντομα οι κλειστές ΜΕΘ και άλλα απαραίτητα ειδικά τμήματα, κάνει, μέσω του «Εθνους της Κυριακής», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού, Γιάννης Καναβός:
«Αν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούμε ακόμη και αύριο να στελεχώσουμε με υπάρχοντες ήδη 10.000 πτυχιούχους νοσηλευτές, τα νοσοκομεία, κατ΄ εξαίρεση.
Με τα λεφτά των «stage», αρχίζοντας την 6μηνη (μπορεί να συμπιεσθεί και σε 3μηνη) εκπαίδευσή τους, μπορούν να στελεχώσουν ΜΕΘ, χειρουργεία, μονάδες νεφρού, που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό.
Διαφορετικά, τουλάχιστον κάποιες από τις 150 κλειστές ΜΕΘ μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν μόνο με τη μετακίνηση, εθελοντικά και με ειδικά κίνητρα, υπάρχοντος ειδικευμένου προσωπικού από άλλες μονάδες και εφόσον ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των υπολοίπων να συμπληρωθούν όλα τα κενά».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ