Το στρες της Δευτέρας χτυπά την Κυριακή

Οι ειδικοί προτείνουν τρόπους για την καταπολέμηση του εργασιακού άγχους που προκαλεί η δυσκολότερη ημέρα της εβδομάδας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού, esaltou@dolnet.gr

«Έχω σταματήσει πλέον να κανονίζω βόλτες με τις φίλες ή την οικογένεια από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά. ¶λλωστε, για μένα οι στιγμές χαλάρωσης του Σαββατοκύριακου τελειώνουν μετά το φαγητό. Όταν δηλαδή αρχίζει η ανησυχία και το άγχος για το ποιες επαγγελματικές εκκρεμότητες και υποχρεώσεις με περιμένουν στο γραφείο».

Η κ. Ιφιγένεια Τάρρου, διευθυντικό στέλεχος σε πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των ιατρικών εργαλείων, από την Κυριακή το μεσημέρι σκέφτεται τι την περιμένει στο γραφείο την επόμενη μέρα. «Δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς. Το άγχος ότι πρέπει να προετοιμαστείς για τη δουλειά είναι πολύ έντονο. Σκέφτομαι

τα ραντεβού μου με τους πελάτες, τις πωλήσεις και τις υποχρεώσεις, και όλα αυτά μου δημιουργούν μία ανησυχία που δυστυχώς δεν μου αφήνει περιθώρια να ασχοληθώ με τίποτε άλλο», λέει στα «ΝΕΑ». Το γεγονός ότι εργάζεται σε έναν επαγγελματικό τομέα ιδιαίτερα απαιτητικό, όπως αυτός των πωλήσεων, αυξάνει κατά πολύ το άγχος, αφού «πρέπει να είσαι προετοιμασμένος από την αρχή κιόλας της εβδομάδας. Γι΄ αυτό και το στρες τη Δευτέρα στο γραφείο είναι πολύ μεγάλο».

Το συναίσθημα είναι πάντα το ίδιο: μετά το μεσημεριανό φαγητό και τον κυριακάτικο απογευματινό καφέ, αρχίζει η ανησυχία ότι το Σαββατοκύριακο τελειώνει. Οι σκέψεις για τις εκκρεμότητες στο γραφείο, τα επαγγελματικά ραντεβού και τις προθεσμίες παράδοσης των πρότζεκτ στριφογυρίζουν στο μυαλό. Η διάθεση από χαλαρή και ανέμελη μετατρέπεται αυτόματα σε στρες και ανησυχία. Ίδια η κατάσταση και τη Δευτέρα το πρωί, το άγχος των εργαζομένων χτυπά κόκκινο: φαινόμενο που οι επιστήμονες αποκαλούν «μελαγχολία της Δευτέρας». Όπως επισημαίνει η κ. Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος-νευροψυχολόγος, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, πρόκειται για μία ψυχική κατάσταση που χαρακτηρίζει πολλούς εργαζόμενους το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα το πρωί.

Τα συμπτώματα

«Εκνευρισμός και μελαγχολική διάθεση είναι τα πιο συχνά συμπτώματα. Κι όλα αυτά σε αντίθεση με το πώς αισθάνεται κανείς την Παρασκευή αργά το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, όταν κλείνει πίσω του την πόρτα του γραφείου: χαρούμενος, ευδιάθετος, αισιόδοξος, κεφάτος, έτοιμος να

απολαύσει τις χαρές του Σαββατοκύριακου», τονίζει. Συμπληρώνει δε ότι οι Αμερικανοί, που έχουν παράδοση στον εργασιακό τομέα αλλά και την ψυχολογία, έχουν ήδη ονομάσει τις δύο αυτές καταστάσεις: «Είναι το “Μonday blues”, η μελαγχολία δηλαδή της Δευτέρας και το “ΤGΙ Friday” (Τhank God Ιt΄s Friday), δηλαδή Δόξα τω Θεώ, είναι Παρασκευή».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μελαγχολία της Δευτέρας φαίνεται να χτυπά κυρίως τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε ένα ανταγωνιστικό και απαιτητικό επαγγελματικό περιβάλλον. Διαφημιστές, μάνατζερ αλλά και ειδικότητες που έχουν αυξημένες ευθύνες, όπως μεγαλοστελέχη, διευθυντές και γιατροί είναι πιο επιρρεπείς. Στην Ελλάδα, μεγάλο είναι το ποσοστό των εργαζομένων οι οποίοι καλούν τους ψυχολόγους για ένα πρώτο ραντεβού στην αρχή της εβδομάδας. «Τα περισσότερα μάλιστα ραντεβού αφορούν τη μελαγχολία της Δευτέρας, συνοδευόμενη από την επιθυμία να την ξεφορτωθεί κανείς για τα καλά».

«Επιδημία» απουσιών

Στη Μεγάλη Βρετανία, επτά στους δέκα εργαζόμενους που παίρνουν αναρρωτική άδεια, το κάνουν τη Δευτέρα το πρωί. «Το ποσοστό απουσίας από τη δουλειά τείνει να αυξάνεται μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και, βέβαια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», λέει η κ. Βάρβογλη. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας τον περασμένο Οκτώβριο, το 74% των Αμερικανών βιώνει άγχος στη δουλειά, το οποίο μάλιστα αρχίζει χρονικά από την Κυριακή το απόγευμα και πρόκειται για τη «χρόνια θλίψη του κυριακάτικου απογεύματος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Πάντως, όπως προκύπτει από μελέτη του Νοσοκομείου ¶λφρεντ της Μελβούρνης, η Δευτέρα και μάλιστα οι πρωινές ώρες είναι η πιο επικίνδυνη μέρα για την υγεία των ανδρών, αφού ο συνδυασμός της χαλάρωσης του Σαββατοκύριακου με το άγχος της επιστροφής στο γραφείο είναι βλαβερός.