Αντιμετωπίζει κατηγορία δωροδοκίας στο σκάνδαλο της Novartis. Έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό τον όπως νομίζει. Και πολλοί λόγοι επιβάλουν να τον αντιμετωπίζει κανείς με επιείκεια και κατανόηση.
Αλλά ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν βοηθάει. Αντίθετα προκαλεί. Μετά τις μηνύσεις στη «συμμορία» δικαστικών λειτουργών και πολιτικών που τον διώκει, με «αρχισυμμορίτη» τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας- την οποία πάντως θα «συντρίψει»- επανέρχεται για να χαρακτηρίζει «μπαχαλάκια» τον Αλέξη Τσίπρα.
Τι ακριβώς μπαχαλοποίησε; Ζητάει να συμπεριληφθούν στο Σύνταγμα εγγυήσεις, ώστε να μην υπάρχει παραγραφή- ατιμωρησία σε πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται για δωροδοκία.
Η γνωστή ιστορία: μην εξασφαλίζει κάποιος παραγραφή σε σύντομο χρόνο επειδή λαδώθηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργός!
Ήταν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή, αλλά εξαφανίσθηκε από τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Έτσι όποιος υπουργός κατηγορηθεί για μίζες, δεν έχει παρά να αποδείξει ότι τις ενθυλάκωσε ασκώντας τα καθήκοντά του και όχι στο περιθώριό τους και εξασφαλίζει τη σύντομη «αποσβεστική προθεσμία». Δηλαδή δεν δικάζεται. Ωραία απονομή Δικαιοσύνης.
Στον Λοβέρδο, που είναι και νομικός, δεν αρέσουν αυτά που προσπαθεί να επιβάλλει ο Τσίπρας. Η παραγραφή είναι δώρο Θεού σε κάποιες περιπτώσεις. Και συνιστά μπαχαλοποίηση ο αποκλεισμός της.
Ο Τσίπρας, λοιπόν, ζητάει τέτοιες εγγυήσεις «με σκοπό να τινάξει την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στον αέρα».
Χωρίς τέτοια εξεζητημένα πράγματα η αναθεώρηση θα μείνει προσγειωμένη. Και θα μπορεί όποιος πέφτει θύμα «πλεκτάνης» να τη σκαπουλάρει.
Η «εμπρηστική» παρέμβαση Τσίπρα έχει σκοπό να χαλάσει αυτή την «κανονικότητα» και τον βρίσκει αντίθετο.
Στην κατάσταση που έχει περιέλθει ο Λοβέρδος θα μπορούσε κανείς να του αναγνωρίσει ακόμη και ακαταλόγιστο. Αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια: παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινάλ.
Ήτοι μιλάει στη Βουλή εξ ονόματος της Φώφης Γεννηματά η οποία τον υπερασπίζεται σε κάθε περίπτωση. Ένα σοβαρό κόμμα θα τον έχει βάλει σε διαθεσιμότητα μέχρι να ξεμπλέξει.
Αυτό σημαίνει ότι η επικεφαλής του Κινάλ δεν θέλει στο υπό αναθεώρηση άρθρο του συντάγματος περί ευθύνης υπουργών ερμηνευτική παράγραφο που θα αποκλείει την παραγραφή της δωροδοκίας, όταν έγινε «κατά την τέλεση» και όχι «επ’ ευκαιρία» των καθηκόντων του υπουργού.
Δεν ξέρουμε πώς ο Λοβέρδος έπεισε τη Φώφη να πάει πακέτο μαζί του στο σκάνδαλο Νοβάρτις και ειδικότερα στην πλευρά του που αφορά τον ίδιο προσωπικά. Βάζει όμως το κεφάλι της στην ίδια θηλιά μαζί του.
Η Πολιτεία, δια της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αλλά και δια της Βουλής εν προκειμένω, έκανε ό,τι όφειλε να κάνει: έστειλε τον ύποπτο για χρηματισμό στον φυσικό δικαστή του. Μακάρι να πείσει ότι είναι αθώος και τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η κατηγορούσα αρχή στο δικαστήριο αδύναμα τα πείσουν τα μέλη του δικαστηρίου για την ενοχή του.
Μέχρι τότε όμως, αν έχει φίλους, ας του εξηγήσει κάποιος ότι με τη συμπεριφορά του επιβαρύνει τη θέση του απέναντι στην κοινωνία. Όταν αντιδρά με μια πρόταση -που καταφανώς εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την απονομή Δικαιοσύνης- προκαλεί.
Έτσι κι αλλιώς είναι πρόκληση να καθυβρίζει και να κάνει μαθήματα σε έναν πολιτικό αρχηγό κάποιος που οδεύει προς το εδώλιο.
Γιώργος Λακόπουλος
Πηγή: anoixtoparathyro.gr