Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η υγεία. Η αλυσίδα των χρεών έχει γίνει ασφυκτική: Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στους φαρμακοποιούς και τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτά με τη σειρά τους χρωστούν σε φαρμακευτικές εταιρείες και σε προμηθευτές.
Μόνο το ταμείο του Δημοσίου, ΟΠΑΔ, έχει «φεσώσει» τους φαρμακοποιούς της Αττικής με 15 εκατομμύρια ευρώ.
Τα «φέσια» στην υγεία με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ! Ετσι, οι φαρμακοποιοί προειδοποίησαν τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία: «τέρμα ο βερεσές». Τα χρέη τους -μόνο στα φαρμακεία της Αττικής- έχουν ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ! Ζητούν εξόφληση εντός του Αυγούστου, και σε αντίθετη περίπτωση θα σταματήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, στους ελευθεροεπαγγελματίες, τους μηχανικούς και τους δικηγόρους.
Οπως αναφέρουν, τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν απελπιστικά να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τα φαρμακεία για τις συνταγές των ασφαλισμένων τους, και δηλώνουν άγνοια για το πότε θα έχουν τα κονδύλια ώστε να τους εξοφλήσουν.
*Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των φαρμακοποιών, μόνο στα φαρμακεία της Αττικής ο ΟΠΑΔ (Ταμείο του Δημοσίου) χρωστάει πάνω από 15 εκατ. ευρώ. Το ΤΣΜΕΔΕ (των μηχανικών) έχει οφειλές που αγγίζουν τα 5,5 εκατ. ευρώ. Το χρέος του ΟΑΕΕ (των ελευθεροεπαγγελματιών) έχει εκτοξευθεί στα 15 εκατ., ενώ των δικηγόρων είναι περίπου στα 1,6 εκατ. ευρώ.
Καταγγέλλουν, μάλιστα, ότι ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία μεταχειρίζονται «κόλπα» ώστε να μην πληρώνουν τις οφειλές τους: «Το ταμείο των δικηγόρων μάς επιστρέφει απλήρωτες συνταγές -το τελευταίο πακέτο ήταν ύψους 100.000 ευρώ- επειδή τάχα δεν φαίνεται το τηλέφωνο στη σφραγίδα του γιατρού, ή δεν είχε συμπληρώσει κάτι τυπικό πάνω της, λες και ευθύνεται ο φαρμακοποιός», μας είπε ο Κ. Λουράντος, πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής. «Αυτού το είδους τα τερτίπια σε βάρος των φαρμακοποιών, όμως, έλαβον τέλος!» πρόσθεσε.
*Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι συνάδελφοί τους στην επαρχία.
Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου αναφέρουν ότι έχουν να πληρωθούν συνταγές που εκτελέστηκαν το Φεβρουάριο.
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι του Βορείου Αιγαίου σημειώνουν ότι «η υπομονή μας έχει εξαντληθεί και είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας με αποφάσεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ».
*Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Τα συνολικά τους χρέη ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,2 δισ. ευρώ είναι συσσωρευμένα χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Πρωταθλητές στα χρέη είναι το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας «Γ. Γεννηματάς», ο «Ευαγγελισμός», το ΚΑΤ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης.
*Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας, από την 1η Ιανουαρίου 2005 έως και τον Μάρτιο του 2008 το «Γ. Γεννηματάς» χρωστούσε σε προμηθευτές 187 εκατ. ευρώ. Ο «Ευαγγελισμός» περίπου 180 εκατ., το ΚΑΤ 130 εκατ., το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης 106 εκατ. και το χρέος του «ΑΧΕΠΑ» είχε φθάσει περίπου τα 66 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα πέντε νοσοκομεία έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις που αγγίζουν τα 670 εκατ. ευρώ.