Τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών θα θέσει από την 1η Σεπτεμβρίου σε προτεραιότητα ο υπουργός Υγείας, ενώ τα φαρμακεία όλης της χώρας θα λειτουργούν από την 1η Οκτωβρίου με απελευθερωμένο ωράριο.
Αυτά δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Αν. Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, και άφησε να εννοηθεί ότι διεξάγονται ήδη συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των φαρμακοποιών για το νέο ωράριο, προκειμένου, όπως ανέφερε ο ίδιος, "να μην υπάρξουν εναρμονισμένες πρακτικές ως προς το ωράριο της λειτουργίας των φαρμακείων και καταλήξουμε να μην ανοίγει κανείς ή να ανοίγουν μόνον κάποιοι μεγάλοι το Σάββατο και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης".
Η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας δείχνει ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε μια σχετικά ικανοποιητική για τους φαρμακοποιούς ρύθμιση για το ωράριο, πάντα στο πλαίσιο του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου, αλλά δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, θέμα για το οποίο υπάρχει ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο κείμενο της μνημονιακής σύμβασης. "Θέλουμε συμφωνία", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αν. Λοβέρδος σχετικά με το ωράριο, αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι "χρειάζεται να διανύσει κανείς 6 – 7 χιλιόμετρα για να βρει ανοιχτό φαρμακείο στην Αθήνα το βράδυ".
Σημειώνεται ότι ο Αν. Λοβέρδος φαίνεται ότι επιθυμεί να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και, έτσι, δεν θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια τα οποία προβλέπει η μνημονιακή σύμβαση, σύμφωνα με την οποία το μέτρο πρέπει να εφαρμοσθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε επίσης ότι δεν προτίθεται να επιτρέψει τη λειτουργία φαρμακείων εντός των πολυκαταστημάτων και επανέλαβε τον λίαν αμφιλεγόμενο ισχυρισμό του σύμφωνα με τον οποίο ενδεχόμενη πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού θα εκτόξευε σε νέα ύψη τον αριθμό των φαρμακείων και τη φαρμακευτική δαπάνη…
Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική για το φάρμακο, ο Αν. Λοβέρδος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι έχει αναρτηθεί από την περασμένη Παρασκευή η υπό διαμόρφωση λίστα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας και ανέφερε ότι η έως σήμερα μεσοσταθμική μείωση στις τιμές των φαρμάκων φθάνει το 10,2%.
Επίσης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα 89 πολύ ακριβά φάρμακα για χρονίως πάσχοντες αυξήθηκαν ήδη σε 130, με στόχο να φθάσουν τελικά τα 220, ενώ προειδοποίησε ότι "ο δρόμος δεν τελείωσε. Έχει και άλλα μέτρα για το φάρμακο. Ο ελληνικός λαός θα πάρει πίσω τα λεφτά του όταν φθάσουμε στην κατανάλωση του 2004 (2,4 δισ. ευρώ) και αυτό θα το κάνουμε το 2012. Δεν φοβόμαστε κανέναν. Θα κάνουμε ό,τι ωφελεί τον τόπο".
Τόσο ο Αν. Λοβέρδος όσο και ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Υγείας Αντ. Δημόπουλος παραδέχθηκαν, πάντως, ότι το υπουργείο Υγείας φοβάται την πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών να αποσύρουν σκευάσματά τους από την ελληνική αγορά, ως αντίδραση για τις μειώσεις στις τιμές τους, ενώ ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι, ακόμη και μετά τις πρόσφατες μειώσεις, "οι τιμές των γενοσήμων (σ.σ.: αντίγραφα φάρμακα) παραμένουν πολύ υψηλές σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.".