Το «μπαλάκι» στο υπουργείο Οικονομικών ρίχνει ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος για το θέμα των αυξήσεων στα μισθολογικά των νοσοκομειακών γιατρών, με τους οποίους θα ξεκινήσει νέο γύρο συζητήσεων προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις που θα πλησιάζουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογράψει μαζί τους.
Παράλληλα, μετά το «μίνι» αντάρτικο των βουλευτών της ΝΔ, ανακοίνωσε το «πάγωμα» του άρθρου 4 για το νέο πολυδιευθυντικό σύστημα του ΕΣΥ (δυνατότητα εξέλιξης των γιατρών σε διευθυντές), ο χρόνος και οι όροι εφαρμογής του οποίου θα καθοριστούν εντός ενός χρόνου από την ψήφιση του νόμου και κατόπιν εισήγησης ειδικής διακομματικής επιτροπής που θα συσταθεί γι αυτόν τον λόγο. «Με βοήθησαν έγκαιρα να κατανοήσω το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπαναχώρηση
Υπό το βάρος των αντιδράσεων των νοσοκομειακών γιατρών που προχωρούν σήμερα σε 48ωρη απεργία, ο κ. Αβραμόπουλος υπαναχώρησε σε μια σειρά από βασικά αιτήματα, προχωρώντας εκτός από το «πάγωμα» του άρθρου 4 και σε άλλες δύο βελτιωτικές αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες:
- Η συλλογική σύμβαση ισχύει για έναν χρόνο και θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ μετά την πάροδο ενός έτους από την έναρξη ισχύος του νόμου.
- Το πρόγραμμα εφημεριών καταρτίζεται σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της ΟΕΝΓΕ την 1.12.2008, που προβλέπει ότι δεν θα εφαρμοστούν ελαστικά ωράρια.
Σχετικά με τα οικονομικά των νοσοκομειακών γιατρών, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως οι όποιες βελτιώσεις θα γίνουν έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «επουσιώδεις οικονομικές παρεκκλίσεις» από τη συλλογική σύμβαση εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
Ο υπεύθυνος για θέματα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, από τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρεί σε «νέα διαπραγμάτευση» -όπως είπε- με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως οι Λ. Γρηγοράκος, Μ. Σκουλάκης, Ηλ. Καρανίκας και Γ. Σκουλάς διαφώνησαν με το άρθρο 4, προτείνοντας να υπάρξουν «εθνικοί κριτές – ιατροί» που να αξιολογούν τους υποψηφίους για τη θέση του διευθυντή μιας κλινικής του ΕΣΥ.
Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ του νέου πολυδιευθυντικού συστήματος.
Κατά την ακρόαση των φορέων, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Σ. Τσούκαλος και ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Β. Λαοπόδης ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα της συλλογικής σύμβασης, σημειώνοντας πως αν δεν συμβεί αυτό τίθεται θέμα εφαρμογής του νόμου, ισχυρισμό τον οποίο αντέκρουσε ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας προέβλεψε ρητά στο νομοσχέδιο ότι οι 5.500 προσλήψεις των νοσηλευτών θα γίνουν με εξαιρετικές διαδικασίες και ότι στην προκήρυξη τα προσόντα των υποψηφίων θα καθοριστούν σύμφωνα με τον νόμο 2190 και εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ