Τρεις θάνατοι από εγκεφαλίτιδα

Από το εργαστήριο μικροβιολογίας του ΑΠΘ αναμένεται να δοθούν απαντήσεις στο αν ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει μεταφερθεί και στην Ελλάδα και ευθύνεται για την έξαρση των κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας και μηνιγγίτιδας που παρατηρείται από τον Ιούλιο και εντοπίζεται γεωγραφικά κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Χθες ανακοινώθηκε και ο τρίτος θάνατος ασθενούς από εγκεφαλίτιδα, ενός 79χρονου με επιβαρημένη υγεία, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) της Θεσσαλονίκης.

 

Των Κωστή Κεκελιάδη, Φιλομήλας Δημολαΐδου

 

Με ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αποσυνδέει τους πρώτους δύο θανάτους ηλικιωμένων γυναικών (νοσηλεύονταν στο Ειδικών Παθήσεων) από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Στο νοσοκομείο παραμένουν και σήμερα οκτώ ασθενείς. Σύμφωνα με χθεσινή ιατρική ανακοίνωση η κατάσταση του ενός χαρακτηρίζεται “μέτρια αλλά βελτιούμενη” και των υπολοίπων επτά “καλή”.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, “από τους συνολικά έντεκα ασθενείς που μεταφέρθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, κατά βάση από την Πέλλα και το Κιλκίς, για τους δύο επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ότι πρόκειται για εγκεφαλίτιδα που προήλθε μάλλον από τον ιό του Νείλου, ενώ για τους εννέα χαρακτηρίζεται πιθανό και αναμένονται τα αποτελέσματα της διάγνωσης με τεχνικές μοριακής βιολογίας”.

Επιδημίες πυρετού του Δυτικού Νείλου εκδηλώθηκαν πρόσφατα στην Ιταλία και την Πορτογαλία, ενώ από το 1996 έχουν καταγραφεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία). Επίσης από το 1999 μεγάλος αριθμός κρουσμάτων έχει εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο ιός του Νείλου

Μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, αλλά όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο -ούτε οι προσβεβλημένοι ασθενείς μεταδίδουν τη νόσο. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια με πυρετό και ενδεχομένως μυικούς πόνους ή δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Σε ποσοστό μικρότερο από 1% -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, και στις περισσότερες περιπτώσεις η εξέλιξη της υγείας των ασθενών είναι θετική.

Συμπληρωματικές κωνωποκτονίες

Μέτρα για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα εγκεφαλίτιδας, ζητά το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν στις υγειονομικές περιφέρειες οι γιατροί καλούνται να δηλώνουν αναλυτικά περιστατικά ασθενών με ανησυχητικά συμπτώματα. Επιπλέον το υπουργείο Υγείας συνιστά την υλοποίηση συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνωποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις -πέρα από αυτά που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του υπουργείου προς τις νομαρχίες.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστούν τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας, όπως χρήση εντομοαπωθητικών σκευασμάτων, τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) στα παράθυρα, ντύσιμο με ρούχα που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (όσο αυτό το επιτρέπουν οι θερμοκρασίες της εποχής).

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, ο δρ. Βιολογίας και διευθύνων σύμβουλος της «Οικοανάπτυξης» Σπύρος Μουρελάτος μιλώντας στη “Θ” υποστηρίζει πως έγιναν κανονικά, ωστόσο η έντονη παρουσία των κουνουπιών ίσως να οφείλεται στην καλλιέργεια περισσότερων ορυζώνων, στην άνοδο της θερμοκρασίας και τις πολλές βροχοπτώσεις.

Και κουνούπι και “τίγρης”

Ένα από τα μολυσμένα κουνούπια που ευθύνονται για τη μετάδοση επικίνδυνων ιών είναι το ασιατικό «κουνούπι τίγρης» (Aedes albopictus). Θεωρείται είδος υψηλής υγειονομικής σημασίας στο βαθμό που αποτελεί δυνητικό φορέα μετάδοσης κατ’ ελάχιστον 24 αρμποϊών, που είναι επικίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία. Το είδος αυτό είναι εξαιρετικά ανθρωπόφιλο και πέραν της μετάδοσης ασθενειών μπορεί να προκαλέσει και σημαντική όχληση ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θεωρείται υπεύθυνο για την πρόσφατη εξάπλωση του ιού Chikungunya στην Ιταλία (Ραβέννα, 2006) με 151 κρούσματα και έναν νεκρό. Σήμερα το είδος αυτό έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεσογειακές και μη, όπου και μεταφέρθηκε πιθανότατα με το εμπόριο των μεταχειρισμένων ελαστικών, τα οποία αποτελούν προνομιακούς χώρους ωοαπόθεσης για το είδος αυτό. Στην Ελλάδα καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2004 στην Κέρκυρα, ενώ το 2008 επιβεβαιώθηκε η εγκατάστασή του στην Αθήνα.