Ακόμη ένας θάνατος ατόμου το οποίο είχε μολυνθεί από τον ιό της νέας γρίπης κατεγράφη χθες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για έναν 34χρονο παραπληγικό, ο οποίο έπασχε από ηπατοπάθεια και απεβίωσε λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας. Προχθές άλλοι δύο Ελληνες, ένας 42χρονος και μια 16χρονη που είχαν μολυνθεί από τον Η1Ν1 κατέληξαν, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι ο ιός ευθύνεται για τον θάνατό τους. Ο 42χρονος απεβίωσε λόγω καταπληξίας και οξείας καρδιακής ανεπάρκειας και αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση. Οσο για την έφηβη, απεβίωσε λόγω του υποκείμενου νοσήματός της (έπασχε από οξεία λεμφογενή λευχαιμία).
Παγκοσμίως, όπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (ΕCDC), από τις 30 Οκτωβρίου ως και χθες το πρωί ο Η1Ν1 έχει κοστίσει τη ζωή σε 419 ανθρώπους – λίγο αργότερα ανακοινώθηκαν ο θάνατος του 34χρονου στην Ελλάδα και τεσσάρων παιδιών στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της δραστηριότητας της νέας γρίπης στα σχολεία από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων γρίπης στο Γ3 Τμήμα του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Βασιλειάδη στη Θεσσαλονίκη. Το τμήμα, μετά την εισήγηση της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου , έκλεισε για επτά ημέρες.
Την ίδια ώρα στη Γαλλία επικρατεί αναστάτωση μετά τις αποκαλύψεις της γαλλικής εφημερίδας «Le Μonde», σύμφωνα με τις οποίες το γαλλικό κράτος συμφώνησε να καλύψει νομικά τις φαρμακοβιομηχανίες σε περίπτωση που δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα υγείας από τη λήψη του εμβολίου. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στα τέσσερα συμβόλαια που υπεγράφησαν μεταξύ του γαλλικού κράτους και των εταιρειών Νovartis, Sanofi Αventis, GlaxoSmithΚline και Βaxter, αν μια δόση δεν είναι ελαττωματική και ακολουθεί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για την έγκριση της κυκλοφορίας του εμβολίου στην αγορά, τότε το κράτος δεσμεύεται να προστατεύσει τον δικαιούχο (δηλαδή τις φαρμακοβιομηχανίες) έναντι κάθε αξίωσης ή δικαστικής ενέργειας εναντίον του κατά τη διαδικασία εμβολιασμού με το πανδημικό εμβόλιο.
O αρμόδιος κρατικός φορέας της Γαλλίας για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Επειγόντων Περιστατικών Υγείας (ΕΡRUS) αναγκάστηκε να δώσει το «πράσινο φως» για την αποκάλυψη των επίμαχων συμβολαίων μετά την προσφυγή του γαλλικού περιοδικού «Le Ρoint» στην αρμόδια Επιτροπή Πρόσβασης σε Διοικητικά Εγγραφα (CΑDΑ). Στο «σκοτάδι» παραμένει μόνο το συμβόλαιο με την Βaxter λόγω της ειδικής ρήτρας μυστικότητας, βάσει της οποίας «κανένα στοιχείο δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί» .
Η Ελλάδα, επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου, συνήψε συμβόλαια με τις Νovartis, Sanofi και GlaxoSmithΚline για την προμήθεια 8 εκατ. δόσεων πανδημικού εμβολίου. Η παραγγελία επιπλέον 8 εκατ. δόσεων που έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ακυρωθεί, καθώς τα επιστημονικά δεδομένα άλλαξαν και δεν απαιτείται μαζικός εμβολιασμός.