«Τρελές μπίζνες» με τη νέα γρίπη

Ρεπορτάζ: Μαρία Λίτου

Η νέα γρίπη έφερε μαζί της τους ιούς της… παραπληροφόρησης, της επικίνδυνης ευρηματικότητας και της αισχροκέρδειας.

Φορητός «εξολοθρευτής» του Η1Ν1, «αντιγριπικός» διακόπτης φωτός, σαμπουάν προστασίας, συστήματα καθαρισμού αέρα με όζον και «έξυπνα» θερμόμετρα που καταλαβαίνουν αν ο πυρετός προέρχεται από τη νέα γρίπη είναι μερικά μόνον από τα προϊόντα της… επιδημίας που έχει ξεσπάσει στην αγορά.

Στον πόλεμο κατά του ιού Η1Ν1 πρωταγωνιστούν δεκάδες προϊόντα, κυρίως κινεζικής προέλευσης, που υπόσχονται να «εξοντώσουν» τη νέα γρίπη. Στο Ιντερνετ διαφημίζονται από γάντια, μάσκες και γυαλιά μέχρι ολόσωμες στολές προφύλαξης και κλιματιστικά που «αφαιρούν τα βλαβερά μόρια αέρα, όπως τον ιό της γρίπης, SΑRS και την ασθένεια των πουλιών»… Οσο και αν φοβάστε τη νέα γρίπη, μην πέσετε στην παγίδα να προμηθευτείτε τέτοια προϊόντα, διότι, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, σε κανένα καταναλωτικό προϊόν δεν έχει χορηγηθεί άδεια για χρήση κατά του Η1Ν1. Οι γιατροί συστήνουν να αποφεύγονται τα κιτ αυτοδιάγνωσης για να μάθετε αν έχετε προσβληθεί από τον ιό. Κατηγορηματικοί είναι και οι εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων που προειδοποιούν τους καταναλωτές να μην αγοράζουν σκευάσματα από το διαδίκτυο, καθώς είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Ευρηματικότητα χωρίς όρια

Χρυσές δουλειές φιλοδοξούν να κάνουν οι απατεώνες, ρίχνοντας στην αγορά κάθε είδους φανταστικά ευρήματα. Τα πρωτεία στην ευρηματικότητα σε… αντιγριπικά σκευάσματα και συσκευές κατέχει η Κίνα. Σε περισσότερες από είκοσι ηλεκτρονικές σελίδες διαφημίζονται προϊόντα όπως μια φορητή συσκευή με υπεριώδεις ακτίνες που υποτίθεται ότι σκοτώνει τον ιό («εξολοθρευτής»), συστήματα καθαρισμού αέρα με όζον για «αποστείρωση» του περιβάλλοντος από τη νέα γρίπη, θερμόμετρα που… γνωρίζουν αν ο πυρετός προέρχεται από τον ιό, μέχρι και ηλεκτρονικές συσκευές που τον… παγιδεύουν. Ακόμη, «αντιγριπικός» διακόπτης φωτός, που -σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία- ανοιγοκλείνει τα φώτα χωρίς να τον ακουμπάει ο χρήστης, ώστε να μην κινδυνεύει να προσβληθεί από τον Η1Ν1. Σάλο έχει προκαλέσει η σειρά προϊόντων (σαμπουάν, λοσιόν, μαλακτικό, σαπούνι) που με 199 δολάρια υποσχόταν ότι, χάρη στη σύνθεσή της με άργυρο, προστατεύει από τη μετάδοση του ιού, καθώς και συμπληρώματα διατροφής που δήθεν σταματούν την εξάπλωσή του σε παιδιά και βρέφη!

Ολα αυτά τα «θεραπευτικά προϊόντα» και οι «πρωτοποριακές συσκευές» μπορούν να αποκτηθούν με ηλεκτρονική παραγγελία. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων, πάντως, για να περιορίσει τη διάθεσή τους, έστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις στους κατασκευαστές 110 προϊόντων και όσοι δε συμμορφώνονται έρχονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. «Οι πολίτες ανησυχούν. Αρκετοί ρωτούν αν τέτοια προϊόντα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Κανένα δεν είναι αδειοδοτημένο και κανείς δεν πρέπει να τα χρησιμοποιεί», αναφέρει στον «Α» η αντιπρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου. Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος- παιδίατρος στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων, Γιάννης Καβαλιώτης, επισημαίνει ότι «επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αγωνία και τον πανικό των πολιτών. Τα μοναδικά μέτρα πρόληψης είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και για την αντιμετώπιση συνιστάται ιατρική παρακολούθηση».

Μια νέα… αγορά

Στο μεταξύ, η νέα γρίπη δημιούργησε και μια νέα… αγορά. Σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία οι προθήκες με υγρά μαντιλάκια, αντισηπτικά διαλύματα, τζελ καθαρισμού, ειδικά κρεμοσάπουνα και αντιβακτηριδιακά σπρέι έχουν εμπλουτιστεί και βρίσκονται πλέον σε ειδικές γωνιές. Επιπλέον, αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών διαθέτουν τέτοιου είδους προϊόντα με αγαπημένους παιδικούς ήρωες για να προσελκύσουν μικρούς και μεγάλους. «Η ζήτηση παρουσιάζει κάμψη συγκριτικά με τις ημέρες που άνοιξαν τα σχολεία, ενώ οι τιμές διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα, καθώς τα προϊόντα είναι ποικίλα», τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, συνιστώντας στους πολίτες «ψυχραιμία και μακριά από επιτήδειους που παίζουν με την υγεία μας για να κερδοσκοπήσουν».

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα διαδίδονται οι θερμικές κάμερες και τα φορητά ή σταθερά συστήματα για την υπέρυθρη ανίχνευση θερμοκρασίας σώματος. Μετά την τοποθέτησή τους σε πολυσύχναστα σημεία ή πύλες εισόδου, αντίστοιχα συστήματα ελέγχου της θερμοκρασίας χρησιμοποιούνται σε σχολεία ή και μεμονωμένα, σε μια προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.